Elazig'da Bag Bozumu Etkinligi

Elazig’in Hos köyünde düzenlenen bag bozumu etkinliginde dereceye giren üzüm yetistiricilerine hediyeler verildi.

Elazig'da Bag Bozumu Etkinligi
Elazig Valiligi himayesinde Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan bag bozumu etkinligi merkeze bagli Hos köyünde gerçeklestirildi.

Il protokolü tarafindan toplanan üzümler, jüri üyeleri tarafindan yarismaya alindi. Yarismada birinci, ikinci ve üçüncülere il protokolü tarafindan plaket taktim edildi. Protokol konusmalarinin ardindan katilimcilar tarafindan orcik yapimi gerçeklestirildi.

Elazig’in her bir kösesinde öne çikan ürünlerin oldugunu aktaran Elazig Valisi Ömer Toraman, "Bu ürünlerin hasat zamanlari üreticilerimizle bir araya geldigimizde bizde onlar kadar mutlu oluyoruz. Agin’da badem hasadina Baskil’de önce kayisi arkasindan ceviz hasadina Keban’da ise alabalik üreticilerimizle bir araya geldik. Bugün de bag bozumu etkinligi sebebiyle üzüm üreticilerimizle beraberiz. Çalisildigi zaman üretildigi zaman muhakkak emeklerin zayi olmayacagina inaniyoruz. Bir de tarim üretiminin her geçen gün daha da önem kazandigini hep beraber görüyoruz. Ütün dünya gidaya erisim korkusu yasiyor çok sükür bizim memleketimiz bolluk ve bereket memleketi çaliskan insanlarimizla da bir araya gelince salgin ve arkasindan gelen savas dönemini en az etkiyle atlatarak bugünlere geldik" dedi.

Daha sonra konusan Il Tarim ve Orman Müdürü Ali Kiliç, "Dünyada tarimsal üretimde üzümün çok önemli bir degeri var. Hem içerdigi mineral bakimindan hem de insan sagligi için çok önemli bir üründen bahsediyoruz. Bu ürünü bu kadar kiymetli kilan asma bitkisinin birçok farkli alanda kullanilmasindan kaynaklidir. Bizim insanimiz farkli sekillerde degerlendirebiliyor. Bundan orcik, pestil ve mamul paketlerine dönüstürüyor ve daha iyisi asma bitkisinin yapragini dahi soframiza salamura yaparak kullanabiliyoruz. Elimizdeki bu bagcilik alanlari ilimizin tarimsal ticaretini ve tarimsal ekonomisine önemli derecede katki saglayacaktir. Biz üzümde kesinlikle ihracatçi bir ülkeyiz. 2020 yili verilerine baktigin zaman kuru üzüm ihracatinda 260 bin ton kuru üzüm ihraç etmisiz ve bunun karsiliginda 514 milyon dolarlik bir gelir elde etmisiz. Hakikaten dünya üzerinde etkili olan ülkelere ihracat gerçeklestirmisiz. Ingiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa bu ülkelerin basinda geliyor. Yas üzüm olarak da ülkemiz hakikaten ihracatta net bir ülke konumunda olurken yas üzüm ihracatinda dünya 13’üncüsü olarak yer almistir. Burada 2020 yili verilerine göre, 212 bin ton üzüm ihracati gerçeklestirilmis bunun karsiliginda da 157 milyon dolarlik bir gelir elde etmistir. O zaman biz ülke olarak üzüm sektöründe çok ciddi bir sekilde gelir elde eden bir ülkeyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA