Endonezya'da Akut Böbrek Yetmezligi Baglantili Çocuk Ölümleri 157'Ye Yükseldi

Endonezya’da bazi suruplardaki maddelere bagli akut böbrek yetmezligi nedeniyle hayatini kaybeden çocuklarin sayisi 157’ye ulasti.

Endonezya’da bazi suruplardaki maddelere bagli akut böbrek yetmezligi nedeniyle yasanan can kaybi artiyor. Endonezya Saglik Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, akut böbrek yetmezliginden hayatini kaybeden çocuk sayisinin 157’ye yükseldigi belirtildi. Saglik Bakanligi Sözcüsü Mohammad Syahril, vaka sayisinin pazartesiden beri 251’den 269’a yükseldigini ve 73 hastanin tedavisinin sürdügünü ifade etti.

Son verilere göre hastaligin 27 eyalette tespit edildigini sözlerine ekleyen Syahril, "En çok vaka 57 ile Jakarta’da bulunuyor. Jakarta’yi 38 vala ile Bati Java, 30 vaka ile Aceh ve daha sora Dogu Java, Bati Sumatra, Bali ve Banten takip ediyor" dedi.



Suruplardaki maddeler tespit edilmisti

Endonezya Saglik Bakani Budi Gunadi Sadikin, laboratuvar testlerine göre çocuklarin kaninda dietilen glikol ve etilen glikol maddeleri tespit edildigini belirterek, "Hayatini kaybeden 11 çocuktan 7’sinde etilen glikol, dietilen glikol ve etilen glikol butil eter maddelerine rastlandi. Akut böbrek yetmezliginin bu maddelerden kaynaklandigi dogrulandi" demisti.

Saglik yetkililerinin etkilenen çocuklarin evlerinde bulunan 102 surupta benzer maddelerin izlerine rastladigini belirten Sadikin, tüm surup ve sivi ilaçlarin reçete edilmesine ve satislarina yönelik getirilen yasagin söz konusu 102 ürünle sinirlandirilacagini kaydetmisti.

Endonezya Gida ve Ilaç Düzenleme Kurumu (BPOM) ise 3 yerli ilaç firmasi tarafindan üretilen ve asiri düzeyde etilen glikol içeren 5 surubun isimlerini açiklarken, ilaçlarin derhal piyasadan çekilmesi ve imha edilmesi talimati vermisti.

Tüm suruplar ve sivi ilaçlar yasaklanmisti

Endonezya saglik yetkilileri 20 Ekim’de, Ocak ayindan bu yana akut böbrek yetmezliginden kaynakli çocuk ölümlerinin sayisinda görülen artisin nedenini arastirdiklarini belirterek tüm surup ile sivi ilaçlarin satisinin ve reçete edilmesinin geçici olarak yasaklandigini duyurmustu.
Kaynak: İHA