Kus Cenneti Erçek Gölü'nde Korkutan Su Kaybi

Van’da ‘kus cenneti’ olarak adlandirilan Erçek Gölü’nde, küresel iklim degisikliginin etkisiyle yasanan su kaybi korkutuyor.

Kus Cenneti Erçek Gölü'nde Korkutan Su Kaybi
Van Gölü’nün 30 kilometre dogusunda yer alan ve bölgenin kus bakimindan en zengin alani konumundaki Erçek Gölü, küresel iklim degisikliginin etkisiyle büyük ölçüde su kaybi yasadi. Nesli tükenme tehlikesi altindaki birçok kus türünün yasam alani olan ve bu yüzden ‘kus cenneti’ olarak anilan Erçek Gölü, sicakliklarin artmasiyla ve yagistaki azalmayla birlikte kuraklikla mücadele ediyor. Türkiye’deki kus türlerinden yaklasik 230’una yasam alani olan Van Gölü Havzasi’ndaki Erçek Gölü, sazlik alanlardaki sularin çekilmesiyle birlikte kus popülasyonunu büyük ölçüde etkileyecegi tehlikesiyle karsi karsiya kaldi. Diger taraftan Erçek Gölü’nde daha önce sularin yükselmesiyle kismen sulara gömülen yapilar da, sularin büyük ölçüde çekilmesiyle karada kaldi.

“Bu çekilme duracak gibi görünmüyor”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoglu, Van Gölü kapali havzasi içerisinde irili ufakli birçok gölün oldugunu ve su tutma kapasitesi bakimindan Erçek Gölü’nün önemli bir yeri oldugunu belirtti.

Erçek Gölü’nün bölgede önemli bir kus çesitligine ev sahipligi yaptigini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoglu, “Erçek Gölü, havzadaki iklim degisikliginin etkilerini maalesef en olumsuz sekilde yasayan göllerimizden biridir. Havzada irili ufakli birçok göl var. Çok yüksekte olan göllerin önemli bir kismi su kaybi yasiyor ve hatta bir kismi ise kurudu. Iklim degisikligi ve sonuçlari hem Van Gölü hem de daha küçük olan Erçek Gölü’nde dramatik sekilde karsimiza çikiyor. Yagislardaki nispi azalma, siddetli buharlasma, yer alti su ve yüzey su kaynaklarinin gölü beslememesi, göldeki çekilmenin dramatik boyutlara ulastigini gösteriyor. Bu çekilmenin duracak gibi görünmedigini, çekilmenin devam edecegini bize gösteriyor” dedi.



“Sulak alanlar kuslar için bir yasam alani olmaktan çikiyor”

Bundan sonraki sürecin Erçek Gölü’nde küçülme ve göldeki alanin siddetli sekilde kaybina neden olacagini dile getiren Alaeddinoglu, “Bu küçülme her seyden önce oradaki kus popülasyonunu olumsuz yönde etkileyecektir. Akarsular su tasima kapasitelerini kaybettikçe, sulak alanlar kuslar için bir yasam alani olmaktan çikiyor. Göle dökülen besinler özellikle flamingo ve diger kuslarin beslenme alanin ortadan kaybolmasina neden oluyor. Bu da uzun vadede hem gölün alan kaybetmesi hem kus türlerinin belki yok olmasina ve ya göç rotasindan çikaracak sonuçlara yol açacaktir” diye konustu.

Bölgede yasayan Furkan Gülesçi isimli vatandas ise, daha önceki yilarda sularin yüksek seviyede oldugunu, ancak birkaç ay içerisinde asiri derecede çekildigini belirtti.

Gülesçi, sularin yükselmesiyle bosaltilan yapilarin tekrar ortaya çiktigini kaydetti.

Kaynak: İHA