Italya'da Meloni Hükümeti Senato'dan Güvenoyu Aldi

Italya’da Basbakan Giorgia Meloni’nin hükümeti, parlamentonun alt kanadi Temsilciler Meclisinin ardindan parlamentonun üst kanadi Senato’dan da güvenoyu aldi.

Italya’da yeni hükümeti kuran Basbakan Giorgia Meloni ve 24 bakani, yemin ederek göreve baslamasinin ardindan dün parlamentonun alt kanadi Temsilciler Meclisinin ilk güvenoyunu almisti. Senato Genel Kurulu’na hükümetin programini sunan Basbakan Meloni, ardindan yapilan güven oylamasinda 79 "hayir" oyuna karsilik, 115 "evet" oyuyla güvenoyunu aldi. Güven oylamasina 200 sandalyeli Senato’da 199 senatör katilirken, 5 senatör çekimser kaldi.

Senatörlerden Meloni’ye “baris” tepkisi

Italya’nin Ukrayna’ya verdigi destege iliskin Senato Genel Kurulu’na yaptigi açiklamada politika referanslarinin “baris” kelimesini içermemesine tepki gösteren senatörlere cevap veren Meloni, “Birisi bunun savastan zevk aldigim anlamina geldigini düsünüyorsa, yaniliyor. Ama insanin barisa nasil ulastigini anlamamiz gerekiyor. Bir gösteride gökkusagi bayragi sallayarak baris yapilmaz. Bu sekilde barisi saglamak zor’’ dedi.

Oylamadan sonra sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada ise Meloni, "Italya’nin karsi karsiya oldugu acil durumlara yanit vermek için hemen çalismaya baslayacagiz" dedi.

Italya’da Ikinci Dünya Savasi’nda fasizmin çöküsünden bu yana seçimleri kazanan ilk asiri sag liderligindeki hükümetin, son güvenoyunu da almasi ile önünde hiçbir engel kalmadi. Asiri sagci Italya’nin Kardesleri Partisi’nin (Fdl) lideri Meloni, ülkenin ilk kadin basbakani olmustu.
Kaynak: İHA