Iran'dan ABD'li 10 Kisi Ve 4 Kurulusa Yaptirim

Iran, aralarinda ABD Merkezi Istihbarat Teskilati’nin (CIA) da bulundugu ABD’li 4 kurulus ve 10 kisiyi yaptirim listesine ekledi.

Iran, ABD’ye uygulanacak yeni yaptirimlari duyurdu. Iran Disisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, aralarinda ABD Merkezi Istihbarat Teskilati’nin (CIA) da yer aldigi 4 kurulus ve 10 kisinin "terörist faaliyetleri kiskirtma" suçundan yaptirim listesine eklendigi belirtildi. Kisi ve kuruluslarin, "insan haklarina karsi faaliyetler" yürüttügü ve Iran’in "içislerine karistiklari" dolayisiyla yaptirim listesine dahil edildigi de ifade edildi. Yaptirim uygulanacak kisiler arasinda ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi’ndan (CENTCOM) General Michael Kurilla da yer aldi. Listedeki kisilerin Iran’a girisleri yasaklanirken, Iran’daki bankalarda bulunan hesaplari da donduruldu.

ABD yaptirim uygulamisti

ABD Disisleri Bakanligi, Iran’da polis tarafindan gözaltina alindiktan sonra hayatini kaybeden 22 yasindaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan ülke çapinda gerçeklesen protestolari siddetle engellemeye çalisan yetkililerin ve kurumlarin belirlendigini ve yaptirimlara tabi tutulacaklarini söylemisti. Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, "Amerika Birlesik Devletleri, Iran’daki insan haklari ihlalleri ve suistimalleri için adaleti ve hesap verebilirligi tesvik etmeye kararlidir. Insan haklarini ve temel özgürlüklerini savunmak için barisçil bir sekilde protesto eden Iran halkini desteklemenin yollarini bulmaya devam edecegiz" ifadeleri yer almisti. Bakanlik, Iran’daki protestolarda baski ve suistimallerle baglantili olan kisi ve kuruluslarin belirlenmesinde kararli oldugunu söyleyerek, "Bugün, Iran hükümetinin tüm düzeylerinden hesap sormak için tüm uygun araçlari kullanma taahhüdümüzü gösteriyoruz. Devlet dairelerinde sahip olduklari makamlari kullanan 14 kisi ve 3 kuruma yaptirim uyguladigimizi duyuruyoruz" açiklamasinda bulunmustu.
Kaynak: İHA