Enerji Veren Besinlerle Halsizligi Yenmek Mümkün

Halsizligin, ruhsal veya fiziksel yorgunluk ile karakterize düsük enerji hali oldugunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Tugba Küçük, "Bu yorgunluk hissi bir kez geldiginde, günün kalan diger zamanlarini islevsel kullanamamaniza sebep olur. Fakat dogru besinleri tüketerek bu sorundan kurtulmak oldukça kolay" diye konustu

Enerji Veren Besinlerle Halsizligi Yenmek Mümkün
Günlük hayatin kosusturmasi, genel yogunluk ve stresle birlikte vücudun yorgun ve halsiz kalabildigini belirten Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Tugba Küçük, "Hava durumunun bile halsizlik ve bitkinlik olusturabilir. Toplumda en yaygin görülen sorunlardan biri olan yorgunluk, temelinde stres, endise, gibi psikolojik sebepler barindirdigi gibi kansizlik, uyku apnesi, tiroid rahatsizliklari türü birçok fizyolojik sebeplerden de kaynaklanabilir" dedi.

Uyku bozukluklari, uzun süreli stres veya grip gibi hastaliklar da dahil olmak üzere halsizligin pek çok farkli sebebi olabilecegini belirten Küçük, "Gün boyu tükettigimiz gidalar, vücudumuz tarafindan islenerek günlük faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için ihtiyaç duyulan enerjiye dönüstürülür. Iste tam bu noktada vücudumuzun gereksinim duydugu faydali besinleri ve vitaminleri tüketerek halsizlikten kurtulmak oldukça kolay. Içecek olarak bir bardak taze sikilmis portakal suyu içebilirsiniz. B ve C vitaminlerinin bu karisimi size gün boyu ihtiyaç duyacaginiz enerjinin büyük bir kismini saglayacaktir. Kivi, havuç, armut, maydanoz gibi gidalarin faydalari vardir. Kivi C vitamini açisindan zengin bir meyve. Sabahlari veya gün içinde tüketilen bir adet kivi enerji vererek metabolizmayi canlandirmaktadir" dedi.

Protein kaslar için gereken enerjinin ana kaynagi oldugunu belirten Küçük, "Yüksek protein içeren ve "tirozin" bakimindan zengin gidalar norepinefrin ve dopamin üretimini arttirarak motivasyon ve uyaniklik saglar. Ancak sigir eti ve yumurta gibi protein kaynaklarinin sik tüketimi kötü kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Bunun yerine protein kaynagi olarak derisiz tavuk eti, fasulye gibi alternatif besinleri kullanabilirsiniz. Kompleks karbonhidratlar vücudun birincil enerji kaynagidir. Yeterli miktarda enerji için nisastali gidalar, sebze ve meyve, kepekli tahillar yiyebilirsiniz. Ayrica uyku aliskanliklarini düzenleyen ve ruh halini gelistiren serotonin bakimindan zengin olan kompleks karbonhidrat içeren gidalar kan sekeri seviyesinin korunmasina da yardimci olur. Sindirimi kolay olan yogurt iyi bir protein kaynagi olmasinin yani sira sindirimi kolaylastiran "iyi" bakteriler olan probiyotik bakimindan da zengindir. Bagisiklik sistemini güçlendirirken kronik yorgunluga iyi gelebilir. Su teknik olarak "yiyecekler" kategorisinde yer almasa da enerji ve kronik yorgunlukla savasinizda en büyük yardimcinizdir. Yorgunluk vücudun susuz kaldiginin ana göstergesidir. Gün boyu hiç bir fiziksel aktivitede bulunmasaniz bile terleme yoluyla su kaybedersiniz. Bu suyu yerine koymak için 8 bardak su içmeye özen gösterin. Sade suyun disinda kafein içermeyen bitki çaylari, meyve sulari ve elektrolit takviyesi saglayan sporcu içeceklerinden (fiziksel aktiviteler sirasinda) faydalanabilirsiniz" diye konustu.

Kaynak: İHA