Vodafone'dan 5G Odakli Sebekesini Güçlendirecek Yeni Teknoloji Yatirimi

Vodafone herhangi bir mobil hücre sahasindan 100GB baglantilarin önünü açacak teknolojiyi Türkiye’de yapilan testlerin ardindan Güney Marmara’dan dagitima baslayacak sekilde canli sebeke içinde kuruyor. Telekom Altyapi Projesi kapsaminda gelistirilen, donanim ve yazilimin birbirinden ayrildigi yeni Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitleri sayesinde Vodafone gelecege dönük IP mimarisinde çesitliligine ve sebeke otomasyonuna imkan taniyarak 5G hazirliklarina hiz kazandirdi.

Vodafone'dan 5G Odakli Sebekesini Güçlendirecek Yeni Teknoloji Yatirimi


Vodafone, 4G sahalarini daha uygun maliyetlerle 5G’ye yükseltmek ve yeni sahalari devreye almak için yeni Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitleri (Disaggregated Cell Site Gateway/DCSG) kurmaya basladi.

Tüm mobil teknolojileri destekleme yetenegine sahip olan Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitleri, yüksek kapasiteleri yüksek hizlarla kullanicilariyla bulusturmayi ve 5G’ye hazir bir mimari olusturmayi hedefliyor.

Yapilan açiklamaya göre, Telekom Altyapi Projesi (Telecom Infra Project/TIP) kapsaminda Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitlerinin gelistirilmesine ve test edilmesine öncülük eden Vodafone, bu yöndeki ilk adimlari 2020 ve 2021 yillarinda Vodacom ile ortaklasa olarak Romanya ve Güney Afrika’daki teknik denemelerle atti. Bu yilin baslarinda Türkiye’de yapilan testlerin ardindan, Vodafone bu Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitlerini mevcut sebekesine dahil ediyor.

Açik mimari ve standart Uygulama Programlama Arayüzleri (API) ile gelistirilen Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitleri, bagimsiz olarak birden çok tedarikçiden temin edilebilen donanim ve yazilimdan olusuyor. Halihazirda kullanimda olan ve tek tedarikçiye izin veren monolitik cihazlarin yerini alan bu yeni teknoloji, müsterilerin hizli baglanti ihtiyacini destekleyen altyapi olusturmak konusunda sirkete esneklik kazandiriyor. Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitleri, müsteri trafigini mobil ana tasiyicidaki fiber baglantilara tasiyabiliyor ve kurumsal müsterileri saniyede 100 Gbps’e varan hizlarda destekleyebiliyor. Bu da sirketin tüm sebekesinde sundugu mobil veri ve internet kullaniminin katlanarak büyümesine olanak taniyor.

Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Adem Özdemir, sunlari söyledi: “Müsterilerimizin bugün ve gelecekte olusabilecek tüm ihtiyaçlarini öngörerek sebekemizde gerekli dönüsümleri yapmaya ve müsterilerimiz için 5G hazirliklarina tüm hiziyla devam ediyoruz. Internet trafiginin dinamik ve büyüyen dogasi, tüm mobil sahalarinin kapasite sinirlarini sürekli olarak zorluyor. Daha genis bir tedarikçi yelpazesine kapi açmayi, inovasyonu hizlandirmayi ve dayanikliligi artirarak yeni mobil sahalari daha hizli ve daha az maliyetle devreye almayi amaçliyoruz. Donanim ve yazilimin birbirinden ayrildigi uç saha ekipmanlarini destekliyoruz. Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitleri, Açik Radyo Erisim Sebekesi (Open RAN) mimarisi ile ayni prensiplere dayaniyor. Birden fazla tedarikçiden gelen açik yazilim ve donanimlari kullanarak çalisan uç saha geçitleri sayesinde, bu alanda ilk kez hem yeni Open RAN hem de geleneksel saglayicilardan gelen mobil sahalarla baglanti kurulabiliyor. 5G imkanlarini daha fazla müsterimize ulastirmak için en son sebeke teknolojilerini sunmaya devam edecegiz."
Kaynak: İHA