Yürümede Yasanan Zorlugun Nedeni Omurganiz Olabilir

Kanal darligi problemi hakkinda önemli açiklamalardan bulunan Dr. Selcen Güre, “Belde kanal darligi olan hastalar genellikle dik durmakta zorlanir ve yürüdükçe bellerinin büküldügünden bahsederler” dedi.

Yürümede Yasanan Zorlugun Nedeni Omurganiz Olabilir


Kanal darliginda omuriligin baski gördügü bölgeden asagisi beynin gönderdigi komutlari almakta zorlandigina dikkat çeken Özel Denizli Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Selcen Güre, omuriligin geçtigi delikler daralarak zamanla tikandigini ve omuriligi besleyen damarlar boguldugunu ifade etti.

Bu durumun düzeltilmedigi takdirde tikanan bölgenin asagisinda özürler olustugunu ifade eden Dr. Selcen Güre, kanal darliginin tani ve tedavisine iliskin bilgilendirmede bulundu. Dr. Güre, “Kanal darligi, herhangi bir seviyede omur içindeki kanalin daralmasina verdigimiz isimdir. Baslica bel bölgesinde olmak üzere boyunda da rastlayabiliyoruz. Kanal içine önden fitik dedigimiz diskin arkaya tasmasi, arkadan ise kireçlenmis ve kalinlasmis yapilarin sikistirmasiyla darlik olusuyor. Boyundaki daralma bas agrisi, bas dönmesi, kollarda güçsüzlük ile kendini belli eder. Beldeki daralma ise bel agrisindan ziyade yürüme mesafesinin kisalmasi, yürümede kesilme, bacaklarda agri-gerilme gibi yakinmalarla kendini gösterebiliyor. Belde kanal darligi olan hastalar genellikle dik durmakta zorlanir ve yürüdükçe bellerinin büküldügünden bahsederler” dedi.



“Önerilere uyan hastalarimiz eskisi gibi rahat yürüyebiliyor”

Hastalara yönelik farkli tedavi seçeneklerinin oldugunu ifade eden Dr. Selcen Güre, kanal darligi tedavisinde özel yöntemlerinde bulundugunu söyledi.

Dr. Güre, “Bu sorunu tespit ettigimizde ilk yapmaya çalistigimiz bele binen yükü azaltmaktir. Bu amaçla hastayi ayakta ve yürürken korseyle desteklemek, sinir basisinin yol açtigi etkilere yönelik salt agri kesici olmayan özel ilaçlarla yardimci oluruz. Bununla beraber bel ve bacaklari güçlendirmeye, esnetmeye yönelik egzersizlere baslatmak ve uygun fizik tedavi cihazlarindan yardim alinir. Tüm koruyucu, destekleyici çözümlere ragmen hasta halen rahat yürüyemedigini ve çok kisa sürede ayakta durmak zorunda kaldigini ifade ediyorsa o zaman Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmani doktorlarimiza yönlendiriyoruz. Bu durumda ameliyat ile kanali daraltan olusumlar ortadan kaldirilip omurga cerrahisi yöntemiyle özel enstrümanlarla destekleniyor. Ameliyat sonrasi önerilere uyan hastalarimiz eskisi gibi rahat yürüyebiliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA