Türkiye'de Ilk Açiklamasi Iç Mimarlik Egitiminde Sanal Gerçeklige Geçildi
Teknolojik gelismeler egitim alaninda da yakindan takip ediliyor. Hayatin büyük bir alaninda kullanilmaya baslanan metaverse lisans egitiminde de uygulanmaya konuldu. Türkiye’de ilk defa iç mimarlik alaninda VR gözlüklerle egitime geçildi. Böylece tasarimlar artik sanal gerçeklikte yapilacak.

Beykent Üniversitesi Iç Mimarlik Bölüm Baskani Doç. Dr. Sen Yüksel, iç mimarlik alaninda teknolojik yenilikleri yakindan takip ettiklerini kaydederek “Sanal Gerçeklik Ortaminda Dijital Iç Mimarlik Tasarim” dersini egitimlerine eklediklerini söyledi.
Böylece Türkiye’de ilk defa iç mimarlik alaninda VR gözlükle sanal gerçeklikte tasarim dersleri verilecek. Iç mimarlik alaninda birçok yenilikler getirmesi hedeflenen yeni egitim modeliyle birlikte gençler kendi olusturduklari tasarimlarin içerisinde gezebilecek.
Egitimde teknolojik yenilikler takip ediliyor
Yeni egitim döneminde dersleri VR gözlüklerle yapmaya basladiklarini ifade eden Doç. Dr. Sen Yüksel, Türkiye’de ilk kez iç mimarlik alaninda VR gözlükle sanal gerçeklikte tasarim dersi verdiklerini söyleyerek, “Metaverse dünyasi kaçinilmaz bir sekilde bütün dünyayi kapsadi. Egitimde bunu nasil kullanabiliriz diye düsününce biz de Beykent Üniversitesi olarak iç mimarlik dijital tasarim ekosisteminde yer almak istedik” dedi.
VR gözlüklerle ögrenci tasariminin içerisinde gezebilecek
Yeni egitim modelinin iç mimarlik ve mimarlik alanlarinda birçok yenikler getirecegini düsündüklerini belirten Doç. Dr. Yüksel, VR gözlüklerle bire bir, anlik, çok zamanli, es zamanli ve çoklu kullanim yapilabildigine deginerek, “Tasarim yaparken, ögrenci tasariminin içerisinde geziyor ve hocalarindan kritikler aliyor. Ayni zamanda diger ögrenciler de tanik olarak hep beraber deneyimsel çalisma yapabiliyorlar. Bu model çok yeni oldugu için çalismalari deme asamasinda devam ettiriyoruz. Su anda olusturdugumuz çalisma gruplariyla tüm ögrencilerimiz ve hocalarimizla çalismalara basladik” diye konustu.
Egitimde bilgisayarlara veda edilecek
Sanal gerçeklikte bulunmanin bir zorunluluk oldugunu söyleyen Yüksel, ileriki dönemlerde gözlüklerin sayisinin artacagini ifade etti.
Ögrencilerin de yeni egitim modeli için çok hevesli olduklarini belirten Yüksel, “Tasarim alaninda teknoloji oldukça çok takip edildi. Teknoloji dogrultusunda teknolojik araçlar da yenilendi. Bu yenilikler hep olumlu sonuçlar sagladi. Önce elle çiziliyordu. Arkasindan bilgisayarlar geldi simdi ise metaverse dünyasinda sanal gerçeklikle egitim yapiyoruz. Ikinci dönem tamamen bilgisayari aradan çikarip, gözlükle tasarima devam edecegimizi düsünüyoruz” seklinde konustu.
“Türkiye’ye öncülük ettigimiz için mutluyuz”
Teknolojik yenikleri her zaman desteklediklerini kaydeden Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman ise sanal gerçeklik ve metavesenin sadece belirli disiplinlerde degil, multidisipliner olarak da çok yeni imkanlarin kapisini açtigini belirterek, yeni egitim modeliyle ilgili görüslerinde su ifadelere yer verdi:
“Üniversitemiz bu alanin önemli bir oyuncusu olmanin yani sira yeniliklere ve çagdas yaklasimlara her daim açik. Bu konuda öncü olma kararliligini öteden beri sürdürüyor. Biz de bu kararlilik ve prensibin bir uzantisi olarak üniversitemizin en güçlü bölümlerinden biri olan iç mimarlikta sanal gerçeklik ve metaverse araçlarini kullanmaya basladik. Bu teknolojinin Türkiye yüksekögrenim sistemine tasarim ve iç mimarlik üzerinden öncülük ettigimiz için çok mutluyuz. Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri de bu konuda bizden fikir alarak, tecrübelerimizi paylasmak istiyorlar. Üniversitemizin geçmisinden güç alarak, yeni ve çagdas olana yakin olmak ve bu yenilikleri ögrencilerimizin hizmetine sunmak istiyoruz.”
