Meksika'daki Ölüler Günü'ne Yogun Ilgi Açiklamasi Geçit Törenine 1 Milyondan Fazla Kisi Katildi

Meksika’da her yil 27 Ekim ve 3 Kasim tarihleri arasinda geleneksel olarak kutlanan Ölüler Günü dolayisiyla baskent Mexico City’de düzenlenen geçit törenine 1 milyondan fazla kisinin katildigi bildirildi.

Meksika'daki Ölüler Günü'ne Yogun Ilgi Açiklamasi Geçit Törenine 1 Milyondan Fazla Kisi Katildi


Meksika’nin baskenti Mexico City’de Ölüler Günü dolayisiyla düzenlenen geçit töreni renkli görüntülere sahne oldu. Baskentte yaklasik 9 kilometrelik bir güzergahta düzenlenen ve sehrin tarihi meydaninda son bulan geçit töreninde, müzik ve danslar esliginde yürüyen 10 binlerce kisi her yil oldugu gibi kurukafa desenli makyaj ve çiçekli kostümlerinin yani sira ölüleri temsil eden iskelet maketleri kullandi. Geçit törenine Mexico City halki yogun ilgi gösterirken, Mexico City Belediye Baskani Claudia Sheinbaum etkinlige 1 milyondan fazla vatandasin katildigini duyurdu. Halk, geçit töreni sonrasi ise sehrin tarihi meydaninda düzenlenen konsere katildi.



Ölüler Günü’nün kökeni sömürge dönemi öncesine dayaniyor

Sömürge öncesi dönemde yasayan Amerika kitasi yerlilerine kadar uzanan bir gelenek olan Ölüler Günü ile halk ölen yakinlarini aniyor. Etkinliklerde kullanilan kurukafa makyaji ve iskelet maketleri ise ölen yakinlari temsil ediyor.

Meksika’nin yani sira Ispanya, ABD ve bazi Latin Amerika ülkelerinde de düzenlenen Ölüler Günü’nde genellikle 1 Kasim’da hayatini kaybeden bebek ve çocuklarin mezarlari, 2 Kasim’da ise yetiskinlerin mezarlari ziyaret ediliyor. Ancak Meksikalilarin gelenege yogun ilgi göstermesi sebebiyle ülkedeki kutlamalar her yil 27 Ekim’de baslayip 3 Kasim’da sona eriyor. Meksika halki 1 ve 2 Kasim’daki mezarlik ziyaretlerine ek olarak, 27 Ekim’de ölen evcil hayvanlarinin, 28 Ekim’de kaza sonucu ölen akrabalarinin, 29 Ekim günü bogularak ölen yakinlarinin, 30 Ekim günü ise kimsesizlerin mezarlarini ziyaret ediyor. Kutlamalarda 31 Ekim günü Araf’taki ruhlar anilirken, 3 Kasim gününde ise evde, mezarlikta ve sokaklarda kullanilan tüm süs ve dekorlar toplaniyor.

Mezarliga yapilan ziyaret sirasinda mezarlar temizlenerek çiçekler ve mumlarla süslenirken, ölen kisiye sevdigi yiyecek ve içecekler sunuluyor. Ziyaretçiler mezarlikta müzik ve sohbet esliginde vakit geçirirken, ölen kisinin ruhunun mezarina geldigi ve yakinlari tarafindan hatirlandigi için mutlu olduguna inaniliyor.
Kaynak: İHA