4 Yilda 2 Kez Hayata Tutundu

Gaziantep’te yasayan 26 yasindaki Ali Gülsen’in 4 yilda iki kez kalbi durdu. Ilkinde Tip Fakültesi’nde okuyan arkadasinin yaptigi kalp masaji ile ile hayata tutunan Ali Gülsen’in 4 yil sonra tekrar duran kalbini bu kez evde bulunan babasi çalistirdi.

4 Yilda 2 Kez Hayata Tutundu
Gaziantep’te 4 yil önce evinde kalbi duran Ali Gülsen, Gaziantep Üniversitesi Tip Fakültesi’nde okuyan ev arkadasinin yaptigi masaj ile hayata tutundu. Ali Gülsen, kaldirildigi Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi Yogun Bakim Ünitesi’nde gördügü tedavinin ardindan sagligina kavusarak taburcu edildi. Kalbinde ritm bozuklugu tespit edilen Ali Gülsen’in 4 yil sonra evinde yeniden kalbi durdu. Ali Gülsen, bu kez ilk yardim egitimi alan babasinin 30 dakika süren kalp masaji ile yeniden hayata tutundu. 4 gün bilinci kapali bir sekilde yogun bakimda tedavi gören Ali Gülsen, tedavisinin ardindan yeniden sagligina kavusarak taburcu edildi.

Gülsen’i tedavi eden ve saglik durumunun iyi oldugunu belirten GAÜN Hastanesi Iç Hastaliklari Yogun Bakim Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay, yasananlari söyle anlatti:

’’Ali Gülsen adli 26 yasindaki hastamizin 4 yil önce üniversitede egitim gördügü sirada evde aniden kalbi durmus ve tip fakültesinde okuyan arkadasi kendisine kalp masaji yapmis. Hastamiza o dönem yogun bakim ünitesinde takip edilirken bir tür kalp ritm bozuklugu olan ‘WolfParkinson White’ sendromu tanisi konmustur. Dört yil sonra hastamizin tekrar kalbi durmus. Kardiyopulmonerresüsitasyon (kalp masaji) egitimi almis olan babasi, suuru kaybolan hastanin nabzinin olmadigini tespit etmis ve ogluna komsusunun da yardimini alarak hastaneye götürene kadar yaklasik 30 dakika kalp masaji yapmis. Sonrasinda ilk götürüldügü hastanede hasta ventilatör cihazina baglanmis. Hipotermi tedavisi uygulananan hasta daha sonra bizim hastanemize sevk edildi. Hastamiz, Gaziantep Üniversitesi Iç Hastaliklari Yogun Bakim Ünitesi’nde 4 gün suuru kapali ventilatör cihazina bagli bir sekilde çok yakin takip edildi. Hastamiza beyin fonksiyonlarini koruyucu tedavi disinda diger sistemleri de koruyan ek tedaviler uygulandi. Bizler babanin müdahalesinin dogru ve etkin olmasi sebebiyle olumlu sonucu aldik. Babayi yaptigi müdahale nedeniyle tebrik ediyorum. Hastane disinda bu derece uzun süre kalbi duran hastalarin birçogu maalesef bitkisel hayata giriyor. Ancak babanin yaptigi müdahale sayesinde hastamizi tamamen saglikli bir sekilde yogun bakim ünitesinden çikardik. Vatandaslarimizin kalp masaji konusunda egitim almasi, hastane disinda kalbi duran hastalarin tamamen normal bir sekilde hayata tutunmasi açisindan son derece önemlidir. Tüm vatandaslarimiza bu konuda egitim almalarini önermekteyim.’’

GAÜN Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Sevki Hakan Eren ise hayat kurtaran müdahalelerin önemine vurgu yaparak, ’’Ilk yardim, kalp masaji ve solunum destegi gibi hayat kurtarici girisimler, tüm halkimiz tarafindan bilinmeli ve gerektiginde uygulanmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA