NEVÜ Kapadokya Yasayan Miras Müzesi Gelismeye Devam Ediyor

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ‘Dogal ve Kültürel Miras Turizmi’ alaninda YÖK tarafindan ‘Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programi’na dahil edilen üniversite olarak, bölge halkinin katki ve bagislariyla üniversite bünyesinde kurulan Kapadokya Yasayan Miras Müzesi envanterinin, yöre sanatçilarinin eserleri ile her geçen gün zenginlestigini söyledi.

NEVÜ Kapadokya Yasayan Miras Müzesi Gelismeye Devam Ediyor
“Bölgenin Kültürel Mirasini Müzemizde Yasatiyoruz”

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, UNESCO tarafindan 2003 yilinda kabul edilen ‘Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasi’ sözlesmesi çerçevesinde Avanos ilçesindeki tarihi Haci Nuri Bey Konagi’nda kurulan NEVÜ Kapadokya Yasayan Miras Müzesi’nde Karagöz sanati, âsiklik gelenegi, meddahlik gelenegi, sema, semah, masal icrasi, ebru yapimi, ihlamur baski sanatini yasatarak ve gelecek nesillere aktardiklarini söyledi.



Rektör Aktekin geleneksel bilgi ve tecrübenin yani sira bölgenin somut olmayan kültürel miras unsurlarindan bölgenin dokuma, halk hekimligi, mutfak kültürü, nahil gelenegi, dogum, dügün, ölüm adetleri ve çocuk oyunlari gibi kültürel miraslari da yasattiklarini sözlerine ekledi.

“Yerel sanatçimiz eserlerini müzemize bagisladi”

Aktekin, yillardir Kapadokya ve çesitli bölgelere ait görselleri atölyesindeki ahsaplara isleyerek nadide sanat eserlerini ortaya çikaran yerel sanatçi Mustafa Öncül’ün de, eserlerini NEVÜ Kapadokya Yasayan Miras Müzesi’ne bagisladigini söyledi.



Aktekin, “Kapadokya ve çesitli bölgelere ait görselleri atölyesindeki ahsaplara isleyerek nadide sanat eserlerini ortaya çikaran yerel sanatçimiz Mustafa Öncül, nadide eserlerinden ahsap yakma Uçhisar Kalesi, peribacalari, yörede geleneksel yasama dair görselleri isledigi tablolari, agaç oyma koltuk ve sehpa takimlarini üniversitemizin Kapadokya Yasayan Miras Müzesi’ne bagisladi. Nakkas Ahsap Sanat Evi’ni de kuran, ahsap yakma ve süsleme alaninda birçok esere imza atan Öncül, 2022 yilinda da üniversitemiz Kapadokya Arastirma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) öncülügünde gerçeklestirilen ‘Kapadokya Kültürel Miras Festivali’nde ahsap yakma gelenegini icra ederek birçok kisiye tanitmisti” dedi.

Aktekin konusmasinin devaminda, “Dünyada müzecilik anlayisi her geçen gün degismekte ve müzeler bulundugu bölgenin kültürel mirasini derleme, sergileme, depolama islerinin yani sira egitim, arastirma ve yasatma islevlerini de üstlenmekte. Bu amaçla kurulan üniversitemiz Kapadokya Yasayan Miras Müzesi, bölgenin somut olmayan kültürel mirasini bir yandan müze rehberleri araciligiyla yasatip aktarirken diger yandan da el sanati gelenegini devam ettiren ustalarin desteklenmesi ve sanatlarini daha iyi sartlarda icra edebilmeleri için çesitli faaliyetler yürütmekte. Bu baglamda kuruldugu günden beri bagisladiklari eserlerle müzemiz envanterinin zenginlesmesine katki saglayan yöre halkina, atölyesindeki tüm eserlerini müzemize bagislayan Sayin Mustafa Öncül’e, müzemizin kurulusundan bugüne büyük emegi bulunan Müze Müdürümüz Prof. Dr. Adem Öger ve müze ekibine bir kez daha tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA