Samsun'da Kan Stoku Yüzde 98 Seviyesinde

Türkiye’de bulunan 18 kan merkezinden birine sahip Samsun’da kan stoklari yüzde 98 seviyesine çikti. Pandemi öncesi dönemi yakalayan Samsun Kizilay’i bu oranla hastanelerdeki kan ihtiyacini karsilayabiliyor.

Samsun'da Kan Stoku Yüzde 98 Seviyesinde
Kizilay Samsun Il Baskani Ahmet Mustu ve Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yildirim, Samsun’daki kan stok durumu hakkinda bilgilendirmede bulundu. Samsun olarak Türkiye geneli üzerinde bir istatistige sahip olduklarini söyleyen Baskan Ahmet Mustu, "Kizilay 2005 yilindan beridir kan toplama islemini yegane yürüten kurulustur. Hastanelerimizde kan ihtiyaci olan hastalara bagisçilarimizdan toplanip, gerekli kontrol ve stoklama islemleri içerisinde hastanelere ulastirilmaktadir. Kizilay bu durumu 2005 yilinda yüzde 40’larda aldigi bir deger ile bugün yüzde 90’lara ulasan çalisma neticesinde insanlara ulastirabiliyor. Biz bugünlerde Türkiye genel ortalamasi olarak yüzde 90’a yakin talepleri karsilayabiliyoruz. Bu durumu tabii ki de bagisçilarimiz sayesinde karsiliyoruz. 2030 yilinin Türkiye’sinde de hasta yakinlarimiza ‘hastanin kan ihtiyaci var, yakinlarinizi getirin kan bagisinda bulunsunlar’ dememek için kan ve talep karsiligini çok rahatlikla yerine getirmek adina çalismalarimizi sürdürüyoruz. Samsun bölgemiz açisindan degerlendirirsek, Türkiye geneli üzerinde bir istatistikle yüzde 98 gibi bir oranla Kizilay olarak hastanelerimizdeki kan ihtiyacini üstlenmekteyiz" dedi.



"Kan ihtiyaci hiçbir zaman bitmemekte"

Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yildirim ise, "Bugün saglik kuruluslarinda tedavi gören insanlarin tedavi sürecinde kan bileseni ihtiyaci oldugunda bu ihtiyaçlari gönüllü ve düzenli bagisçilarin yapmis olduklari kan bagislari sayesinde karsilanabilmektedir. Ülkemizde 18-65 yas araligindaki her vatandasimiz Kizilay’in kan bagisi noktalarinda kan bagisi için, kök hücre bagisçisi olmak için basvuruda bulunabilirler. Bizim vatandaslarimizdan talebimiz kan ihtiyacinin ne zaman nerede ihtiyaç duyulacagini önceden bilemedigimiz için, gönüllü ve sürekli bagisçilarimizdan ellerinden gelebildikleri kadar bagis yapmalarini isteriz. Su anki kan stoklarimiz ne kadar yeterli derecede olsa da kan ihtiyaci hiçbir zaman bitmemekte oldugu için vatandaslarimizdan bu yönde nezaket göstermesini beklemekteyiz. 18-65 yas arasi vatandaslarimizi kan ve kök hücre bagisi yapmaya davet ediyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA