Ayvalik 17. Uluslararasi Zeytin Hasat Festivali Programi Yine Dopdolu

Ayvalik 17.Uluslararasi Zeytin Hasat Festivali bu yil, 3-6 Kasim tarihleri arasinda gerçeklestirilecek. Festival programi belli oldu, yine dopdolu etkinlikler ile konuklar dört gün boyunca festivalin tadini çikaracak. Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Ayvalik Belediyesi, Ayvalik Ticaret Odasi (ATO), Ayvalik Ziraat Odasi, Ayvalik Duyusal Analiz Laboratuari (ATOLAB) ile Ayvalik Esnaf ve Sanatkârlar Odasi tarafindan organize edilen hasat festivali Kirlangiç Yasam Merkezi’nin yani sira Altinova, Cunda ve Küçükköy ile Cumhuriyet Meydani’nda çesitli etkinlikler ile dört gün boyunca ilgi odagi olacak.

Ayvalik 17. Uluslararasi Zeytin Hasat Festivali Programi Yine Dopdolu
Uluslararasi Zeytin Hasat Festivali, Zeytin Müzesi’nin açilisiyla baslayacak, ardindan Ayvalik Belediye bandosu esliginde Kirlangiç Yasam Merkezi’ne kadar “Hasata Yürüyüs” kortejinde tüm katilimcilar yer alacak ve “Pazar” açilisi gerçeklestirilecek. Festivalin birinci gününde zeytin hasati ve zeytinyagi sikimi Barbun’un Çiftligi’nde yapilacak. Halk oyunlari, yilin çiftçisi ödülü ve kütüge plaket çakilmasiyla birlikte festivalin ilk yag sikimi konuklarla birlikte yapilacak. Katilimcilara yemek ve ikramlarla renklenecek olan festival dahilinde Ayvalik Cumhuriyet Meydani’nda gün içinde yerel sanatçilarla canli müzik performansi etkinligin ilk gününe renk katacak.

Festivalin ikinci gününde gazeteci Dogan Dogan’in; “Asirlik Zeytin Agaçlari Silueti” konulu fotograf sergisiyle yazar Hayrettin Filiz’in, “Ayvalikta Zeytin Sektörünün Tarihte Basina Yansitilmasi” ve s-bun “Ayvalik Hasat Kokulari” koleksiyonu tanitim sergileri Kirlangiç Yasam Merkezi ana bina ikinci katinda açilacak. Ardindan ünlü sefle etkinlik alaninda katilimcilarla sunumlar yapacak.

Yine ayni gün, “3t Teknolojik Tarihsel Tarim Projesi Tanitimi ve UNESCO baglantisi” konulu panel gerçeklestirilecek. Festivalin ögleden sonraki bölümünde ise Barbaros Caddesi Destek Tasarim Akademisi’ndeki Uygulamali Endüstri Sanatlari Yayginlastirma ve Olgunlastirma Dernegi’nin (UESYO-D) “Zeytin Askina” 2022 konulu seri karma sergisi ziyaret edilecek. Gün içinde; Kirlangiç Yasam Merkezi’nde yerel sanatçilar ile canli müzik performansi devam edecek.

Kirlangiç Yasam Merkezi ana bina ikinci katinda festival üçüncü güne panel ile baslayacak. Panelistler yillardir konusan ve gündemde olan bir konuyu masaya yatiracak ve çözümleri birlikte tartisacak. Saat 11.00’de baslayacak olan panelin konusu; Ayvalik zeytinyaginin ününün korunmasi ve bu ünün turizm sektörüne yansitilmasi olacak. Sektörel bulusmanin da gerçeklestirilecegi festival dahilinde bir diger panel de Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan’in katilimiyla bir baska konu daha degerlendirmeye alinacak. Panelde; Kuzey Ege turizm potansiyeli ve Ayvalik’in yeriyle Ayvalik zeytinyagi cografi isaretinin Avrupa Birligi (AB) süreci hazirliklari masaya yatirilacak.

Festival dahilinde Küçükköy Meydani’nda canli müzik ve halk oyunlari gösterilerinin yani sira yöresel ikramlar ile devam edecek olan etkinlikler; Aslihan Kaplan Bayrak-Eyüp Öz “eolos bulusmalari 2” sergi ziyaretiyle sürecek. Festival Cunda (Alibey) Adasi’ndaki DJ performansi gece etkinligiyle doruga ulasacak. Festivalin son gününde Sabahattin Tatar anisina, Ayvalik Ilçe Milli Egitim organizasyonuyla zeytin arasi kosusu Cunda (Ali Bey) Adasi parkurunda gerçeklestirilecek ve ardindan kosu ödül töreni “Günes Saati” alininda yapilacak. Gün boyunca Ayvelo bisiklet turu, Kratos Kürek Spor Kulübü etkinlikleri ve körfezde tekne gezisiyle sürecek olan festival Altinova’da da ayni saatlerde canli müzik performanslari ve yöresel ikramlar ile son bulacak
Kaynak: İHA