ABD, 5 Rus'u Rusya'ya Yönelik Yaptirimlari Delmekle Suçladi

ABD’li savcilar, 5 Rusya vatandasini Almanya merkezli bir sirket üzerinden ABD’li üreticilerden satin alinan askeri teknolojileri ve Venezuela petrolünü Rus alicilara sevk ederek, Rusya’ya uygulanan yaptirimlari delmekle suçladi.

ABD, Rusya’ya yönelik yaptirimlari delmeye çalisanlari yakin takibe aldi. ABD’li savcilar, 5 Rusya vatandasinin Almanya merkezli Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA) üzerinden ABD’li üreticilerden satin alinan askeri teknolojileri ve Venezuela petrolünü Rus alicilara sevk ederek, Rusya’ya uygulanan yaptirimlari deldigini açikladi.

Rusya uyruklu Yury Orekhov, Svetlana Kuzurgasheva, Artem Uss, Timofey Telegin ve Sergey Tulyakov dava kapsaminda suçlanirken, Orekhov ve Kuzurgasheva tarafindan satin alinan bazi elektronik bilesenlerin Ukrayna’daki savas alaninda ele geçirilen Rus silah platformlarinda bulundugu belirtildi.

Orekhov ve Uss’in sahibi olduklari NDA’yi yari iletkenler, radarlar ve uydular gibi askeri ve çift kullanimli teknolojileri satin almak için paravan olarak kullandigi ifade edildi. Söz konusu ürünlerin Telegin ve Tulyakov tarafindan kontrol edilen sirketler tarafindan Rusya’daki alicilara gönderildigi aktarildi.

Orekhov’un geçtigimiz pazartesi günü Almanya’da, Uss’nin ise Italya’da tutuklandigi aktarilarak, ABD’ye iadelerinin istendigi belirtildi.

Venezuela petrolünü Rusya ve Çin’e yollamislar

Orekhov ve Uss’nin ayrica, Rusya ve Çin’deki alicilara Venezuela’dan milyonlarca varil petrol nakletmek için NDA’yi kullandigi ifade edilerek, Juan Fernando Serrano ve Juan Carlos Soto adli iki sanigin Venezuela devlet petrol sirketi Petrleos de Venezuela S.A (PDVSA) ile yapilan anlasmalara aracilik ettigi aktarildi. ABD, 2019’da PDVSA’yi yaptirim listesine almisti.
Kaynak: İHA