(Özel) Türkiye'nin Otomobili TOGG Ezberleri Bozmaya Geliyor

Cumhurbaskani Erdogan’in yarin Bursa’da yapacagi açilisin ardindan seri üretimine baslanacak Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG için Gemlik ilçesindeki dev fabrikada hazirliklar tamamlandi. Yilda 80 bin otomobilin banttan indirilmesi hedeflenen 1.2 milyon metrekare üzerine kurulu dev tesiste yapilan son hazirliklar ile tamamlanan baglanti yollari havadan dron ile görüntülendi.

(Özel) Türkiye'nin Otomobili TOGG Ezberleri Bozmaya Geliyor
2019 yilinda Türkiye’nin Otomobil Girisim Grubu, TOBB koordinasyonunda, Anadolu Grubu, BMC, Kiraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding grubu ortakligi ile adimi atilan, 18 Temmuz 2020’de de temeli atilan Gemlik TOGG Fabrikasi’nda sona gelindi. Fabrikanin açilmasinin ardindan hizmete girecek yollarla birlikte bölgede ulasim rahatlayacak.

Mudanya-Gemlik arasindaki ulasim standardini yükseltecek karayolu yatirimlari çerçevesinde; 4,84 kilometre uzunlugunda yeni yol yapildi. Ayrica yol çerçevesinde 1 adet köprülü kavsak, 1 adet hemzemin kavsak ve 3 adet köprü bulunuyor. Yarin açilisini Cumhurbaskani Erdogan’in yapacagi Gemlik fabrikasinin tamamlanan yol ve kavsaklari da TOGG’un piyasaya çikmasini bekliyor.

Türkiye’nin otomobili ezberleri bozacak

Boyahanesinden kaynak ve montaja, tesisat ve batarya üretim hattina kadar son teknoloji robot ve tamamen yerli yazilimlar kullanilarak ilk yil 80 bin adet üretilmesi hedeflenen TOGG’un CSUV modeli emsalleri göz önüne alindiginda tüm ezberleri bozacak.

Bataryalari da Gemlik fabrikasinda üretilecek CSUV modelin 81 ilde yaklasik 800 ayri noktada kurulan yüksek hizli sarj özelligi olan trugolarda 25 dakika gibi bir sürede sarj olup yüzde 80’lik dolumla 500 kilometreden fazla yol gitmesi hedefleniyor.

Endüstri 4.0’a yönelik akilli sistemlerin kullanildigi otomobil sadece elektrikli bir otomobilden ziyade otonom sürüs özellikleri uzaktan kontrol özellikleriyle akilli bir otomobil olarak satilacak. 200 ve 400 beygir 2 farkli güç sunacak olan CSUV TOGG’lar seçime göre 0 dan 100 kilometreye 7.6 ve 4.8 saniye gibi sürelerde ulasacaklar. TOGG’un hayati kolaylastiran mobilite çözümleri sayesinde teknolojiyi ve insani bugünün ve yarinin kesisim noktasinda bir araya getiren bir teknoloji sirketi oldugunu vurgulayan logosu gibi renklerinin de bir anlami olacak.

Her renge Türkiye ile ilgili bir isim verilen TOGG’da kirmizi - Anadolu atesi, mavi - Gemlik mavisi, beyaz ise Pamukkale beyazi olarak adlandirilacak. CSUV modelin C segmentli diger kardesleri olan sedan ve hatchback modellerin de banttan inip sertifikasyon süreçlerini tamamlamasiyla birlikte 2023 yili mart ayinda TOGG’un satislari baslayacak. TOGG Türkiye’de satisa sunulduktan sonra Avrupa’da 2024 yilinin Eylül ayi içerisinde satisa sunulacak.

Fikri ve sinai mülkiyet haklari yüzde 100 Türkiye’ye ait küresel bir marka ortaya çikarmak ve Türk mobilite ekosisteminin çekirdegini olusturmak hedefiyle yola çikan TOGG’un seri üretiminin gerçeklestirilecegi Gemlik Fabrikasi’nda karbon ayak izinin düsürülmesi de ön planda tutuluyor.

Montaj hattinda akilli robotlarin kullanilacagi tesis, Avrupa’nin temiz boyahanesine ev sahipligi yapacak. Uçucu organik bilesenlerin seviyesi Avrupa normlarinin 7’de, Türkiye normlarinin 9’da biri kadar olacak. Ayrica tesis içerisine kurulan günes panelleri sayesinde elde edilen elektrik enerjisinden tesislerde faydalanilacak.

29 Ekim’de açilisi yapilacak fabrikada son hazirliklar tamamlanmis durumda. Açilisin yapilacagi alanda üzerinde TOGG’un logosunun bulundugu uzun mavi bir çadir, Cumhurbaskani Erdogan’in konusma yapacagi alan ve seri üretimine geçilecek CSUV modelin hünerlerini sergileyecegi toprak bir alan bulunuyor.

Bölge sakinleri sevinçli

Fabrikanin açilmasini ise en çok o bölgenin sakinleri istiyor. Fabrikanin kurulmasiyla birlikte hem evlerinin degeri artan hem de yollari düzelen bölge sakinlerinden 73 yasindaki Ömer Külügü, "Yollarimiz çok güzel oldu. Kursunlu’dan, Mudanya’ya gidinceye kadar otoban oldu. O yan bariyerler, ortasini çiçeklendirmeler, yesillendirmeler harika oldu. Oralari görüyoruz seviniyoruz’’ dedi.

Ayni yastaki Güngör Genç ise, "Bir vatandas olarak ben, gurur duyuyorum. Aklimiza hiç gelmeyen bir seydi. Askeriyenin yeriydi burasi. Geldi buraya TOGG’un fabrikasini kurdu. Türkiye’deki en güzel arabalarindan biri. Ben arabayi gördüm. Arabaya bayildim. Avrupa’dakilerle ayni degerde. Daha da güzel, daha da iyi. Insallah Cumartesi günü Cumhurbaskani gelecek, açilisini yapsin sokaga çiksin. Ondan sonra daha da gururlanacagiz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA