Maketi Müzede Sergileniyor, Asli Yikiliyor

Kars’ta bulunan Osmanli mimarisinin izlerini tasiyan tarihi Ahmet Tevfik Pasa Konagi’nin maketi müzede sergilenirken, asli ise her geçen gün biraz daha yikilarak kayboluyor.

Maketi Müzede Sergileniyor, Asli Yikiliyor
Kars Kalesi altinda her gün yüzlerce yerli ve yabanci turistin ziyaret ettigi Osmanli mimarisi Ahmet Tevfik Pasa Konagi’nin sadece 4 duvari kaldi. Içerisi defineciler tarafindan kazilan ve her tarafi yikilan konagin maketi ise Kars Peynir Müzesi’nde sergileniyor. Konagin maketini müzede gören vatandaslar, aslinin neden restore edilerek kent turizmine kazandirilmadigini belirtiyorlar.

“Belediye tarafindan projelendirilmisti”

Dönemin Belediye Baskani Naif Alibeyoglu tarafindan “Kaleiçi Selçuklu ve Osmanli Eserlerini Canlandirma Projesi” çerçevesinde koruma altina alinan ve tarihi Osmanli evlerinden bir kisminin demir konsollarla güçlendirildigi bölgede bulunan tarihi evlerden birçogu tamamen yikilirken, Ahmet Tevfik Pasa Konagi’nin da aralarinda bulundugu iki tarihi bina içler acisi durumda bulunuyor. Ahmet Tevfik Pasa Konagi’nin Kars turizmine kazandirilmasi gerektigini ifade eden dönemin Belediye Baskani Naif Alibeyoglu, “Kaleiçi Selçuklu ve Osmanli Eserlerini Canlandirma Projesi yapmistik o zaman, kalenin etegindeki gecekondulari bosalttik. Ancak burada Osmanli ve Selçuklu eserlerini canlandiracak projelerimiz de vardi. Ahmet Tevfik Pasa Konagi basli basina Osmanli eseri oldugu için bizim için çok önemli ve anlamliydi. Burayi da kamulastirdik ve restorasyonu saglamaya baslamistik. Ama baskanligimiz bitti maalesef. O günden bu yana yikilmaya yüz tutuyor. Göz göre göre böylesine çok önemli bir eser bugün yarin yikilacak” dedi.

Kaynak: İHA