Ordu'da Heyelanlarin 3 Yillik Bilançosu Açiklamasi 314 Konut Bosaltildi

Ordu’da son 3 yilda meydana gelen heyelanlarda 314 konut bosaltildi.

Ordu'da Heyelanlarin 3 Yillik Bilançosu Açiklamasi 314 Konut Bosaltildi
Ordu genelinde son 3 yilda meydana gelen heyelanlar, yüzlerce kisiyi etkiledi. Son 3 yilda 86 ayri bölgede heyelan meydana gelirken, bu heyelanlarda hasar gören toplam 314 konut tahliye edildi, vatandaslar güvenli alanlara tasindi. Son 3 yilda heyelandan magdur olan vatandaslar için 41 tane afet konutu insa edilip teslim edilirken, insaati devam eden ve proje asamasinda olan konut sayisinin 124 oldugu ögrenildi. Konutlari biten ve teslim edilen vatandaslar evlerine geçerken, bazi vatandaslar için ise kira yardimi devam ediyor.

Ordu genelinde son 2 yilda meydana gelen önemli heyelanlar ise söyle:

10 Agustos tarihinde Ünye ilçesinin Gölevi Mahallesi’nde meydana gelen heyelanda sitenin istinat duvari yikildi, yaklasik 400 kisinin yasadigi 10’ar katli ve 36’sar daireli 3 bina tahliye edildi. Olayda can kaybi ve yaralanma olmadi.

Ordu’nun Persembe ilçesinde 10 Agustos 2021 tarihinde saganak yagis sonrasi olusan toprak kaymasi ve yol çökmelerine müdahale eden kepçenin devrilmesi sonucu iki kisi yaralandi. Olayda 54 mahallede hasar ve tahribat olustu.

Ekipler 2021 yili agustos ayinda yaklasik 2 bin 500 noktaya müdahale etti

11 Agustos tarihine kadar agustos ayi içerisinde Ordu’nun 8 ilçesinde meydana gelen saganak yagislar sonucu ekipler olaylara müdahale ederken, toplam 255 noktada heyelan meydana geldi. Ordu Büyüksehir Belediyesi, dere islahi, menfez ve yagmur suyu hatti çalismalariyla birlikte, toplam 632 noktaya müdahale etti. Il genelinde son agustos ayi içerisinde etkili olan saganak yagislar nedeniyle heyelan riskine karsi 5 bina bosaltildi, 781 tarim isçisi güvenli alanlara tasindi. 13 ilçede etkili olan saganak yagmur sonrasi 310 is makinesi ve 420 personel ile sahada etkin bir çalisma yürütüldü. Ordu Büyüksehir Belediyesi, dere islahi, menfez ve yagmur suyu hatti çalismalariyla birlikte, toplam 1861 noktaya müdahale etti.

2022 yilinin ilk önemli heyelanlari

Ünye ilçesine bagli Inkur Mahallesi’nde 1 Subat 2022 tarihinde meydana gelene heyelan nedeniyle 14 ev tedbir amaçli bosaltilirken, 36 kisi güvenli alanlara tasindi. Olayda can kaybi ve yaralanan olmazken, ciddi hasar gören evler ise yikildi.

Kumru ilçesinde 17 Mart tarihinde meydana gelen heyelan sonucu bir sitenin istinat duvari yikilma noktasina geldi. Heyelan sonucu 3 bloklu 36’sar daireli sitede oturanlar tahliye edilirken, sitenin alt caddesinde bulunan 15 daire ile 3 isyeri de bosaltildi. Yine Kumru ilçesi Duman Mahallesi’nde 19 Mart tarihinde yasanan olayda, heyelan sonucu istinat duvari uçtu, elektrik diregi devrildi. 20 Mart tarihinde Ünye ilçesine bagli Denizbükü Mahallesi’nde meydana gelen heyelan sonucu kaya parçalari yol ulasimini kapatti, ekiplerin müdahalesi sonucu yol ulasima açildi. Fatsa ilçesi Fatih Mahallesi’nde 22 Mart 2022 tarihinde meydana gelen olayda, etkili olan kar yagisi sonrasinda Söhret Sokak’ta bulunan bahçede heyelan meydana geldi. Heyelan, 15 katli bir binaya da tehdit olusturdu.

Mart ayinda Altinordu ilçesinde 3 ev yikildi, bir ev büyük hasar gördü, il genelinde 256 noktada heyelan oldu. Altinordu ilçesi Gökömer Mahallesi’nde 25 Mart 2022 tarihinde meydana gelen heyelan sonucu bir ailenin komsularinin destegiyle yaklasik 5 yilda yaptirdigi ve 3 ay önce tasindigi ev, meydana gelen heyelanda hasar gördü. Evi bosaltmak zorunda kalan aile, bir komsularinin yanina tasindi, ailenin umutlari yok oldu. Altinordu ilçesine bagli Güzelyali Mahallesi’nde meydana gelen heyelan sonucu 3 ev ile 1 ahir yikildi, 4 inek telef oldu. Toprak hareketliliginin devam ettigi alanda ekipler yaptiklari çalisma sonucu alani bosaltti, vatandaslar güvenli noktalara yerlestirildi. Mart ayinin son günlerinde eriyen kar sulari, il genelinde farkli alanlarda 256 noktada heyelanlara sebep oldu. Ordu Büyüksehir Belediyesi ekipleri sahada, 464 araç ve is makinesi ile 533 personelle yürütülen çalismalarda, bir yandan kar temizligi çalismalari sürdürülürken, diger yandan da heyelan olan noktalara acil müdahale edildi.

Nisan ve temmuz aylari arasinda 29 ev zarar gördü, bir köprü yikildi

Aybasti ilçesinde 3 Nisan 2022 tarihinde, hava sicakliginin ani artmasi eriyen karlar, ilçeye bagli Sariyer Mahallesi’nin 6 noktasinda heyelanlara yol açti. Meydana gelen heyelan nedeniyle 3 ev ile cami lojmani hasar gördü. Mahallenin yolunda da heyelanlardan kaynaklanan derin çatlaklar olusurken, ekipler alanda çalisma baslatti. 5 Nisan tarihinde Ünye’de etkili olan yogun kar yagisinin ardindan bazi bölgelerde toprakta yasanan gevsemeler nedeniyle heyelanlar meydana geldi. Ünye’nin Sarihalil Mahallesi’nde meydana gelen heyelan nedeniyle 13 ev bosaltilirken, tarim arazilerinde de ciddi uçuklar olustu. Ikizce ilçesinde 13 Haziran tarihinde etkili olan saganak sonucu metrekareye 170 kilogramdan fazla yagis düstü. Yagis sonucu ilçenin Kurtluca, Basönü, Bolluk, Sentepe, Kaynartas, Özpinar ve Fatih Mahallelerinde heyelanlar olustu, toplam 8 ev zarar gördü. Persembe ilçesinde 17 Temmuz tarihinde etkili olan saganak sonrasi ilçenin çesitli noktalarinda küçük hasarlara yol açti, Yarli Mahallesi’nde heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle toplamda 4 ev hasar alirken, mahallenin girisinde bulunan beton köprü yikildi, yollarda ise uçmalar meydana geldi. Ilçenin 12 noktasinda olusan hasarlar sonucu Ordu Büyüksehir ve Persembe Belediyesi ekipleri çalisma yapti. Bu esnada Ordu’da etkili olan saganak yagislar nedeniyle evine ulasim yolundaki köprü yikilan Mehmet Dursun isimli bir sahis, adeta ölümü göze alarak, suyla dolu dereden karsiya geçti.

Temmuz ayi 2022 yili içerisinde Ordu genelinde toplamda 336 heyelan meydana gelirken, Ordu Büyüksehir Belediyesi 298 is makinesi ve 418 personelle heyelan ve toprak kaymasi meydana gelen bölgelere müdahale etti.
Kaynak: İHA