Gözleri Görmüyor, Hissederek 20 Yildir Motosiklet Tamir Ediyor

Bursa’da 11 yasinda geçirdigi havale sonucu ama olan Yilmaz Kazdal, 20 yildir motosiklet tamirciligi yapiyor.

Gözleri Görmüyor, Hissederek 20 Yildir Motosiklet Tamir Ediyor
Benzerine filmlerde rastlanacak bir basarisi öyküsü Bursa’da gerçek oldu. Yilmaz Kazdal (42), 11 yasinda geçirdigi havale sonucu görme yetisini tamamen kaybetti. Hayata küsmek yerine daha siki sarilan Kazdal, çok sevdigi tamirciligi ögrenmek için mücadele verdi. Ustasi Mustafa Gazi’nin dokundurarak tek tek parçalari tanitip tamirciligi ögrettigi Kazdal, 22 yasinda görmeden dokunup parçalarin yerini hissederek motosikletleri tamir etmeye basladi.

Her geçen gün yenilenen teknolojiye ayak uyduran ama usta, yeni teknolojileri dokunarak ögrenerek kendini gelistiriyor. 10 yildir devamli motosikletini getiren müsterilerinin oldugu usta, küçük dükkaninda tek basina her gün çok sayida motosikleti tamir ediyor. Dokunarak motosikletlerin tüm semasini hafizasina kaziyan usta dokunarak vidalarin yerini buluyor ve görmeden tornavidayla vidalari sökerek bozuk parçalari söküp takiyor. Görenlerin gözlerine inanamadigi usta, yetenegiyle herkesi kendine hayran birakiyor.

Geçirdigi havale sonucu görme yetisini kaybettigini ifade eden Yilmaz Kazdal, "Ilk basta bisiklet tamir etmeye basladim sonra motosiklete döndüm. Ben tamircilige çok merakliydim. Bu merakim meslek haline geldi. Bana tüm bildigimi ustam Mustafa Gazi, ögretti. Ustam bana hangi parçanin ne ise yaradigini ve ne vazifesi oldugunu dokundurarak ögrenmemi sagladi. Ben ustamdan ögrendiklerimle 20 yildir motosiklet tamirciligi yapiyorum. Teknoloji kendini yeniliyor. Bende yeni teknoloji motosikletleri ögrenmek için çaba gösteriyorum. Kendi dükkanimi ise 2014 yilinda açtim. Benim 10 yildir düzenli gelen müsterilerim var, hepsi çok memnun. Ben dükkanda tek basina çalisiyorum. Tek basima daha rahat çaliyorum. Çünkü koydugum parçalarin ve takim aletlerinin yerini biliyorum, onlari dokunarak bulmak kolay oluyor" dedi.



"Beni gören büyük saskinlik yasiyor"

Binlerce parçayi ezberledigini belirten Kazdal, "Allah’in bana verdigi bir yetenek var, kolay kolay ögrendigim bir seyi unutmam, ben görmeden dokunarak hislerimle tamir ediyorum. Bir motosikleti sifirdan toplayabiliyorum. Benim görmeden tamir ettigimi görenler büyük saskinlik yasiyor, bana nasil yaptigimi soruyorlar. Bende tamir fiyatlari da uygun, bakimi 250 liraya yapiyorum. Bir motosikletin bakimini yapmam 1 saatimi aliyor. Benim maksadim çok para kazanmak veya zengin olmak degil, toplumun ihtiyacini karsilamak" seklinde konustu.



"Görmeden böyle usta, bir de görse neler yapar"

10 yildir Yilmaz ustaya motosikletini tamir için getirdigini söyleyen Aziz Teyicioglu, "Yilmaz usta çok iyi bir usta, ben baska yere gitmem hep buraya gelirim. Gözleri hiç görmemesine ragmen motosikletin tüm bakim ve onarimini yapiyor. Görmeden böyle bir yetenege sahip, bir de görmüs olsa neler yapacagini tahmin bile edemiyorum. Güzel tamir yapmasa ben buraya 10 yildir motosikletimi getirmem. Benim motorumu sifirdan topladi. Benim gözümle görüp sikamadigim vidalari o görmeden sikiyor" diye konustu.

Kaynak: İHA