Ertan Degirmencioglu, 'Kanser, Maddi Manevi Uzun Süreli Mücadele Gerektiren Bir Rahatsizlik'

KIRSEHIR – Kirsehir Il Saglik Müdürü Ertan Degirmencioglu, Akciger Kanseri Farkindalik Haftasi dolayisiyla yaptigi açiklamada, kanserin maddi ve manevi uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalik oldugunu söyledi.

Ertan Degirmencioglu, 'Kanser, Maddi Manevi Uzun Süreli Mücadele Gerektiren Bir Rahatsizlik'


Degirmencioglu, “Kanser beraberinde getirdigi saglik sorunlarinin yani sira, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastaliktir. Kanser; yas, cinsiyet, dil, din, irk ayirimi yapmaksizin tüm insanlari etkilemektedir. Ne yazik ki, yapilan tahminler önümüzdeki yillarda gelisecek olan kanser olgularinin önemli bir bölümünün az gelismis ülkelerde ortaya çikacagini göstermektedir” dedi.

Tütün tüketiminin azligina bagli olarak kanser vakalarinin da azalacagina dikkat çeken Degirmencioglu, “Tütün içiciligi kanserin yüzde 80’inin nedenidir. Tütün tüketimindeki azalmayla akciger kanseri görülme sikligi da azalmaktadir. Akciger kanserinin diger nedenleri arasinda mesleki (asbest, agir metaller) ve çevresel maruziyetler (pasif içicilik, radon) sayilabilir. Toplumsal ve bireysel farkindalik ile bu kanserin sikliginin azaltilmasinin mümkün oldugu unutulmamalidir. Bu kanser türü için etkin bir tarama yöntemi henüz mevcut olmayip, tütün kontrolü akciger kanserine karsi mücadelenin temel ve en etkin aracidir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA