Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Astimi, Mide Ve Bagirsak Ülseri Olanlar Kullanmasin'

Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, astimi, mide ve bagirsak ülseri olanlarin tarçin tüketmemesi gerektigini söyledi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Astimi, Mide Ve Bagirsak Ülseri Olanlar Kullanmasin'
Ülkemizde özellikle kis aylarinin gelmesiyle grip ve nezle gibi hastaliklara karsi kullanimi sikça artan tarçin, dogru türü ve kullanimi saglanmadiginda insan sagligini olumsuz etkiliyor. Cassia ve Seylan olarak 2 ayri çesitte tezgâhlardaki yerini alan tarçin yanlis tüketildiginde ise sifa yerine zehir dagitabiliyor. Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, gebeler, kalp ve diyabet hastalarinin tarçini kullanmadan önce doktora basvurmasi gerektigini söyledi.



“Kan sekeri ve kolesterol düsürücü etkisi vardir"

Medicana Sivas Hastanesi Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, tarçinin kan sekeri ile kolesterol düsürücü etkisinin oldugunu söyleyerek, "Tarçin, uzun yillardir aromasiyla bitki çaylarinda, yemeklerde, tatlilarda mutfagimizda kabugu ve toz hali kullanilan bir bitkidir. Tarçin üzerine yapilan çalismalar gösteriyor ki kan sekeri ve kolesterol düsürücü etkisi vardir. Vücutta insülin hormonunun kullanimini artirir. Tokluk süresini uzatir. Bu özelligi zayiflama diyetlerinde olan, insülin direnci olan bireyler için önemlidir. Ayni zamanda antibakteriyel olan tarçinin mevsim geçislerinde, havalarin sogumasiyla artan soguk alginligi, grip, nezle gibi hastaliklarda da kullanimi artar. Ancak her bitkide oldugu gibi tüketecegimiz bitkinin nereden alindigi, kullanim sekli ve günlük alim miktari etkisini dogru alabilmek için önemlidir” diye konustu.



“Tarçindaki Kumarin kanin pihtilasmasini önleyen organik bir bilesiktir”

Arslan, Tarçindaki Kumarin kanin pihtilasmasini önleyen organik bir bilesik oldugunu söyleyerek, “Tarçinin toz ya da kabuk hali kuru, serin yerde muhafaza edilerek saklanmali. Tarçin türlerinden Cassia (Çin) ve Seylan (Gerçek) tarçin olarak 2 baslik altinda bahsetmek mümkün. Cassia tarçin, marketlerde sikça gördügümüz dis kabuklari kalin ve ortasinda bosluk olan tarçindir. Seylan tarçinina göre daha fazla Kumarin içerir. Kumarin kanin pihtilasmasini önleyen organik bir bilesiktir. Ancak bizim önerdigimiz ve potansiyel olarak daha faydali tarçin ise Seylan tarçindir. Seylan tarçinin Kumarin içerigi düsüktür, bu güvenli kullanilabilirligini artirir. Seylan tarçini ayirt edebilecegimiz özellikleri de vardir. Seylan tarçinin rengi daha açik bir kahverengidir, tadi hafiftir, iç kisminda yumusak katmanlar ve kivrimlar vardir, bos degildir. Satin alinirken bu özellikler aranmalidir” dedi.



“Tarçini suya aksamdan ekleyip sabah tüketmek dogru bir kullanim degildir"

Arslan, tarçini nasil tüketecegimize deginerek, “Tarçin kullanimina baktigimizdaysa günlük 1 bardak kaynar suya en fazla 1 çay kasigi, 5 gram toz tarçin eklenebilir ya da 1 kabuk tarçin eklenip 3-4 dakika demlenebilir. Böylece çayi hazirlanmis olur. Tarçini suya aksamdan ekleyip sabah tüketmek dogru bir kullanim degildir. Soguk suda 30 dakika bekletilip tüketilebilir. Gebeler, kalp ve diyabet hastalari kullanimi için hekimine danismali. Astimi, mide ve bagirsak ülseri ve tarçin alerjisi olan bireyler ise tarçin kullanmamalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA