Spacex, ISS'ye 3 Astronot Ve 1 Kozmonot Gönderdi

SpaceX, Crew-5 misyonu kapsaminda Uluslararasi Uzay Istasyonu’na (ISS) 3 astronot ve 1 kozmonot gönderdi. Ilk defa 1 Rus kozmonot SpaceX ile uzaya firlatildi.

Spacex, ISS'ye 3 Astronot Ve 1 Kozmonot Gönderdi


SpaceX, Crew-5 misyonu kapsaminda ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden Falcon 9 roketi ile Uluslararasi Uzay Istasyonu’na (ISS) 3 astronot ve 1 kozmonot gönderdi. ISS’ye gönderilen mürettebat arasinda ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi’ne (NASA) bagli astronotlar Nicole Mann ve Josh Cassada, Japonya Uzay Arastirma Ajansi’na (JAXA) bagli astronot Koichi Wakata ve Rusya Federal Uzay Ajansi’na (Roscosmos) bagli Anna Kikina yer aliyor. Ekip, insan sagligi ve ay yakit sistemleri gibi alanlarda 200’den fazla bilimsel deney yapacak. Crew-5 misyonu, NASA ve SpaceX arasinda uzaya mürettebat gönderdigi 6’nci ortak firlatma olarak kayitlara geçti. Crew-5 mürettebatin yaklasik 5 ay sonra Dünya’ya dönmesi planlaniyor.

Firlatma ilklere sahne oldu

Crew-5 misyonu kapsaminda ilk kez bir Rus kozmonot ISS’ye SpaceX ile firlatilirken, Mann, uzaya seyahat eden ilk Kizilderili kadin oldu. Mann yaptigi açiklamada, “Yerli Amerikalilari ve mirasimi temsil etmekten gurur duyuyorum” dedi.

Mann, Cassada ve Kikina’nin uzaya ilk yolculuklari olurken, Wakata ise uzaya 5’inci kez yolculuk ediyor. Falcon 9 roketi, basarili firlatmanin ardindan Atlantik Okyanusu’nda konuslu Otonom Uzay Limani Drone Gemisi’ne inis yapti.
Kaynak: İHA