ABD Adalet Bakanligi, Trump'in Eski Danismani Bannon Için 6 Ay Hapis Istedi

ABD Adalet Bakanligi’ndan Federal Savcilar, eski ABD Baskani Donald Trump’in eski danismani Steve Bannon için 6 ay hapis istedi.

ABD Adalet Bakanligi, Trump'in Eski Danismani Bannon Için 6 Ay Hapis Istedi
ABD Adalet Bakanligi, eski Baskan Donald Trump’in eski danismani Steve Bannon’un 6 Ocak 2021’deki Kongre baskinini arastiran komiteye karsi "kötü niyetli olarak karsi gelme ve küçümseme" nedeniyle 6 ay hapis cezasina çarptirilmasini istedi. Federal savcilari, bugün önerilen cezanin hükümetin cezalandirma yönergelerinin "en üst noktasinda" oldugunu ve Bannon’un "sürekli olarak, kötü niyetle komitenin çalismalarini engelleme amaciyla hareket etmesi" nedeniyle gerekli oldugunu söyledi.

Federal savcilar ayrica, Bannon’un maksimum 200 bin dolarlik bir para cezasina çarptirilmasi gerektigini de belirtti.

Savcilar, Bannon’un 6 Ocak Komitesi üyelerine karsi siddet içeren ve göz korkutucu söylemlerde bulundugu bir podcaste dikkat çekerek, "Bannon, halka açik platformlar araciligiyla, komitenin sorusturmasini kötülemek, komite üyelerine kisisel olarak saldirmak ve adalet sistemiyle alay etmek amaciyla abartili ve siddet içeren söylemler kullandi. Sanigin ifadeleri, onun yürütme ayricaligini veya Anayasa’yi korumayi amaçlamadigini, bunun yerine komitenin hükümete yönelik tarihi bir saldiriyi sorusturma çabalarini engellemeyi amaçladigini kanitliyor” dedi.



“Hükümeti tamamen görmezden geldi”

Savcilar tarafindan hazirlanan dosyada, "Bu davanin askida kaldigi süre boyunca, davali, basin toplantilari ve bir podcast araciligiyla kötü niyetli bir sekilde komitenin mahkeme celbine uymayi reddetmesinin yani sira hükümeti tamamen görmezden geldi" ifadelerini kullandi.

Dosyada ayrica, son birkaç ay içinde Bannon’un kendisine yönelik suçlamalari geciktirmek ve reddetmek karsiliginda komiteden karsiliksiz bilgi alisverisinde bulunmaya çalistigi durumlar disinda, komiteyle hiçbir sekilde isbirligi yapmadigi da belirtildi.

Kongre’yi asagilamaktan 2 kez suçlu bulunmustu

Bannon, 6 Ocak Kongre baskinin sorusturan ABD Temsilciler Meclisi Komitesinin geçtigimiz temmuz ayindaki bir mahkeme celbine karsi geldigi için Kongre’yi 2 kez asagilamaktan suçlu bulunmustu.

Trump’in Kasim 2020’deki Baskanlik seçimlerini kaybetmesinin ardindan Trump destekçileri 6 Ocak 2021’de Kongre binasina yürümüs ve baskin düzenlemisti. Saldirilarda 5 kisi hayati kaybetmis, yüzlerce kisi de yaralanmisti.
Kaynak: İHA