Meriç Nehri'ndeki Santral, Yil Sonu Itibariyla Elektrik Üretecek

Edirne Valiligi Çevre Koruma Vakfi tarafindan gerçeklestirilen ’3 nehir 1 sehir’ Projesi çerçevesinde hayata geçirilecek olan ve elektrik üretilmesi hedeflenen ’Arsimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali’nde sona gelindi.

Meriç Nehri'ndeki Santral, Yil Sonu Itibariyla Elektrik Üretecek
Muhtarlar Günü nedeniyle muhtarlarla bir araya gelen Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, köy ve mahalle muhtarlarina Meriç Nehri üzerinde devam eden santral insaatini gezdirerek projeyi tanitti.

Edirne’de, Meriç Nehri’nden enerji üretiminin saglanacagi "Arsimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"nde yapilan çalismalari yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi alan Edirne Valisi Kirbiyik, çalismalarin hizla devam ettigini ve Aralik ayi itibariyle de enerji üretimine baslamayi hedeflediklerini duyurdu.

Edirne’nin Meriç Nehri’nden enerji üretiminin saglanacagi "Arsimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"ndeki çalismalar hizla devam ederken, bölgeden yil sonu itibariyla elektrik üretimine baslanmasi planlaniyor.

Edirne Valiligi Çevre Koruma Vakfi tarafindan gerçeklestirilen projenin nehir yatagindaki kazi çalismalari ve santral insaatindaki çalismalari yerinde inceleyen Vali Kirbiyik, projede büyük ilerleme oldugunu ve çalismalarin hizla devam ettigini aktardi.

Yilda 14 milyon 300 bin kilovatsaat elektrik üretimi yapilmasi planlanan proje çerçevesinde nehrin iki kiyisi arasina 70’er metrelik 3 lastik savak konulacak.

Meriç Nehri üzerine kurulacak lastik savakli baraj, kendi kategorisinde dünyanin en büyük projelerinden birisi olacak.

Çalismalarin Kasim ayinin sonunda tamamlanmasini beklediklerini belirten Vali Kirbiyik, "Aralik ayi basiyla da burada enerji üretimine baslamayi düsünüyoruz. Bir yandan insaat çalismalarimiz devam ediyor, öbür taraftan ilgili kurumlar nezdinde enerji baglantilari ve diger islemler devam ediyor. Bütün hizimizla, islerimizi planlandigi ölçüde hizli bir sekilde tamamlamaya çalisiyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Enerji üretimi saglayacagiz"

Nehir yataginda olusturulacak lastik savagin 4 metre yüksekliginde olacagini söyleyen Vali Kirbiyik, "4 metre yükseltiyle beraber su, nehrin sol tarafindan santrale girecek ve 14 burguyu çevirerek enerji üretimi saglayacagiz. Baglanti noktamizda en yakin trafoya götürerek bunu degerlendirecegiz. Burayi Millet Bahçesi projesiyle beraber düsünmek lazim. Sagli sollu iki taraf da projenin içerisinde. Yürüyüs yollariyla, çevredeki güzel alanlariyla dört dörtlük bir yapi olacak. Hakikaten, sehirde insanlarin gezebilecekleri... Bazen su cümleyi çok duyuyoruz; ’Bizim hatiralarimiz var’. Muhakkak bizim hatiralarimiz var ama gelecek nesillerin de hatiralarinin olmasi lazim. Onlarin da kendilerine göre gelecekleri olmali ve hatiralar biriktirmeleri lazim" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA