Bakan Akar '(Tahil Krizi) Türk Bandirali Gemilerin Çikisinda Herhangi Bir Sorun Yasanmadi, Yasanmiyor'

Milli Savunma Bakani (MSB) Hulusi Akar, tahil krizine iliskin, “Su ana kadar Ukrayna limanlarindan ayrilmis olan ve denizde seyir halinde olan gemiler yollarina devam ediyorlar. Bizim oradaki Türk bandirali gemilerin çikisinda herhangi bir sorun yasanmadi, yasanmiyor. Onlar çikisa devam edecekler.” dedi

Bakan Akar '(Tahil Krizi) Türk Bandirali Gemilerin Çikisinda Herhangi Bir Sorun Yasanmadi, Yasanmiyor'


Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Cezayir’in 68’inci yil dönümü nedeniyle Ankara’da bir otelde düzenlenen etkinlige katildi.

Burada konusan Akar, Cumhurbaskani Recep Tayip Erdogan vasitasiyla Rusya ve Ukrayna arasinda mutabik kilinan Tahil koridoru anlasmasi sonrasi su ana kadar toplam 10 milyon tondan fazla tahilin ihtiyaç sahiplerine sevk edildigini ve bundan dolayi memnuniyet yasadiklarini bildirdi.

“Biz bu anlasmanin devam edecegi yönünde mevcut verileri degerlendiriyoruz”

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakani Soygu’ya limanlardan tahil çikmasi ve bu koridorun insani yardim amaciyla kullanilmasi gerektigini belirttiklerinin altini çizerek, “Oradaki limanlardan sadece tahil çikmasi ve koridorun insani yardim amaciyla kullanilmasi konularinda taraflar arasinda mutabakat var. Su anda Soygu, bizim verdigimiz bu bilgiler çerçevesinde kendi makamlariyla görüsmelerini sürdürüyor. Bugün, yarin kendilerinden bir cevap bekliyoruz. Bu faaliyetlerin herhangi bir sekilde aksamadan, herhangi bir sikintiya sebep vermeden, tekrardan basa dönülmemesi gerektigini muhataplarimiza hatirlattik. Bu yönde ilerlemeler devam ediyor. Biz bu anlasmanin devam edecegi yönünde mevcut verileri degerlendiriyoruz” diye konustu.



“Umudumuz, eskiden oldugu gibi Ukrayna limanlarindan tahillarin yüklenmesi, belirlenmis olan koridordan intikali, Istanbul’da müsterek kontrolü ve bunun devami”

Ukrayna Savunma Bakani Reznikov ve Ukrayna Altyapi Bakani Kubrakov ile görüsmelerinde çatisma sartlari ve tahillarin nakliyesi olmak üzere iki temel konuyu ele aldiklarini aktaran Bakan Akar, “Çatisma sartlarini ayri, tahil nakliyatini ayri görürsek olaylarin çözülmesi daha kolay olur diye muhataplarimiza bildirdik. Özellikle sunu belirtmek istiyorum; bütün taraflarin bu tahil nakliyatinin aksamamasi bakimindan herhangi bir sekilde aksatici tedbirlerden, yanlis birtakim eylemlerden, provokasyonlardan, taraflarin uzak kalmasi gerektigini ve mutlaka bu anlasmanin korunmasi bakimindan da bu tahil koridorunun güvenligi bakimindan herkesin duyarli, hassas olmasi gerektigini tekrar tekrar kendilerini söylüyoruz. Umudumuz, eskiden oldugu gibi Ukrayna limanlarindan tahillarin yüklenmesi, belirlenmis olan koridordan intikali, Istanbul’da müsterek kontrolü ve bunun devami.” ifadelerini kullandi.

“Türk bandirali gemilerin çikisinda herhangi bir sorun yasanmadi, yasanmiyor”

Rusya’nin tahil koridoru anlasmasina katilimini askiya almasinin Türk gemilerine herhangi bir sorun teskil etmedigini belirten Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, sözlerine söyle devam etti:

“Su ana kadar Ukrayna limanlarindan ayrilmis olan ve denizde seyir halinde olan gemiler yollarina devam ediyorlar. Bizim oradaki Türk bandirali gemilerin çikisinda herhangi bir sorun yasanmadi, yasanmiyor. Onlar çikisa devam edecekler. Rus limanlarindaki tahilin, gida maddelerinin ve gübre gibi kimyasallarin oradan çikmasiyla alakali olarak Rus tarafi Birlesmis Miletlerle görüsmelerini sürdürüyorlar. Biz de Türkiye olarak üzerimize düsen ne varsa bunlari yapmak ve kolaylastirici rolümüzü etkin sekilde uygulamak için çalismalarimizi sürdürürüz.”
Kaynak: İHA