Yozgat'ta 'Erken Teshis Ile Buzagilarimiz Ölmesin Projesi'

YOZGAT Türkiye’nin önemli hayvancilik bölgeleri arasinda bulunan Yozgat’ta buzagi ölümlerinin önüne geçilmesi amaciyla ‘Erken teshis ile buzagilarimiz ölmesin projesi’ uygulanacak. Sorgun, Saraskent, Sarikaya ve Akdagmadeni’nde uygulanacak proje çerçevesinde bölgesel olarak hastalik sebeplerinin haritasi olusturulacak. KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ve Sorgun Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile Yozgat Veteriner Hekimler Odasi is birligi ile Erken Teshis ile Buzagilar Ölmesin proje toplantisi Sorgun’da düzenlendi. Toplantiya Yozgat Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, KOP Idaresi Tarimsal Kalkinma Dairesi Baskani Ümit Yorgancilar, Bozok Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekani Zafer Gönülalan, Yozgat Veteriner Hekimler Odasi Baskani Faruk Anteplioglu, Sorgun Ilçe Tarim ve Müdürü Yusuf Canbolat, il ve ilçelerde görev yapan veteriner hekimler katildi.

Yozgat'ta 'Erken Teshis Ile Buzagilarimiz Ölmesin Projesi'


Proje ile ilgili Doçent Dr. Akin Kirbas, Doçent Dr. Hüsamettin Ekici, Dr. Ögretim Üyesi Seçil Sevinç Temizkan ve Veteriner Hekim Murat Gökçe egitim verdi. Yozgat Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, buzagi ölümlerini en aza indirme gayreti içinde olduklarini belirterek, “Sadece buzagi kayiplarinin önüne geçebilirsek ülke hayvanciligi için en önemli adimi atmis sayiliriz” dedi.



Hayvan hastaliklarinin yetistiriciler açisindan önemli bir sorun oldugunun altini çizen Özkaya, süt ve et üretiminin gelismesi ve devami için mevcut hayvan sayisinin artirilmasina yönelik çalismalar yaptiklarina degindi. Erken Teshis ile Buzagilar Ölmesin projesi ile buzagi ölümlerinin önüne geçilmesi ve hastaliklari erken teshis edilmesinin hedeflendigine dikkat çekti. Türkiye’de her yil dört buçuk milyon buzagi dogdugunun altini çizen Özkaya, 500 binin öldügünü vurguladi.

"Ilimiz genelinde yillik 20 binden fazla buzagi ölmektedir"

Yozgat’ta 80-85 bin dogan buzaginin küpelendigini ifade eden Özkaya, “Ilimiz genelinde yillik 20 binden fazla buzagi ölmektedir. Bu rakam milli gelirimize 200 milyon lira olarak yansitmaktadir. Avrupa genelinde buzagi ölüm orani yüzde 3-4 iken ülkemizde yüzde 15-20 oranindandir. Projemizde temel amaç Klinisyen veteriner hekimlere dagitilacak olan ishal tani kitleri ile buzagilarin ishal sebepleri net tespit edilip tedavide basari orani artirilacaktir. Bu sebeple Sorgun, Sarikaya, Saraykent ve Akdagmadeni ilçelerde Klinisyen veteriner hekimlere toplam 4 bin test kiti dagitilacak ve hastalik etkenleri konsunda hastalik haritasi çalismasi yapilacaktir. Olusturulan hastalik haritasi köy köy görülen buzagi ölümlerinin hangi sebepten oldugunun tespit edilip, bu hastaliklara karsi henüz hastalik olusmadan nasil engellenebilir bu konuda çalismalar yapilacak ve buzagi ölümlerinin önüne geçilmeye çalisilacaktir. Proje vizyonu ve is birligi açisindan Türkiye’de ilk olup, ülke genelinde ilgili kurumlardan tarafindan yakindan takip edilmektedir” diye konustu.



KOP Idaresi Tarimsal Kalkinma Dairesi Baskani Ümit Yorgancilar, KOP Idaresi olarak bölgede yasanan mekânsal ve sosyoekonomik dezavantajlarin avantaja dönüstürebilecegi, güçlü üretim kapasitesi ile dünya standardinda üretim yapabilen, örgütlenme ve istihdam düzeyi yüksek, ülke ortalamasinin üzerinde gelir üreten, sürdürülebilir rekabet gücüne sahip, ulusal ve uluslararasi düzeyde islevsel bir pazarlama agina sahip, sosyal ve fiziki altyapisi gelismis, refah düzeyi yüksek ve kentsel alanlarla bütünlesik bir KOP kirsali olusturmayi amaçladiklarini belirterek, bu konuda yapilmasi gereken altyapi ihtiyaçlarinin belirlenmesi ve uygulanabilir bir destek modelinin ortaya konulmasi içinde önemli bir çalistayi gerçeklestirdiklerini söyledi.



Yozgat Veteriner Hekimler Odasi Baskani Faruk Anteplioglu, buzagilarin tedavisinde erken teshisin büyük önem tasidiginin altini çizdi. Hastalik erken teshis edildiginde, daha etkin tedavi uygulanabildigine vurgu yapan Anteplioglu, projenin hem yetistiricilere hem de milli ekonomiye ciddi katki saglayacagini ifade etti.

Anteplioglu, “Üretim bizim için çok önemli, son 2 yilda pandemi sürecinde üretimin dünyada ne kadar önemli oldugu ortaya çikti. Tarim ve hayvanciligin ön planda oldugu ilimizde hayvan varliginin artirilmasi yönünde çalismalar yapiyoruz. Buzagilar doguyor, yasatmakta problem yasiyoruz, en büyük problemlerden biride buzagi isalleri bazen tanida sikinti yasadigimiz da oluyor, tek basina seyredende oluyor, mis enfeksiyonlarda görüle biliyor. Biz taniyi en kisa süreye indirip, yanlis tedaviler uygulamaktan artik imtina edip, buzagilarin yasamasi için hizli bir sekilde gerekli, müdahale yapa bilmek adina, KOP projesi ile beraber bu projeyi hayata geçirdik. Sarikaya, Sorgun, Saraykent, Akdagmadeni’nde projeyi hayata geçirecegiz” dedi.



Konusmalarin ardindan proje çerçevesinde veteriner hekimlere bilgilendirme yapildi.
Kaynak: İHA