Çatilar Gelir Kapisi Olacak
Ödül Solar Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güven, günes enerjisi sistemlerinin amortisman süreleri nedeniyle konut sahipleri tarafindan çok talep gördügünü söyleyerek, “Tesvikler ile 10 yil içerisinde herkes günes enerjisi sahibi olacak” dedi.

Güven, birçok konut projesinde panellerin su anda da tercih edildigini ve tesvikler ile 10 yil içerisinde herkesin günes enerjisi sahibi olabilecegini ifade ederek, “Özellikle son zamanlarda konut projelerinde devletimizin çok ciddi tesvikleri var. Bu da su anlama geliyor aslinda ilerideki süreçte, belki 10 yil içerisinde herkes bir günes enerjisi sahibi olacak. Çünkü devletimizin su an buradaki en önemli noktasi buradan ne vergi alabiliyor ne de bununla alakali özel bir vergilendirme yapiyor. Burada devletimizin bize verdigi en büyük tesvik su an 25 kilowatt’a kadar zaten yapilma hakki var. Bunu 50 kilowatt’a çikaracak. Mesken projelerinde insanlara özel krediler de sunarak bu isi daha kullanabilir ve yapilabilir hale getirmek. Bu konuda da su an biz zaten Kayseri ve civarinda birçok konut projesine panel veriyoruz. Bunu özellikle su an gelen taleplere baktigimizda Avrupa’da konutlar anlaminda çok ciddi talepler var. O yüzden herkes bir gün günes enerjisi sahibi olacak” diye konustu.
Amortisman süresi ve gider kalemlerinin düsmesi nedeniyle günes enerjisi sistemlerinin tercih edildigini söyleyen Ahmet Güven, “Konutlar disinda özellikle su an endüstriyel çatilar ve EPDK’nin yeni çikarttigi yönetmelik geregi dagitim bölgesi aranmaksizin fabrikaniz Istanbul’da olabilir, siz Kayseri’de kurabilirsiniz, bunun da önü açildigi için özellikle arazi GES’lerde de böyle bir ciddi talep yasaniyor. Bu da firmalari hem karbon salinimi anlaminda hem kendi öz tüketimleri anlaminda
amortisman süresinin kisa olmasi ve çevreci bir yapiya sahip olmasi nedeniyle tercih konusu oluyor. Tüketime olan aboneler ya da ticari aboneler ya da abonelikleri birlestiren sistemler de devreye girdi su an. Tüketim birlestirilerek bir arazi GES kurulabiliyor. O yüzden su an özellikle Türkiye’deki arazi GES’lerinin sayisinin önümüzdeki dönemde ciddi bir artis kat edecegini öngörüyoruz. Su anki yapilan sistemlerde zaten amortisman sürelerinden bahsedecek olursak maksimum 3 yil çikiyor. Ondan sonra yatirimci bir gider kalemini silmis oluyor. Elektrik faturasini maliyetlerinden silmis oluyor ve ekstra gelir de saglamis olacak. Çünkü yönetmelik tükettigi kadar satma izni veriyor. O yüzden buna güzel bir gelir kaynagi kapisi diyebiliriz” ifadelerini kullandi.
