Kadinlarda Idrar Kaçirma Sorunu Yaslilik Belirtisi Olmayabilir

Kadinlarda istemsiz idrar kaçirmanin oldukça sik görülen bir sorun oldugunu belirten uzmanlar, öksürürken, hapsirirken ya da gülerken idrar kaçirma durumunda bu konunun önemsenmesi gerektigini söyledi.

Kadinlarda Idrar Kaçirma Sorunu Yaslilik Belirtisi Olmayabilir
Kadin Dogum ve Hastaliklari Uzmani Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, kadinlarin yüzde 25 ile 45’inin idrar kaçirma sorunu yasadigini ancak idrar kaçirma sikayeti ile basvurularin son derece az oldugunu belirtti.

Kumru, bunun nedeninin ise ya insanlarin bu durumu yaslilik ile ilgili normal bir süreç olarak görüp tedavi için arayisa girmemeleri ya da tedavisinin olmadigini düsünerek çaba harcamamalari oldugunu söyledi.



“Kadin hastalar muayene sirasinda söylemekten çekiniyor”

Prof. Dr. Kumru, idrar kaçirma sikayetinin ayip gibi karsilanacagi endisesi tasiyan kadinlarin idrar kaçirma sorununu gizlediklerini belirterek, “Pek çok hasta kadin hastaliklari ve dogum muayenesi sirasinda bile bu yakinmadan bahsetmiyor, ancak idrar kaçirma sikayetinin olup olmadigini sorguladigimiz zaman durumu ögreniyoruz. Muayene sirasinda çekiniyorlar. Yaslilik göstergesi deyip geçiyorlar” dedi.

Normal süreçte idrarin böbreklerde yapildiktan sonra üreter adi verilen kanallar ile idrar torbasina biriktigini, belli bir seviyeye ulasinca idrar torbasinin (mesane) artan basinç ile beyne uyarilar gittigini ve idrar torbasinin bosaltildigini belirten Prof. Dr. Selahattin Kumru, idrar kaçirma soru yasayan kadinlarda ise istemsiz olarak idrarin disariya kaçabildigini bu duruma tipta üriner inkontinans adi verildigini söyledi.



“Tedavisi mümkün ve çok kolay”

Idrar kaçirma sorunu için önleyici yaklasimlarin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Selahattin Kumru söyle konustu:

“Öncelikle risk faktörü olabilecek durumlardan kaçinilmasi gerekir. Yani obezitenin önlenmesi, sigaranin birakilmasi, özellikle zor dogumlarin önlenmesi, sürekli karin içi basincini arttiran durumlarin ortadan kaldirilmasi gibi hastaligin olusumunun önlenmesi her zaman oldugu gibi olusan bir hastaligi tedavi etmekten daha çok tercih edilmelidir. Kegel egzersizleri gibi egzersizler, pelvik taban yapilarinin güçlendirilmesine ve idrar çikisi kontrolüne yardimci olacaktir. Urgency (acil) idrar kaçirma durumlarinda ise genellikle ilaç tedavileri yarar saglamaktadir. Stres üriner inkontinans (öksürürken, hapsirirken idrar kaçirma) mesane boynu hareketliligi ile birlikte genellikle cerrahi müdahale gereken durumlardir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda hem vajinal hem de abdominal yoldan yapilan çok sayida ameliyat yöntemi mevcuttur. Vajinal yoldan yapilan ameliyatlarda genellikle sentetik bir yama idrar torbasinin öksürünce asagiya inen kismina (mesane boynu) destek olarak konulmakta ve öksürünce asagiya inmesini engellemektedir. Abdominal yoldan gerçeklestirilen ameliyatlar da ayni mantik ile çalismakta ve idrar torbasi boynunun asagiya kaymasini engellemek için uygulanmaktadir.”

Prof. Dr. Selahattin Kumru, kadinlarin çekinmeden mutlaka kadin hastaliklari ve dogum uzmanina konuyu belirtmeleri gerektigini hatirlatti.
Kaynak: İHA