CHP'li Vekil Mahkemeye Hakaret Etti

Yalova Belediyesi’ndeki zimmet durusmasinda verilen ara karara tepki göstererek durusmayi terk eden CHP’li milletvekilleri mahkeme heyetine hakaret etti. CHP İçel Milletvekili Ali Mahir Basarir, “Yazilar olsun. Sen tetikçisin” diye bagirdi.

CHP'li Vekil Mahkemeye Hakaret Etti


Yalova Belediyesi’ndeki 20 milyon 739 bin 664 liralik zimmet sorusturmasi çerçevesinde açilan davanin 9’uncu celsesi 2. Agir Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Saniklar arasindan Içisleri Bakanligi tarafindan görevden uzaklastirilan Vefa Salman’in da yer aldigi davaya CHP Genel Baskan Yardimcilari Gamze Akkus Ilgezdi, Veli Agbaba, Muharrem Erkek ve Seyit Torun’un da yer aldigi 30 milletvekili katildi.

Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu da durusmayi takip etti.

Sorusturma dosyalari birlestirildi

Durusmada söz konu suçlarin 2014 yili öncesinde de islenmesi nedeniyle açilan sorusturma dosyasi davaya eklendi. Dosyalarin birlestirilmesiyle 33 sanigin yargilanmasinin sürdügü davaya aralarinda eski Yalova Belediye Baskani Yakup Koçal’in da oldugu 4 sanik daha eklendi. Koçal, durusmaya katilmazken diger 3 sanik salondaki yerini aldi.

Mahkemede gerginlik

Celsede söz alan Vefa Salman avukati Deniz Baykal, müvekkilinin 2,5 senedir görevinden uzaklastirildigini ve halkin iradesinin gasp edildigini ileri sürdü. Baykal, bilirkisi raporlarinda Salman’in suçsuz oldugunun belirtildigini hatirlatti. Dosyalarin birlesmesi nedeniyle dava sürecinin uzayacagini belirten Baykal, mahkeme heyetinin Vefa Salman’in yargilamasiyla ilgili kararini açiklamasini talep etti. Mahkeme heyeti talebi her iki dosyanin birbiriyle benzerlik tasidigi, saniklar hakkinda verilecek kararin diger saniklari da etkileyeceginden dolayi reddetti.

Mahkeme heyetinin kararina tepki gösteren CHP’li milletvekilleri salonu terk ederken mahkeme heyetine sert tepkiler gösterdi. İçel Milletvekili Ali Mahir Basarir, heyet baskanina, “Yazilar olsun. Sen tetikçisin” diye bagirdi. Diger milletvekilleri de mahkeme heyetine tepkilerini bagirarak gösterdi. Yasanan gerginlik sonrasi mahkeme heyeti durusmaya ara verdi. Heyet ardindan durusmayi basina ve izleyicilere kapali olarak sürdürdü. Kapali süren davada dava dosyasina eklenen 3 yeni sanik dinlendi.

“Yargilama uzamaya devam edecek”

Salonu terk eden CHP’liler ardindan adliye bahçesinde basin açiklamasi yapti. Burada konusan CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek, Salman’in görevinden uzaklastirilma süresinin 2,5 yila ulastigini belirtti.

Salman’in bir an önce görevine iade edilmesi gerektigini belirten Erkek, söyle konustu:

“Dava dosyasinda MASAK Raporu var. Raporda Salman’in bütün geçmisini ve ailesini arastirdilar, tertemiz çikti. Sorusturma asamasinda ve dava asamasinda toplamda 3 bilirkisi raporu var. O raporlarda da Vefa Salman ve Halit Güleç’in (dönemin baskan yardimcisi) zimmet olayi ile hiçbir baginin olmadigi açikça ortaya çikti. Suçsuzdur diyor raporlar. Göreve iade için daha neyi bekliyorsunuz. 2014 öncesi ile ilgili de dava açildi. Dosyalari birlestirdiler. Simdi yeniden raporlar alinacak ve yargilama uzamaya devam edecek. Yalova’nin seçilmis Belediye Baskani Vefa Salman’i derhal görevine iade edin."

“Adalet bir kez daha katledildi”

Genel Baskan Yardimcisi Seyit Torun ise verilen karara tepki göstererek, “Bugün Yalova Adliyesinde adalet bir kez daha katledildi. Buradaki süreç artik hukuki degil, siyasi oldugu da ortaya çikti. Vefa Salman’in en ufak bir suçunun ve ihmalinin olmadigi ortaya çikmasina ragmen görevine iade edilmiyor. Vefa Salman Yalovalilarin iradesi ile göreve gelmistir. Halk iradesini gasp etmek isteyenler, adliye ya da bakanlik koridorlarinda bu yetkiyi almaya çalisiyorlar ama basaramayacaklar. Asla yilmayacagiz” ifadesini kullandi.

Vefa Salman, bu süreçte yaninda olan Yalova halkina ve partililerine tesekkür etti.
Kaynak: İHA