Van'da Günes Tutulmasina Çiplak Gözle Bakan 10 Kiside Görme Kaybi Olustu

Van’da, bu yilin ikinci günes tutulmasinin yasandigi 25 Ekim’de günes tutulmasini çiplak gözle izleyen 10 kiside görme kaybi meydana geldi.

Van'da Günes Tutulmasina Çiplak Gözle Bakan 10 Kiside Görme Kaybi Olustu
Van’da günes tutulmasini çiplak gözle izleyen ve aralarinda çocuklarin da oldugu 10 kiside görme kaybi meydana geldi. Konuyla ilgili açiklamada bulunan Urartu Göz uzmanlarindan Operatör Dr. Yusuf Evcimen, birkaç gün önceki günes tutulmasi sirasinda maalesef istenmeyen durumlarin yasandigini belirtti.

Iki gün içerisinde hastaneye basvuran ve aralarinda çocuklarin da bulundugu 10 kiside görme kaybi oldugunu ifade eden Evcimen, “Günese çiplak gözle bakmislar. Bu hiç arzu etmedigimiz bir durum. Günese çiplak gözle bakmalarindan dolayi bir iki saat sonra baslayan bulanik görme sikayetleri oldu. Hastalarimizin yaptigimiz muayenelerinde görme keskinliginde azalma, odaklasmada sikinti, yamuk görme, dalgali görme ve bulanik görme sikayetleri mevcuttu. Çektigimiz filmlerde sari nokta dedigimiz bölgede, retinanin iç tabakasi ve foto reseptör tabakasinda bir hasar olustugunu görmekteyiz. Bu da hastalarimizin görme kalitesinde düsme ve bulanik görmesine neden olmaktadir” dedi.

Günes tutuldugu sirada günesin parlak isiginin azaldigini ve kisilerin çiplak gözle günese daha rahat bakabildigine dikkat çeken Dr. Evcimen, “Ancak bu, gözün retina tabakasinda hasara neden olmaktadir. Günes tutulmasi sirasinda mutlaka günes gözlügü kullanmamiz lazim. Günese çiplak gözle bakmamamiz lazim” ifadelerini kullandi.

Günese bagli olusan hasarlarin bir tedavisinin olmadigina vurgu yapan Evcimen, “Bu durum kalici görme kayiplarina ve kalici hasarlara neden olmakta olup, bu konuda vatandaslarimizi uyariyoruz. Günes tutulmasi sirasinda, hatta normal zamanlarda da günes gözlügü takmalarini öneriyoruz. Çünkü güneste ultraviyole dalga isinlari var. Bu nedenle çiplak gözle günese 15 saniyeden daha fazla süre bakmamamiz lazim. Maalesef günese bagli olusan hasarlarin bir tedavisi yok. Biz hastalarimiza bazi besin takviyeleri ve günes gözlügü takmalarini öneriyoruz. Bu bölgedeki hasarlari, vücudun kendisi bir miktar da olsa bunu onarabiliyor. Ancak altinci ayin sonunda kalan hasar, maalesef kaliyor ve tedavisi de yok” diye konustu.

Kaynak: İHA