50 Ton Gübre Ambalajini Imha Edecek Atik Projesinde Coskulu Kutlama

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Gübre Ürünleri Ambalaj Atiklarinin Toplanmasi ve Bertarafi Projesi’nin tanitim etkinligi düzenlendi. Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, 13 ilçede 456 noktada hayata geçirilen projeyle simdiye kadar 8 ton atik topladiklarini söyleyerek tüm kadin üreticilerin 15 Ekim Dünya Kadin Çiftçiler Günü’nü de kutladi.

50 Ton Gübre Ambalajini Imha Edecek Atik Projesinde Coskulu Kutlama


Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Mugla Sitki Koçman Üniversitesi AKM 15 Temmuz Sehitleri Salonu’nda gerçeklestirilen programla ‘Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atiklarinin Toplanmasi ve Bertarafi Projesi’nin tanitimi, ‘Dünya Gida Günü’ ve ‘Dünya Kadin Çiftçiler Günü’ kutlama etkinlikleri bir arada gerçeklestirildi.



Doga ve Çevre Programcisi Güven Islamoglu’nun katilimi ile panel ve söylesilerin gerçeklestirildigi etkinlige, Mugla Vali Yardimcisi Ismail Soykan, Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, protokol üyeleri ve çok sayida vatandas katildi.

Etkinlikte açilis konusmasini üreticiler adina Asiye Güldür yapti. Kadin çiftçilerin günün kutlayan Güldür, israfa deginerek tasarrufla çok insanin doyurabilecegine degindi. Bertaraf Projesine de aktif olarak destek olduguna deginerek üreticileri duyarli olmaya davet etti.

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, 2,3 milyon lira yatirim yaptiklari Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atiklarinin Toplanmasi ve Bertarafi Projesi’nin 13 ilçede 456 noktayi içerisine aldigini söyledi.



Tarim ve Orman Bakanligi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi ve Mugla Valiligi’nin destekleriyle hayata geçirdikleri projeyle doga ve gida sagligini korumaya devam ettiklerinin altini çizen Baris Saylak, “Haziran 2021 yilinda baslayan projede bugüne kadar kayitlara göre toplam 8 ton atik toplanarak imhasi gerçeklestirildi.

Bitki koruma ürünü ambalaj atiklari ile gübre ambalaj atiklarinin ciddi bir çevre kirliligine yol açtigini hepimiz biliyoruz. 2021 Yili verilerine göre Ilimizde Çiftçi Kayit Sistemi’ne kayitli yaklasik 28 bin 673 çiftçimiz bulunuyor. Ilimize yillik yaklasik olarak 460 bin adet bitki koruma ürünü ambalaji giris yapmaktadir. Ilaç atiklarinin biriktirildigi lokasyonlarda yogun olmak üzere, Ilimizde yaklasik 1milyon 600 bine yakin plastik sise formunda ve karton kutu, alimünyum torba, plastik çuval, jüt çuval, metal kutu formunda olmak üzere toplamda yaklasik 50 bin ton gübre kullaniliyor. Bunlar kullanildiktan sonra olusan atiklar maalesef çevre için büyük tehdit olusturuyor. Topragi, suyu, yeralti sulari hatta denizlerimizi kirletiyor. Buralarda yasayan canli popülasyonunu dogrudan ve dolayli yollardan da insan sagligini tehdit ediyor. Bu da yaklasik 40 ile 50 ton atik demek. Bu Proje ile bu atiklarin tamamini çevreye zarar vermeden bertaraf etmeyi hedefliyoruz” dedi.



Projede belirlenen noktalara atik atan 89 üreticiye tesekkür etmek amaciyla çesitli hediyeler vermek için bir araya geldiklerini belirten Saylak, herkese örnek olan bu davranisin yayginlasmasini dilediklerini vurguladi.

Konusmasinda 16 Ekim Dünya Gida Günü’ne de deginen Il Tarim Müdürü Saylak, “Dünya gida gününün bu yil ki temasi; ‘Kimseyi geride birakma. Daha iyi üretim daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi bir yasam’ olarak belirlenmistir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yasam için verimli, kapsayici, dayanikli ve sürdürülebilir tarim-gida sistemlerine dönüsümün desteklenmesine yönelik tüm paydaslara eylem çagrisi yapilmakta, küresel farkindaligin artirilmasi hedeflenmektedir. Türkiye’de her yil yaklasik 19 milyon ton gida israf ediliyor. Bu, ürettigimizin neredeyse beste biri. Bu rakamlari ne ifade ettigini tam olarak anlayabilmemiz için bir örnek vermek istiyorum: Ülkemizde gida israfini sadece yüzde 2 oraninda iyilestirebilsek, yaklasik 360 bin ailenin 1 yillik geçim giderlerini karsilayabiliriz” diye konustu.



Tüm kadinlarin 15 Ekim Dünya Kadin Çiftçiler Günü’nü de kutlayan Baris Saylak, “Mugla’da Çiftçi Kayit Sistemimize kayitli ve aktif olarak üretim yapan 28 bin 673 çiftçimizle kocaman bir aileyiz. Bunlarin yaklasik 5 bini kadin üreticidir. Bakanligimizin vermis oldugu yatirim ve üretim desteklerinde kadin üreticilere ve özellikle kadin kooperatiflerimize pozitif ayirimcilik saglamistir. Son yillarda kadin üreticilere yönelik yapilan yatirimlarin ve projelerin basariyla sonlandigini gördük. Basarinin kaçinilmaz oldugunu gören Bakanlik ve Il Müdürlügümüzün hedefi daha çok kadin çiftçi daha çok proje daha çok yatirim” ifadelerini kullandi.

Son 5 yilda sadece kadin çiftçilere yönelik Tarim Bakanligi ve Güney Ege Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen 10 projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Saylak, “Projelerimizin yani sira senlikler, festivaller, çesitli yarismalar, tiyatro, defile gibi sanatsal faaliyetlerle farkimizi hep birlikte ortaya koyduk, koymaya da devam ediyoruz. Mugla’nin tanitimina olan etkiniz çok büyük. Kadinlarin her katildigi çalisma, etkinlik ayri bir güzel ayri bir önemli. Kadin üreticileri kooperatiflerde, ziraat odalarinda sahanin her alaninda yönetimde görmeyi ve sayiyi arttirmayi istiyoruz. Bu anlamda çalismalarimiz sizlerle her geçen gün artiyor. Siz kadinlarin duyarli oldugu konularin basinda çevre bilinci ve doga sürdürülebilirligi geliyor. Bunun üzerine de birlikte farki projelerle Mugla Ilinin dogasina ve tanitimina hep birlikte katki sunduk” seklinde konustu.



Mugla Vali Yardimcisi Ismail Soykan Mugla’da böyle güzel bir etkinlikte olmaktan mutlu oldugunu ifade etti.

Ayni zamanda valilik olarak bu ve bunun gibi verimli birçok projeye destek olmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Kadin çiftçilerin gününü kutlayan Vali Yardimcisi Soykan, gida gününe ve israfin önlenmesi konusuna da degindi. Emegi geçen herkese tesekkür etti.

Çekilisle 19 bin liralik hediye çeki ve 89 üreticiye birçok hediye verildi.

Projede atiklarini atan 89 üreticiye çalisma alanlarina göre biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünleri, bombus arisi, organik gübre, aricilik ekipmani küçük çapli tarim-alet makineleri gibi çevre dostu ürünler tesvik ve ödül amaçli hediye edildi. Ayrica 89 üretici arasinda yapilan çekilisle tarimsal alanda kullanilmak üzere iki kisiye 5’er bin TL degerinde hediye çeki, iki kisiye 2’er bin TL, yine iki kisiye bin TL degerinde hediye çekleri verildi.

Kadin çiftçiler arasinda yapilan çekiliste bir kadin çiftçiye 3 bin TL degerinde hediye çeki verildi.

Güven Islamoglu’nun süründürülebilir çevre konulu söylesisi katilimcilarin yogun ilgisini gördü.
Kaynak: İHA