Ingiltere Basbakani Sunak'tan Ilk Açiklama Açiklamasi 'Derin Bir Ekonomik Zorlukla Karsi Karsiya Oldugumuza Süphe Yok'

Ingiltere’nin yeni Basbakani Rishi Sunak yaptigi ilk açiklamada, "Derin bir ekonomik zorlukla karsi karsiya oldugumuza süphe yok” ifadelerini kullanarak, “Partimizi ve ülkemizi bir araya getirmeyi en büyük önceligim yapacagim” dedi.

Ingiltere Basbakani Sunak'tan Ilk Açiklama Açiklamasi 'Derin Bir Ekonomik Zorlukla Karsi Karsiya Oldugumuza Süphe Yok'
Ingiltere’nin yeni basbakani ve iktidardaki Muhafazakar Parti’nin yeni lideri seçilen Rishi Sunak, Muhafazakar Parti’nin genel merkezinde ilk konusmasini yapti. Sunak, eski Basbakan Liz Truss’a kamu hizmeti için tesekkür ederek, "Liz Truss’i ülkeye özel kamu hizmetinden dolayi saygiyla anmak istiyorum. Hem yurtiçinde hem de yurtdisinda büyük bir degisim döneminde ve son derece zor kosullar altinda haysiyet ve zarafetle liderlik etti" dedi.



“Bu ülkeye çok sey borçluyum"

Sunak, "Meclisteki meslektaslarimin destegini almaktan ve Muhafazakar Parti’nin genel baskanligina seçilmekten onur duyuyorum. Sevdigim partiye hizmet edebilmek ve bu hizmetleri ülkeye iade etmek hayatimin en büyük ayricaligi. Bu ülkeye çok sey borçluyum" dedi.



“Partimizi ve ülkemizi bir araya getirmeyi en büyük önceligim yapacagim”

Ülkedeki ekonomik aksakliklara dikkat çeken Sunak, "Derin bir ekonomik zorlukla karsi karsiya oldugumuza süphe yok. Artik istikrara ve birlige ihtiyacimiz var. Partimizi ve ülkemizi bir araya getirmeyi en büyük önceligim yapacagim. Çünkü karsilastigimiz zorluklarin üstesinden gelmenin ve gelecek nesiller için daha iyi bir gelecek insa etmenin tek yolu bu. Size dürüstlük ve alçakgönüllülükle hizmet edecegime ve her gün Ingiliz halkina hizmet etmek için çalisacagima söz veriyorum" dedi.



Milletvekilleri Sunak’i alkislarla karsiladi

Sunak, Basbakan ve Muhafazakar Parti lideri ilan edilmesinin ardindan geldigi parti genel merkezinde milletvekilleri tarafindan coskuyla karsilandi. Milletvekilleri alkislar ve tezahüratlarla Sunak’in liderligini kutladi. Eski Basbakan Truss da dahil olmak üzere bakanlar ve milletvekilleri Sunak’i tebrik etti. Eski Basbakan Truss, "Yeni Basbakanimiz ve Muhafazakar Parti’nin lideri olarak atanan Rishi Sunak’i tebrik ediyorum ve kendisini tamamen destekliyorum" dedi.

Savunma Bakani Ben Wallace ise yaptigi açiklamada, "Meslektasim Rishi Sunak’i tebrik ediyorum. Bu zorlu zamanlarda dizginleri eline aldigi için ona en iyi dileklerimi sunuyorum. Basbakan olarak bizi Birlesik Krallik’in çikarlari dogrultusunda yönetmek üzere bir araya getirme konusunda destegimize sahip" dedi.



Ingiltere tarihinin en genç ve Hint kökenli ilk basbakani

Ingiltere’deki basbakanlik yarisindan Penny Mordaunt’un çekilmesi üzerine 42 yasindaki Sunak oylama yapilmadan Ingiltere tarihinin hem en genç hem de Hint kökenli ilk basbakani oldu. Kral III. Charles’in en kisa sürede hükümeti kurma görevini Rishi Sunak’a vermesi ve Sunak’in yarin resmen basbakan olarak göreve baslamasi bekleniyor.

Ingiltere’de ekonomik sorunlar nedeniyle baski altinda kalan Truss, 20 Ekim’de basbakanlik görevinden istifa ettigini açiklamisti. Truss, 45 gün görevde kalarak ülke tarihinde en kisa süre görev yapan basbakan olmustu.
Kaynak: İHA