Osmanli Sarayinin Nar Ihtiyacinin Yarisini Karsilayan Bilecik'te Nar Pekmezi Yapiliyor

Osmanli Devleti’nin kuruldugu topraklar olan Bilecik’te nar hasadi baslarken, sarayinin nar ihtiyacinin yaklasik yüzde 50’sinin karsilandigi narin pekmezi de yapilmaya baslandi.

Osmanli Sarayinin Nar Ihtiyacinin Yarisini Karsilayan Bilecik'te Nar Pekmezi Yapiliyor
Bilecik’in Inhisar ilçesinde yetisen ve ’Deve Disi Nar’ olarak adlandirilan narin hasadina baslandi. Bu yil bölgede 5 bin ton nar hasadi beklenirken, üretici bu yil rekolteden memnun. Nardan kentte degisik ürünler yapilmaya da baslarken bunlardan en ilgi çekeni nar pekmezi oldu.

"Nar pekmezi yapmak için 2 gün ugras verildi"

Seyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gida Isletme Bölümü ögretim görevlisi Mesut Kaplan, Osmanli Devleti zamaninda ’Ertugrul Sancagi’ olan Bilecik’te nar üretiminin yüksek oldugu Osmanli Sarayi’nin bu meyve ihtiyacini büyük bir bölümünü buradan karsiladigi söyledi.

Kaplan, Inhisar ilçesinde yetisen ve ’Deve Disi Nar’ olarak adlandirilan nardan pekmez yapmaya basladiklarini anlatarak, sözlerine söyle devam etti;

"Çalismalarina 1 gün önceden basladik. Pekmezi aritmak için özel bir toprak temin ettik. Bir aksam bu pekmez topragi içerisinde nar suyumuz bekledi ve ertesi gün, 1 gün boyunca kaynatiyoruz. Daha öncesinde narin tanelerini tek tek ayikladik, siktik, çekirdeklerini tohumlarini ayirip kuruttuk. Onlardan da baska bir ürün haline getiriyoruz. Suyunu kaynatip nar eksisi ve nar pekmezi yaptik. Bu su anda nar pekmezi olmak üzere. Kivami olmak üzere ardindan sogumaya birakip dolaba alacagiz."

"Hedefimiz Inhisar narini tanitmak"

Kaplan açiklamasinin devaminda, "Burada bizim hedefimiz Inhisar nari oldukça ünlü bir nar ve onu tanitmak. Lezzetli ve bölgenin tarimsal ekonomisi için degeri olan bir ürün. Bu ürünü farkli alanlarda kullanmak mümkün. Sadece taze olarak disariya hallere giden ürünün her seyini degerlendirecegimizi göstermis olduk. Bütün meyvelerden pekmez yapilabilir. Nar pekmezi özel bir ürün. Antioksidan özelligi ve diger bir takim hastaliklara karsi koruyucu özellikleri oldugu için pekmezin biraz daha fazla önemli oldugunu söyleyebiliriz. Bu yüzden nar pekmezi yapilmali" dedi.



"Osmanli Devleti zamaninda nar ihtiyaci önemli ölçüde Ertugrul sancagindan karsilanirmis"

Kaplan son olarak, "Osmanli Devleti zamaninda nar ihtiyaci önemli ölçüde Ertugrul sancagindan yani bu bölgeden gidiyordu. Ama sadece Inhisar’dan degil nar üretimi çok degisik alanlarda mevcuttu. Ertugrul sancagi genis bir alani kapsiyordu. Bursa’nin Yenisehir, Inegöl ilçelerini de kapsiyordu. Bilecik’in iç siniri daha fazlaydi. Nar ihtiyacinin genelde bu bölgeden gittigini söyleyebiliriz. Daha sonra nar degisik bölgelerden de gitmis ama en iyi narlarin bu bölgede yetistigini söyleyebiliriz. Bütün meyvelerden pekmez yapilabilir. Nar pekmezi özel bir ürün. Antioksidan özelligi ve diger bir takim hastaliklara karsi koruyucu özellikleri oldugu için pekmezin biraz daha fazla önemli oldugunu söyleyebiliriz. Bu yüzden nar pekmezi yapilmali" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA