Bakan Nebati Açiklamasi 'Attigimiz Adimlarin Semeresini Çok Yakin Bir Zamanda Görecegiz'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, “Enflasyon ile mücadelemiz de basarili bir sekilde, aralik ayindan itibaren baz etkisiyle de olsa beklentilerin kirilacagi yönde gidecegini ve attigimiz adimlarin semeresini çok yakin bir zamanda görecegiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Bakanliginin 2023 bütçesinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularini yanitladi. “Yurt disina para dilenmeye gidiyorlar” ifadesine iliskin konusan Bakan Nebati, "Biz dilenci olmadik, olmayacagiz. Elimizi açmayacagiz. Dönemin kosullarina uygun bir sekilde isimizi yapiyoruz. Yapmayin sunu" dedi.



“Ülkemizin konu ile ilgili ilave olumlu adimlar attigi FATF tarafindan açikça kabul edilmistir”

Türkiye’nin gri listeye neden girdigini anlatan Bakan Nebati, “Ülkemizin gri liste sürecinin varlik barisi düzenlemeleri ile herhangi bir baglantisi bulunmamaktadir. Varlik barisi düzenlemeleri, kara paranin aklanmasinin önlenmesine yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafindan takip edilmekte ve dört temel ilke tarafindan sikica takip edilmektedir. Bu baglamda 9 Eylül’de FATF ile yapilan görüsmelerde ülkemizdeki varlik barisi uygulamasi hakkin bir soru yöneltilmistir. Buna yönelik olarak varlik barisi uygulamasinin FATF tarafindan belirlenen dört temel ilkeye uygun oldugu açikça ifade edilmis ve söz konusu rapor FATF Genel Kurulunca da kabul edilmistir. Günümüze dek yürürlüge konulan varlik barisi düzenlemeleri baglaminda kara paranin aklanmasina yönelik FATF tarafindan ülkemize yönelik herhangi bir elestiri de yöneltilmemistir. Ayrica ülkemize yurt disindan gelen transferler, varlik barisi kapsaminda olsun ya da olmasin ilgili mevzuati kapsaminda MASAK tarafindan incelemeye ve arastirmaya tabi tutulmaktadir. Bunun yani sira FATF sürecinde atilmasi gereken adimlar kararlilikla atilmaktadir. Ülkemizin FATF dördüncü tur karsilikli degerlendirme raporu Ekim 2019’da kabul edilmis olup alinan raporda ülkemiz 12 tavsiye baglaminda kismen uyumlu-uyumsuz seviyesindeyken atilan adimlar sonucunda günümüzde bu rakam 6’ya indirilmistir. FATF tarafindan Ekim’de yayinlanan basin bildirisinde ülkemizin konu ile ilgili ilave olumlu adimlar attigi FATF tarafindan açikça kabul edilmistir. Bakanligimizca FATF tavsiyelerinin yerine getirilmesi ve gri liste sürecinin sonlandirilmasi için gerekli tüm adimlar kararlilikla atilmaktadir” diye konustu.



“Varlik barisi uygulamasi ile yurt içinden toplam 4,7 milyar lira varlik beyan edilmis, yurt disindan 12,3 milyar lira varlik ülkemize getirilmistir”

Varlik barisi uygulamalarinda bu yil Türkiye’ye gelen döviz tutarlarinin karsiliginin 25,5 milyar lira oldugu bilgisini veren Nebati, “Bu yilin ortalama dolar kuru ile 1,57 milyar dolardir. En son temmuzda yürürlüge giren varlik barisi uygulamasi ile yurt içinden toplam 4,7 milyar lira varlik beyan edilmis, yurt disindan 12,3 milyar lira -ortalama dolar kuru ile 760 milyon dolar- varlik ülkemize getirilmistir” ifadelerini kullandi.

“KKM uygulamasinin bakanligimiza maliyeti 91,6 milyar lira”

Kur Korumali Mevduat’in (KKM) hem makro ekonomik büyüklüklere hem de finansal istikrara katkisinin inkar edilmeyecegini savunan Nebati, “KKM’nin maliyeti genel makro ekonomik göstergelere olan pozitif katkisi ile degerlendirildiginde oldukça sinirlidir. KKM uygulamasinin bakanligimiza maliyeti 91,6 milyar lira. (KKM’de) Bizim baktigimiz sey: Toplam fayda ile toplam maliyet arasindaki fark. Toplam fayda toplam maliyetin çok çok çok üstünde. Su an KKM hesabimiz yatay seviyeye dönüsmüs durumda. Buradaki amacimiz milletçe ortak menfaat” dedi.

Nebati, milletvekillerinden vergilerin ve vergi yükünün yüksekligine iliskin gelen elestirilere, “Su anda Avrupa ve OECD ülkeleri içinde en düsük vergileri kullaniyoruz. Dolayli vergilerde de öyle. Vergi dilimleri ile ilgili yüzde 129 yeniden degerleme var. Vergi dilimleri kendiliginden düzenlenmis olacak. Elbette bu yilin sonlarina dogru bir sorun yasandi çünkü enflasyon yüksekti. Enflasyon ile mücadelemiz de basarili bir sekilde, aralik ayindan itibaren baz etkisiyle de olsa beklentilerin kirilacagi yönde gidecegini ve attigimiz adimlarin semeresini çok yakin bir zamanda görecegiz” diye cevap verdi.

“Borsa Istanbul’da manipülatif islemlerim yapildigi andan itibaren devreye girdik”

Borsa Istanbul’un kayip yasamasi üzerine Sermayeyi Piyasasi Kurulunun (SPK) hangi adimlari atip atmadiginin sorulmasi üzerine Bakan Nebati, sunlari kaydetti:

“Herhangi bir hazine ve maliye bakaninin kendi para birimi cinsinden yatirim araçlarinin deger kazanmasindan memnuniyet duymasi gayet dogaldir. Benim de hazine ve maliye bakani olarak lira cinsi yatirim araçlarinin gelismesine ve deger kazanmasina seviniyor olmam gayet dogaldir. O dönemde de birçok yabanci ve yerli kurulus tarafindan degerlemeler açisindan ucuz olarak görülen borsaya profesyonelinden bireyseline kadar tüm yatirimcilarin ilgi gösterdigini gördük. Biz de herhangi bir tahmin ve yönlendirme yapmadan, yalniz ve yalnizca yatirimcinin ilgisine sahit olmanin sevincinin yasadik. Bizim borsaya karsi temel bakis açimiz buydu. Diger taraftan maalesef ayni dönemde spot ve vadeli piyasalar arasindaki fiyat iliskisini kullanarak manipülatif islemler yapan bir grup piyasada bir-iki günde islem miktarlarini çok artirmistir. Biz zaten pozisyonlarin artisindan itibaren devreye girdik. Piyasalari sakinlestirmek için bizzat bakanligimiz koordinasyonunda yapilan çalismalarla piyasalarda bu süreçlerin minimum hatta sifir hasarla atlatilmasini sagladik. Herhangi bir kisi ‘ben zarar gördüm’ diyemez. Bu olayi çözümleme seklimiz ve hizimiz piyasa paydaslari tarafindan takdir edilmistir. Sektördeki araci kurumlarimiz ve piyasa altyapi kuruluslarimiz bizlere tesekkür etmislerdir. Konuya iliskin olarak SPK, piyasa dolandiriciligi suçu kapsaminda 10 kisi hakkinda Cumhuriyet Savciligina suç duyurusunda bulunmus, gözaltina alinan 8 süpheliden 5’i de tutuklanmis durumdadir. Adli süreç devam ediyor. Diger konular zaten yargiya intikal etmis olup süreç yargi asamasindadir.”

“Türkiye’de, o aksam hiçbir kurum tarafindan hiçbir müdahalede olunmadan Cumhurbaskanimizin manifestosu Türkiye Ekonomi Modeli’nin gücü kendisini gösterdi”

Bakan Nebati, söyle devam etti:

“Gözlerimdeki isilti çok güçlüymüs. Bugün 15 tane milletvekilimiz bundan bahsetti. Sundan kaynaklaniyor aslinda: Türkiye ekonomisine ve Türk toplumuna güveniyorum. 85 milyon insan, bu isin üstesinden her isin üstesinden geldigi gibi geldigini kanitliyor su an. Geçen yilin havasini lütfen hatirlayin. Geçen yil 2 Aralik’ta -dogum günümde- bakan olarak atandim. Bakan oldugumdaki havam suydu: Muhalefet, ‘Tamam, oldu, oluyor, bitti’ havasinda. Bizler de attigimiz adimlarla Türkiye ekonomisini ne kadar kisa bir süre içerisinde toparlayabilecegimizin hesap kitabini yaptik. Yirmi günde 3,5 kilo verdim. 7 gün 24 saat çalistim. Iddia ediyorum Türkiye’nin en güvenilir insani olan Cumhurbaskanimiz -20 yildir bu ülkeyi yönetiyor- çikip manifestoyu açikladiginda çok hizli bir sekilde etki gösterdi. Türkiye’de o gün, o aksam hiçbir kurum tarafindan hiçbir müdahalede olunmadan Cumhurbaskanimizin manifestosu Türkiye Ekonomi Modeli’nin gücü kendisini gösterdi. Aralik ayindan itibaren enflasyonun baz etkisiyle de olsa düsecegini ifade etmemizdeki kararliligimiz sundan kaynaklaniyor: Arada birkaç defa güncelleme yapiyoruz. Arada birkaç güncelleme yapmazsaniz, gider bir yere toslarsiniz. Sikintilar varsa sikintilarin üstesinden gelebilmek için attiginiz adimlarin hangi alanda nasil olmasi gerektigine iliskin yeni politikalar olusturmaniz gerekiyor. Paradigma degisikligi yapmadan yeni enstrümanlari koymaniz gerekiyor.”

“Psikolojik üstünlük bizde, saha bizden yana”

AK Parti’nin oldugu yerde manipülasyonun olmayacagini öne süren Bakan Nebati, “Asik surat sunun belirtisidir: Müesses nizamin ceberut devlet bakisini ortaya koymaktir. Biz, yirmi yildir efendi olmaya degil hizmet etmeye geldigimiz için suratimizi, yüzümüzü de içsellestiriyoruz, güler yüzlü hale getiriyoruz. Toplumla ontolojik uyumsuzlugun giderilmesi noktasinda birlikte çalismakta fayda var. AK Parti milletvekillerine çok açik bir sey söyleyeyim -kizmayin lütfen-: Rahat olun, psikolojik üstünlük bizde. Saha bizden yana. Isleri toparladik. Sizi seçime kadar çok iyi bir seviyede götürecegiz” diye konustu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, daha sonra Hazine ve Maliye Bakanligi ile bagli ve ilgili kurumlarinin 2023 yili bütçeleri kabul edildi.
Kaynak: İHA