Trump, 6 Ocak Kongre Baskini Ile Ilgili Sorusturmada Ifadeye Çagirildi

ABD’de 6 Ocak 2021 Kongre baskinini sorusturan Temsilciler Meclisi Komitesi, eski ABD Baskan Donald Trump’i ifadeye çagirdi.

ABD Kongresi’ne 6 Ocak 2021’de düzenlenen saldiriyla ilgili sorusturmayi yürüten ABD Temsilciler Meclisinin olusturdugu komite, eski ABD Baskani Donald Trump’in sorusturma kapsaminda ifade verip vermemesi konusunda oylama yapti. Oybirligiyle alinan kararda, Trump’in ifade vermesine iliskin karar çikti. Komite, Trump’in "eylemlerinin hesabini vermesi gerektigini" belirtti.

Öte yandan, 5 kisinin hayatini kaybettigi ve yüzlerce kisinin yaralandigi 6 Ocak saldirisini arastiran Komite heyeti, Trump’in olaylarla ilgili ifade sunmasi gerektigini de söyledi.

Meclis Seçim Komitesi Baskani Bennie Thompson, "Üyelerimizin ve müfettislerin uzun süredir devam ettirdigi çalismalari sayesinde, Donald Trump’in Amerikan demokrasisini alt üst etmeye yönelik bir çaba gösterdigine ve bunun dogrudan 6 Ocak olayina yol açtigina dair hiçbir süphe birakmadik" dedi.

6 Ocak’ta olanlarin merkezindeki tek kisi o. Bu yüzden ondan ifade almak istiyoruz" dedi.



Trump, baskanlik yeminine ihanet etti

Temsilciler Meclisi tarafindan oylama öncesi yapilan panelde Trump’in simdiye kadarki durusmalarinda, 6 Ocak’ta destekçilerini Washington’daki Kongre binasina saldirmaya tesvik ettikten sonra baskanlik seçiminin sonucunu degistirme eyleminde bulundugu savunuldu. Panelde, Trump’in seçim sonucunu geçersiz kilmak için plan düzenledigi ve baskanlik yeminine ihanet edecek sekilde davrandigi ifade edildi.

Trump, 3 Kasim 2020’deki baskanlik seçimlerini kaybetmesinin sonra seçimin "hileli" oldugunu idda etmis ve destekçilerini kendisine karsi bir komplo yapildigina ikna etmeye tesvik edici girisimlerde bulunmustu. 6 Ocak 2021’de Trump’in baskan olmasini isteyen binlerce destekçisi, Kongre Binasi’na yürüyerek saldiri düzenlemisti. Saldirilarda 5 kisi hayati kaybederken, yüzlerce kisi ise yaralanmisti. Sorusturma kapsaminda yüzlerce tanik 6 Ocak Komitesi tarafindan sorgulanmis, 900’den fazla kisi ise suçlanmisti. Olaylarin ardindan ABD Baskani Joe Biden, 6 Ocak saldirilarini "ABD’nin en karanlik günü" olarak nitelendirmisti.
Kaynak: İHA