AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Landrut'tan Tahil Koridoru Açiklamasi

Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Samsun’da katildigi bir açilista Rusya’nin tahil koridoru anlasmasini askiya almasiyla alakali olarak, “Rusya tarafindan bu anlasmanin bloke edilmesi tamamen hakli gerekçeleri olmayan bir karar” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Landrut'tan Tahil Koridoru Açiklamasi
AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, beraberindeki 19 büyükelçi ile birlikte bir dizi açilis ve ziyaret için Samsun’a geldi. Samsun’daki AB ve UNICEF destekli prefabrik okulun açilisini gerçeklestiren Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, program sonrasinda basin mensuplarinin sorularini cevapladi. Landrut, Rusya’nin tahil koridoru anlasmasini askiya almasinda hakli gerekçelerinin olmadigini söyledi.



“Rusya tarafindan bu anlasmanin bloke edilmesi tamamen hakli gerekçeleri olmayan bir karar”

Tahil koridorunun tekrar açilmasi için Türkiye’nin gösterdigi gayreti taktir ettiklerini dile getiren Nikolaus Meyer-Landrut, “Rusya tarafindan bu anlasmanin bloke edilmesi tamamen hakli gerekçeleri olmayan bir karar. Çünkü Birlesmis Milletler tarafindan Türkiye’nin de katkilariyla yapilmisti. Gerçekten bu krizin çözümü yönünde çok önemli bir katkiydi. Türkiye’nin bu anlasmanin devami yönünde gösterdigi çabalardan dolayi gerçekten çok mutluyuz. Umuyorum ki basariya ulasir. Çünkü gerçekten ihtiyaç duyulan bir ürün. Avrupa Birligi’nin su anda isleyen bir sistemi var. Bu da kara yolu koridorundan tahil ithalati ile ilgili. Su anda bu koridor isliyor. Bu koridordan da deniz yoluyla yapilan ithalat kadar tahil ithal edilebiliyor, devam ediyor. Ben Avrupa için bir sorun olacagini görmüyorum. Asil sorun; daha düsük gelirli ülkeler ve özellikle Ukrayna’dan tahil ithal eden ve ithalata bagimli ülkeler açisindan olacak. O yüzden böyle bir gida krizinden bu ülkeler için kaçinmak gerekiyor. Türkiye’de bu yönde çaba gösteriyor. Biz de bu yönde yaptigi çalismalari taktirle karsiliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA