Meme Kanserine Dikkat Çekmek Için Pembe Balonlar Havaya Birakildi

Denizli Merkezefendi Kanser Erken Teshis Tarama ve Egitim Merkezinde (KETEM), 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkindalik Ayi etkinlikleri kapanis programi düzenlendi. Etkinlik sonunda meme kanserine dikkat çekmek için pembe balonlar havaya birakildi.

Meme Kanserine Dikkat Çekmek Için Pembe Balonlar Havaya Birakildi


Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Aytekin Polat, Baskan Yardimcilari ve Merkezefendi Ilçe Saglik Müdürü, Sümer KETEM ,ile Merkezefendi KETEM hekim ve çalisanlarinin hazir bulundugu etkinlikte; Merkezefendi Ilçe Saglik Müdürlügü Bulasici Olmayan Hastaliklar ve Kanser Biriminden Dr. Muammer Durak tarafindan ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkindalik Ayi’ çerçevesinde gerçeklestirilen çalismalar hakkinda bilgi verildi.

Durak, ay boyunca 30 günde 30 farkindalik egitimi yaptiklarini, kamu ve özel kurumlarda, tekstillerde, yine mobil hizmet ile KETEM’lere tasinan kadinlara meme kanseri ve taramalari ile ilgili egitimler düzenlediklerini, egitimler sonunda olusturduklari “Hayat Agaci”nin yapraklarini kadinlarin mamografi sayilarina göre renklendirdiklerini, toplamda ay boyunca 616 kisiye egitim verip, 885 kadina da mamografi çektiklerini söyledi.



Meme kanserinin Dünyada ve Türkiye’de en sik izlenen ilk on kanser arasinda ilk sirada yer aldigini belirten Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, geçmiste ileri evrede teshis edilen meme kanserinin günümüzde yürütülen tarama programlarinin etkisi ile daha erken evrede teshis edilebildigini söyledi.

Öztürk, “4 Subat 2021 de Dünya Saglik Örgütü meme kanserinin tüm yeni tani konulan kanserlerin yüzde 11.7’si olarak ilk siraya yükseldigini, akciger kanserinin bunun ardindan yüzde 11.4 ile ikinci siklikta, kalin bagirsak kanserinin yüzde 10 ile üçüncü, prostat kanserinin yüzde 7,3 ile dördüncü ve mide kanserinin yüzde 5,6 ile besinci siklikta görüldügünü duyurmustur. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha basarili olmakta hem de yasam kalitesi önemli ölçüde artmaktadir. Bu sebeple, erken teshisin hayat kurtaracagini unutmayarak kadinlarimizin, 20 yasindan sonra her ay kendi kendilerine meme muayenelerini yapmalarini, 40-69 yas araliginda olanlarin da KETEM’lerimizde taramalarini mutlaka zamaninda yaptirmalarini istiyoruz” diye konustu.



2022 9 ayda 35 bin 682 mamografi taramasi yapildi, 60 kanser teshisi kondu

2018 yilinda Denizli Is Kadinlari Birligi Dernegi ile beraber Il Saglik Müdürlügü olarak baslattiklari Pembe Sehir Projesine devam ettiklerini ifade eden Öztürk, Denizli’nin taramalar yönünden Pembe Sehir olmasini istediklerini ve bundan da vazgeçmeyeceklerini söyledi ve söyle konustu: “Ilimizde yürüttügümüz kanser farkindalik çalismalarimiz çerçevesinde 2021 yilinda 30 bin 951 kadina mamografi çekilerek, 58 kadina meme kanseri tanisi konulurken 2022 yili 9 aylik sürede ise 35 bin 682 kadina mamografi çekildi ve 60 kadina meme kanseri teshisi konuldu. Yine ilk taramalarina 6 Nisan 2021’de Tavas Ilçemizde baslayan Mobil Kanser Tarama Tirimiz ile su ana kadar sirasiyla Tavas, Çameli, Çardak, Kale, Beyagaç, Çal, Buldan, Pamukkale (Kayhan, Bagbasi), Çameli ve son olarak Acipayam Ilçelerimizde yerinde taramalar yapilarak toplamda 9.650 kadina mamografi çekildi. Pembe Tirimiz su anda Acipayam ilçemizde kanser taramalarina devam ediyor. Tüm bu egitim ve tarama faaliyetlerimizde özellikle Ilçe Saglik Müdürlükleri, Toplum Sagligi Merkezleri, Aile Sagligi Merkezlerimizin rolleri çok büyük, bu anlamda bugün burada bulunan basta Merkezefendi Ilçe Saglik Müdürümüz olmak üzere KETEM’lerimizin sorumlu hekimleri ve çalisanlari ile projemize emek veren tüm çalisanlarimiza çok tesekkür ediyorum. Hepiniz çok gayret gösterdiniz” dedi.



Etkinlik sonunda; Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’e Merkezefendi Ilçe Saglik Müdürü Uz. Dr. Mine Solakoglu tarafindan Müdürlük ve KETEM çalisanlarinin dantel el isi ile yaptigi meme kanseri sembolü pembe kurdeleli tablo ile Ebe Esma Akduman tarafindan nakis islemeli hayat agaci tablosu hediye edildi. Meme kanserine dikkat çekmek ve bir sonraki yil düzenli tarama yaptiran kadin sayisinin artmasi dilekleri ile pembe balonlar havaya birakildi.
Kaynak: İHA