Türkiye'de Parçali Günes Tutulmasi Heyecani

Astrofizikçi ve Popüler Bilim Yazari Doç. Dr. Selçuk Topal, önemli gök olaylarindan biri olan günes tutulmasinin tüm Türkiye’de parçali sekilde izlenebilecegini belirterek, ülkenin en dogusunda günesin daha fazla kapanacagini söyledi.

Türkiye'de Parçali Günes Tutulmasi Heyecani
Dünyanin birçok yerinden görülebilecek olan yilin ikinci günes tutulmasi Türkiye’de ise parçali sekilde izlenebilecek. Türkiye’de bugün saat 13.00 siralarinda günes tutulmasinin baslayacagini ifade eden Astrofizikçi Doç. Dr. Topal, saat 14.15 civarinda ise maksimum düzeyde kapanmanin izlenebilecegini ifade etti.

Astrofizikçi Doç. Dr. Topal, günes tutulmasi sirasinda günese özel koruma olmadan isli cam, günes gözlügü, röntgen filmi veya çiplak gözle asla bakilmamasi gerektigi konusunda uyardi. Günes tutulmalari veya diger günes olaylari sirasinda günesi gözlemlemek için özel filtreler kullanilmasi gerektiginin altini çizen Topal, filtrelerin göz sagligi açisindan büyük önem tasidigini söyledi.



“Görecegimiz olay parçali günes tutulmasidir”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Fizik Bölümünde görev yapan Astrofizikçi ve Popüler Bilim Yazari Doç. Dr. Selçuk Topal, günes tutulmalarinin astronomik fenomenler oldugunu ve milyarlarca yildir olan bir olay oldugunu belirtti.

Ayin dünyayla günes arasina girmesi ve günesten gelen isigin bloke etmesiyle günes tutulmasinin yasandigini ifade eden Dr. Topal, “Bugün saat 13.00 siralarinda görecegimiz olay parçali günes tutulmasidir. Yani ay tam olarak günesi kapatmayacaktir. Ülkemizin en batisindan en dogusuna dogru günesin daha fazla kapandigi görülecektir. Ülkemizde tutulmanin tam olarak görülecegi yerlerde yüzde 50 civarinda kapanacaktir. Ülkemizde saat 13.00’te ayin günesi kapatmaya basladigini ve saat 14.15 civarinda ise maksimum düzeyde kapattigini görecegiz. Saat 15.30 siralarinda ise ayin günes dogrultusunda ayrildigini görecegiz” dedi.



“Günes tutulmasini izlerken dikkat edilmelidir”

Ülkenin her yerinden gözlemlenecek olan parçali günes tutulmasinin özel filtreler olmadan izlenilmemesi gerektigi konusunda uyaran Topal, “Çiplak gözle uzun süre günese bakilmamalidir. Isli cam, günes gözlügü, röntgen filmi gibi yöntemler saglikli degil. Morötesi isinim filtresi olan gözlük veya filtrelerle bakmak gerekiyor. Teleskop kullaniliyorsa filtre takilmalidir. Vatandaslar bulunduklari sehirde gözleyecek bir ekipmanlari yoksa astronomi kulüpleri ve gözlem evlerinin etkinliklerine katilabilir. Böylelikle günes tutulmasina sahit olabilirler” diye konustu.



“Tam günes tutulmasi 2060 yilinda izlenebilecek”

Sosyal medyada günes veya ay tutulmasinin insan hayatini etkiledigi yönündeki paylasimlara inanilmamasi gerektiginin altini çizen Topal, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu izlenmesi güzel bir olay. Ancak insana bir etkisi yok. Bir yil içerisinde 2 veya 5 günes tutulmasi olur. Bunlar her zaman Türkiye’de gözlemlenmez. Türkiye’de tam günes tutusmasi 2006 yilinda gözlemlenmisti. Bundan sonraki tam günes tutulmasi su an bulundugumuz Van ilinde 2060 yilinda izlenebilecek.”
Kaynak: İHA