Van'da Arkeolojik Kazi Sezonu Kapandi

Van’in merkez Tusba ilçesinde Urartu medeniyetinin en görkemli yapilarindan biri olan Ayanis Kalesi ve kaçak kazilarla ortaya çikarilan Garibin Tepe’deki arkeolojik ve kurtarma kazilari sezonu kapandi.

Van'da Arkeolojik Kazi Sezonu Kapandi
Urartu Kralligi’nin en görkemli yapilarindan biri olan Ayanis Kalesi’nde kazi ve restorasyon çalismalari ile yine kaleye 3 kilometre ve kent merkezine 25 kilometre uzaklikta bulunan Garibin Tepe’deki kurtarma kazi çalismalari önümüzdeki yil devam etmek üzere sonlandirildi. Bu yil Kültür ve Turizm Bakanligi adina ve baskanligini Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Isikli’nin yaptigi alanlarda 2,5 aylik süreçte 20 kisilik bir ekip çalisti. Kazi çalismalari son bulurken arkeologlar ile kazi ekipleri ise bölgeden ayrildi. Alan Van Müze Müdürlügünce koruma atina alinirken, Garibin Tepe’deki yapilarin dogal ortamda bozulmamasi için de jeotekstil malzemesiyle kapatilacak.

“Farkli koruma teknikleri uygulayacagiz”

IHA muhabirine konusan Van Müze Müdürü Fatih Arap, bölgede kazi çalismalarini tamamladiklarini belirtti.

Kazi çalismalarina önümüzdeki yil tekrar baslayacaklarini ifade eden Arap, “Kazilan yapilari önümüzdeki sene için saglam bir sekilde koruyabilmek için farkli koruma teknikleri uygulayacagiz. Dogal sartlarda yapilarin zarar görmemesi için alani jeotekstillerle kapatacagiz. Kerpiç yapilarin oldugu bir mekan ve kerpiçleri de muhafaza etmek çok zordur. Önümüzdeki sene alani açip tekrar kazilarimiza devam edecegiz” dedi.



“Bu sene kurtarma kazilari tamamlandi”

Bu yil 2,5 aylik bir kazi sezonu geçirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Isikli ise “Burada arkeolog ve kazi çalisma ekibiyle beraber 20 kisi düzenli olarak çalisti. Bu çalismalar çerçevesinde Garibin Tepe’de 16 büyük açmada taban seviyelerine ulastik. Mimariye ait önemli ipuçlari yakaladik. Kerpiç yapi oldukça iyi korunarak gelmis. Bunu Urartu’nun en önemli yapilarindan olan Ayanis Kalesi’nden biliyoruz. Bir volkanik kayaç türü olan bazalti çok güzel islemisler. Bununla ilgili bazi temeller yakaladik. Muhtesem bir tas isçilige sahip olan buluntular ele geçirildi. Buradaki iç kazi çalismasi tamamlandiginda; buranin ne oldugunu, ne tür bir isleve hizmet ettigini, hangi dönemde tam yapildigini ki Urartu olduguna eminiz, belki Ayanis’i kuran kralin burayi da insa etmis olabilecegini bize düsündürtüyor. Bunu net söyleyebilmek için bazi analizlere ihtiyacimiz var. Bu sene kurtarma kazilari tamamlandi. Önümüzdeki sene biraz daha yaygin bir sekilde ve bilimsel projelerle destekleyerek kazilari sürdürecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA