Dünyanin En Iyi Ögretmenlerinden Dilek Livaneli Basarisinin Sirrini Anlatti

’Dünyanin en iyi 50 ögretmeni’ arasina giren ilk Türk ögretmen olan Dilek Livaneli, basarilarinin sirrini paylasti.

Dünyanin En Iyi Ögretmenlerinden Dilek Livaneli Basarisinin Sirrini Anlatti
Varkey Gems Vakfi Küresel Ögretmen Komitesi tarafindan dünyanin en iyi 50 ögretmeni arasinda seçilen ilk Türk ögretmen olan Dilek Livaneli, Atakum Belediyesi’nin katkilariyla “Bir Dilek Yetmez” adli kitabinin imza töreninde söylesi gerçeklestirdi. Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçeklestirilen etkinlige vatandaslar yogun ilgi gösterdi.

Söyleside kariyer basarisini ve yaptiklari çalismalari anlatan Dilek Livaneli, “Her sey çocuklugumda oynadigim ögretmencilik oyununun gerçek olmasiyla basladi.

Bir köy okuluna tek basina bir kadin olarak atandim. Okulun hem müdürü hem ögretmeni hem de hizmetlisi oldum. Herkesin ilkel ve imkansiz dedigi bir ortamda bir isik saçmak, bir degisim dönüsüm süreci baslatmak için kollari sivadim. Sosyal girisimcilik hareketiyle okulu tamamen yenileyip, köyde hobi sinifi, bin bir kitapli kütüphane, oyun parki, spor alanlari, interaktif teknoloji alani ve bir ana sinifi olusturdum. Ögrenci ve ailelerini ilk kez sinema, tiyatro, opera ve müzelerle tanistirdim. Köydeki anneleri ve çocuklarini ilk kez uçaga bindirerek sehirlerarasi turlar düzenledim. Dünya Vatandasligi Projesi’ni hayata geçirip 4 yilda 12 farkli ülkeden köye gelen egitmenler ile Ingilizce kamplar düzenledim. Ayrica ögrencilerim için yelken, buz pateni, golf, bowling, at biniciligi sporlarini deneyimledikleri yaz tatili çalismalari yaptim” dedi.



“Türkiye’de ilk defa yapilan ‘Köyde Opera’ organizasyonunu gerçeklestirdim”

Gerçeklestirdigi birçok çalisma ve yaptigi dokunuslari anlatan Dilek Livaneli, “Köyde okuma-yazma bilmeyen kadinlara gönüllü olarak okuma-yazma ögrettim ve bu sayede köyde okuma-yazma bilmeyen kadin kalmadi. Köy kadinlari için meslek edindirme atölyesi kurup 40 köy kadininin istihdamini sagladim. Aileler için iletisim ve beslenme seminerleri düzenledim. Köy kadinlariyla siir dinletileri yaptim. Ayrica Türkiye’de ilk defa yapilan ‘Köyde Opera’ organizasyonunu gerçeklestirdim. Köydeki çocuklarin Izmir Uzay Kampi’nda egitim görmelerini sagladim. Devletten yardim beklemeden hepsini hayal ortaklarim sayesinde yaptim” diye konustu.



“Avrupa Uluslararasi Lider Kadin Ödülü’nün sahibi oldum”

Türkiye’de ve uluslararasi alanda aldigi ödüller ve basarilardan bahseden Livaneli, “Varkey Gems Vakfi Küresel Ögretmen Komitesi tarafindan, yarismaya katilan 127 ülke ve binlerce ögretmen arasindan Dünyanin En Iyi 50 Ögretmeni arasina seçilen ilk Türk ögretmen olup ‘Bir Dilek Yetmez’ Projem ile UNESCO ödüllerine aday gösterildim. Amerika’da Büyük Atatürk Gençlik Ödülü’ne, Ingiltere’de Cumhuriyet Basari Ödülü’nü gururla aldim. Egitim elçisi seçilip Ingiltere’den burs egitim bursu kazandim. Yüksek lisansimi bitirdim. Ardindan 8 Mart 2019 Dünya Kadinlar Günü’nde Avrupa Parlamentosu’nun oy birligi ile seçtigi ‘Avrupa Uluslararasi Lider Kadin Ödülü’nün sahibi oldum. Avrupa’da yasayan Türk çocuklarina yönelik bir Türkçe Ana dil Egitim Programi gelistirdim ve Londra’da ögretmenlik meslegime devam ediyorum. Son 6 yilda 24 üniversitede 20 bin ögretmen adayina gönüllü olarak motivasyon seminerleri verdim. Hayatim belgesel film olarak çekildi ve hikayemi ‘Bir Dilek Yetmez’ adli kitabimda kaleme aldim. Ülkemi bir Türk Kadini olarak defalarca temsil etmenin gururunu yasiyorum” seklinde konustu.

Söylesinin sonunda Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci, Dilek Livaneli’ye hediye taktim etti. Söylesi, imza töreni ve fotograf çekimlerinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA