Yozgat'ta Sekerpancarinda 1 Milyon 750 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Türkiye’de sekerpancari üretimi siralamasinda ilk üçte yer olan Yozgat’ta, bu yil 1 milyon 750 bin ton rekolte bekleniyor.

Yozgat'ta Sekerpancarinda 1 Milyon 750 Bin Ton Rekolte Bekleniyor
Sekerpancari üretiminde söz sahibi iller arasinda yer alan Yozgat’ta, çiftçilerin sekerpancari sökümü mesaisi basladi.

Üreticiler tarafindan hasat edilen sekerpancarlari, kamyon ve traktörlere yüklenerek Çorum basta olmak üzere Yozgat ve Bogazliyan Seker fabrikalarina teslim ediliyor. Türkiye genelinde sekerpancari üretiminde Konya’dan sonra döneme göre ikinci ya da üçüncü sirada yer alan Yozgat’ta bu yil 1 milyon 750 bin ton rekolte bekleniyor.

“Sekerpancari üretiminde 2 ya da 3. siradayiz”

Bu yil sekerpancari üretiminde yüksek verim beklediklerini söyleyen Yozgat Pancar Ekicileri Baskani Kürsat Arslan, “Yozgat’imizi genel anlamda degerlendirdigimizde Türkiye’de senelere göre ya 2. ya da 3. pancar üreticisiyiz. Su anda tahmini 1 milyon 750 bin ton Yozgat’imizin pancar üretimi var. Buradan Çorum Seker Fabrikasini besliyoruz, Bogazliyan Seker Fabrikasinin büyük bir kismini besliyoruz. Son olarak da bizim Sorgun ilçemizde bulunan Yozgat Seker Fabrikamizi da bizim ekim sahamiz olan bu bölgeden besliyoruz. Su an itibariyle Yozgat’ta 35 bin dönümde pancar ekimimiz var” dedi.

“Çiftçimiz desteklerden memnun”

Sekerpancari alim fiyatlarindan çiftçinin memnun oldugunu da belirten Arslan, “Bu sene devletin alim fiyatlari 1400 lira, taahhüt ettigi pancar kotasinin tamamlanmasiyla arti 50 lira daha yansitiliyor. Destek 1450 liraya çikiyor. Tabi bu taban fiyati, bununla kalinmiyor. Seker orani dedigimiz polarin yüksek olmasi da destegi artiriyor. Maddi olarak hesaplarsak 185 lira gibi bir oran daha geliyor. Yüz lira nakliye pirimi aliyorlar, küspesi de var derken destek 1700 lirayi buluyor. Bu sene çiftçilerimiz hem fiyattan memnun hem de rekolteden memnun. Sekerpancari çiftçilerimiz açisindan iyi bir sezon” seklinde konustu.

“Üretimden de destekten de memnunuz”

Sorgun ilçesinin Çapraz Höyük Köyünde çiftçilik yapan Nevzat Önal ise sekerpancari sökümlerine basladiklarini söyleyerek, “Bu yil 15 dönüm alana pancar ektim. 90 tona yakin verim bekliyorum. Verim iyi, kalite iyi ilaçlarimizi verdik. Devletimiz de iyi destek verdi. Seker orani ile bu 1500 lirayi geçer. Üretimden de memnunuz. Çok güzel pancar aldik” ifadelerine yer verdi.

“Pancar çiftçisi memnun”

Günpinar köyünde bu sene 90 dekar alana sekerpancari ekimi yaptiklarini belirten Taha Arslan da, “Dönüme 6-7 ton arasi verim bekliyoruz. Bu sene verimli bir yil olacak. Devletimiz alim fiyatini 1400 lira olarak açikladi.

Arti kota tamamlama pirimi ve polar yüksek gelirse ona destegi var, nakliye destegi var. Bunlarla beraber güzel oldu, fiyattan memnunuz. Verim de iyi fiyatta iyi. Bu sene pancar çiftçisi memnun” diye konustu.

Kaynak: İHA