Atilim Üniversitesi 25. Yasini CSO Konseri Ile Kutladi

Atilim Üniversitesi kurulusunun 25. yil dönümünü Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi(CSO) Konseri ile kutladi.

Atilim Üniversitesi 25. Yasini CSO Konseri Ile Kutladi
Atilim Üniversitesi kurulusunun 25. yildönümü nedeniyle etkinlikler gerçeklestirmeye devam ediyor. Etkinlikler çerçevesinde gerçeklestirilen programda CSO sahne aldi. Program saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Programa Atilim Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Yalçin Zaim ve heyet üyesi Zerrin Zaim, Cumhurbaskani Basdanismani Mustafa Akis, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Kayyum Heyet Baskani H. Abdullah Kaya, Baskent Üniversitesi Rektörü Haldun Müderrisoglu, IYI Parti Milletvekili Ayhan Altintas, CHP Milletvekilleri Ugur Bayraktutan ile Utku Çakirözler katildi.

CSO Ada Ankara Ana Salonu’nda düzenlenen programda, Atlim Üniversitesi rektörü Mehmet Yildirim Üçtug davetlilere konusma gerçeklestirdi. Atilim Üniversitesi’nin dünya siralamasinda ilk bin 200 üniversitesi içerisinde oldugunu belirten Üçtug, “Cumhuriyetimiz 100. Yilina girdigimiz bugün, üniversitemizin de 25. kurulus yil dönümünü kutluyoruz. Ben manevi miras olarak hiçbir dogma, hiçbir donmus ve kaliplasmis kural birakmiyorum. Benim manevi mirasim bilim ve akildir. Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel mihver üzerinden akil ve ilmin rehberligini kabul ederlerse manevi mirasçilarim olurlar. Bundan 89 yil önce 1933 Cumhuriyet Bayrami konusmasinda böyle söylüyor Mustafa Kemal Atatürk. Onun manevi mirasçisi olabildik. Akil ve ilmin rehberliginde üniversite kurarak, üniversitenin bir parçasi olarak, ilmi, irfani, vicdani hür gençler yetistirerek cumhuriyeti yükseltmek ve yasatmak görev ve dürtüsü ile egitim vererek hep birlikte bu gayeye ulasmaya çalismaktan daha gurur verici ne olabilir. Atatürk’ün çizdigi yolda, gösterdigi hedef dogrultusunda onun manevi mirasçisi olabilmek çabasiyla 15 Temmuz 1997 tarihinde kurulus yasasinin TBMM’de kabul edilmesiyle baslayan öykünün 25. seneyi devriyesi. O sene 3 fakültede 259 ögrenciyle baslayan serüven bugün 7 fakülte 4 yüksekokul 3 enstitüde 10 bin 300 ögrenciyle sürüyor. Yüksekögretim kurumuna üniversite denilebilmesi için temel sart olan arastirma ve bilgi üretimi konularinda o günlerde konulan hedefler bugün meyvelerini veriyor. Atilim. Matematik ve fiziksel bilimler dünya siralamasinda ilk 600’e geliyor. Ülkemizde yapilan farkli siralamalarda 80 vakif üniversitesi içerisinde ilk 10’da kendine yer buluyor. Yüksekögretim kalite kurulu tarafindan yürütülen kurumsal akreditasyon programinda 5 yillik tam akreditasyon almaya hak kazanan ilk 15 arasinda bulunuyor. Tüm bu gelismeler yalnizca 25 yillik bir zaman diliminde gerçeklesiyor” dedi.

Konusmasini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Bir millet sanat ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz” sözü ile bitiren Üçtug, “Dünyanin ilk üniversitelerinin kuruldugu cografyalarda o günlerden bu güne devletler kuruldu yikildi. Yüzlerce binlerce farkli kurumlar olustu. Yerlerini farkli kurumlara birakti ama o üniversitelerin birçogu bugün hala ayakta. Geçmisten gelecege isik tutmaya devam ediyor bir. Toplumun, bir ülkenin bir topragin en köklü kurumlaridir üniversite. Devletler degisir, düzen, kurallar, hukuk degisir yönetenler ve yönetilenler degisir ama üniversite degismez. Çünkü üniversite evrenseldir ayaktadir dimdiktir. Bu açidan baktiginizda üniversitenin yasindan söz edemezsiniz. Kuruldugu günden ebediyete giden yolda üniversite hem gelenektir hem çagdasliktir hem gelecegi aydinlatan bir mesaledir. Sonraki nesillerin teminatidir. Evrensel bilginin ana kaynagidir. Dolayisiyla yüzyillar boyu bu sorumluluk anlayisiyla görevini yerine getirecek biri için çeyrek asir kisacik bir süredir, emekleme asamasindan ayaklari üstünde durma evresinde geçebilmesi için ancak yetecek bir zaman dilimidir. Iste bu nedenle bugün çeyrek asirlik ama gencecik bir üniversitedir Atilim Üniversitesi. 1997 yilinda baslayan bu egitim yolculugunun bugüne ulasmasinda çok fazla çaba vardir emek vardir. Ben 25. yilini idrak ettigi bugünlerde rektörü olmaktan onur duydugun Atilim Üniversitesini kurulus fikrin ortaya kondugu günden bu yana mevcut konumuna getirmek için gayret gösteren herkese tesekkür etmek istiyorum. Atilim ailesinin geçmisteki ve bugünkü tüm fertlerine bu yolculugun bu denli basarili olmasi için yaptiklari katkilardan ötürü sükranlarimi sunuyorum. Ancak tek bir kisiye özellikle vurgu yapmak istiyorum. Sayin Yalçin Zaim’e çok özel bir tesekkür sunmak istiyorum. Kurdugumuz üniversite 100. , 200. yilinda bile ayni cumhuriyetimiz gibi payidar kalmaya devam edecek. Ülkemizin ve dünyanin sayili egitim kurumlari arasinda hep yer alacaktir. O yillarda gerçeklestirilecek kutlama törenlerinde siz atilim ailesinin hep arasinda olacaksiniz ve asla unutulmayacaksiniz. Atatürk’ün ilim ve fen kadar toplum hayatinda önem verdigi bir diger hususta hep sanat olmustur. Bizde onun yilmaz takipçileri olarak, 25. kurulus yil dönümümüzü bir sanat söleni ile taçlandirmak istedik” ifadelerini kullandi.

Rektör Üçtug’un konusmasinin ardindan Atilim Üniversitesi’nin 25. yilina özel film gösterimi izletilirken, program CSO Konseri ile son buldu.
Kaynak: İHA