Karadeniz Hamsisi Tezgahlarda Yerini Almayi Bekliyor

Zonguldak’in Eregli ilçesinde Karadeniz hamsisi henüz tezgahlarda yerini almadi. Balikçi esnafi palamut ve çinekopun bol olmasi nedeniyle bu sene hamsinin az çikmasini beklediklerini söyledi.

Karadeniz Hamsisi Tezgahlarda Yerini Almayi Bekliyor
Geçtigimiz yillarda Ekim ayinin ortalarindan itibaren tezgahlarda yerini almaya baslayan Karadeniz hamsisi bu yil henüz daha yüzünü göstermedi. Karadeniz disindan gelen hamsinin kilogram fiyati 50-70 TL arasinda degisirken, bollasmasi durumunda fiyatlarin 25 TL’ye kadar düsecegi öngörülüyor.

Karadeniz’de palamut bollugu devam ederken toplam agirligi 3 kilograma kadar çikan 3 adet palamut 100 TL’den satiliyor.

Balikçi esnaflarindan Ismail Naci Duman, palamutun bu günlerde halen bol miktarda çiktigini belirterek, çinekop ve mezgitinde bollastigini vurguladi. Duman açiklamasinda “Su an havalarin sogumasiyla birlikte tabi ki palamut eskiye göre daha da bol. Bu sene hamsinin olacagini zannetmiyorum. Olsa bile hamsiler küçük su anda. Çiksa bile palamutun bollugundan dolayi o da pahali oluyor. Bir kiloya yakin baliklarin 3 tanesi 100 TL’ye gidiyor. Yani tanesi 35 TL’ye falan geliyor. Hamsi su an 50 TL ama ilerleyen günlerde de bollasirsa 20-25 TL’ye kadar düser. Su anda mezgit geliyor ara ara barbun, çinekop. Çinekop’ta yeni basladi.

Fiyati yüksek ama o da ilerleyen günlerde bollastigi zaman düser. Su anda çinekop 100 TL’den, mezgit 60 TL’den falan geliyor. Su anda palamutun bollugu çok iyi. O da zaten bu ayin 15’inden veya 20 sinden sonra artik iyice biter. Sonra pesine çinekop gelir” dedi.



“Palamut bütün et ürünlerinden daha ucuz”

Palamutun kirmizi ve beyaz et fiyatlarina göre daha ucuz oldugunu ifade eden balikçi esnaflarindan Senol Sönmez, hamsinin ise Kasim ayinda baslamasi gerektigini belirtti.

Sönmez Karadeniz’de ki balik durumu ve fiyatlari ile ilgili su bilgileri verdi: “Simdi palamut baligi Igne Ada ile Sinop arasinda avcilik vermekte. Tabi ki oradan buralara gelmek süratiyle tezgahlarimiza yansimakta. Fiyatlar uygun, 3 tanesini 100 TL’ye satiyoruz. Yaklasik 3 tane balik 2,5 kilogram civarinda geliyor. Yani bütün et ürünlerinden çok daha makul fiyatlarda. Tanesi 35 TL’ye geliyor. Simdi hamsi, palamut baliginin temel yiyecegidir. Karadeniz’de pek hamsi kaldigini zannetmiyoruz. Olan hamsiyi de palamut tüketti. Hamsiler su anda kilosu 50 TL ile 70 TL arasinda degisiyor. Normalde kasim ayinda hamsinin baslamasi gerekiyor. Tezgahlarimizda simdi trollerden mezgit, barbun gelmekte. Ayrica çinekop baligi da yeniden kendini göstermeye basladi.

Az da olsa onun haricinde zargan var. Zargan’in kilosu 100 TL, iri mezgitler 100 TL, ayni zamanda ince mezgit de satiyoruz, o da 50-60 TL arasinda satiliyor. Gelecekte ne olacagini pek bilemeyiz ama söylede bir kani var; palamut baligi yaklasik olarak bir ayda 5 kat büyüyor. Asiri bir sekilde beslenen bir balik, o yüzden denizdeki tüm küçük baliklari yok etmekte. Hani pek bir sey kaldigini zannetmiyoruz. Palamutçuluk bittikten sonra balikçiligin yavaslayacagi kanaatindeyiz.”

Tezgahlarda Marmara hamsisi satiliyor

Karadeniz hamsisinin henüz daha çikmadigini tezgahlarda Marmara hamsisi sattiklarini belirten balikçi esnaflarindan Adem Çetin, palamut bollugunun Kasim ayi sonuna kadar devam edecegini ön gördüklerini vurguladi. Çetin konusmasinda sunlari söyledi: “Palamut yine devam ediyor su anda, fiyatlarda geçen günlere oranla ayni fiyatta gidiyor. Yani bu sene hamsi çok kit. Su anda Karadeniz Hamsisi çikmis durumda degil. O da palamut ile çinekopun bollugundan kaynaklanan bir durum. Disaridan Marmara Hamsisi geliyor. Inceligine - iriligine göre degisiyor. Incesinin kilosu 35 TL, irisi 70 TL arasinda satiliyor. Bu sene palamut bollugu çoktu. Her halde Kasim’i atlatacagiz gibi. Normalde Ekim’in sonlarinda, Kasim’in 10’unda falan biterdi. Iri çinekopumuz var yerli, iri mezgit var, orta boy mezgitimiz var, palamut var , iri istavrit geliyor. Iri çinekop kalite, 100 TL’ye satiyoruz. Ince çinekop var, yasak oldugundan dolayi tezgahimiza pek koymuyoruz. 50-60 TL arasi satiliyor ama iri sari kanat tipi 100 TL. Mezgit var, orta boy 50-60 TL arasi satiliyor. Iri mezgitde 80-100 TL arasinda satiliyor.”
Kaynak: İHA