Ege'nin Yöresel Lezzetleri Istanbul Havalimani'nda

Ege mutfaginin yöresel yemekleri, Istanbul Havalimani’nda düzenlenen ‘Ege Haftasi’ etkinligi kapsaminda yerli ve yabanci yolcularin begenisine sunuldu.

Ege'nin Yöresel Lezzetleri Istanbul Havalimani'nda
Türkiye’nin dünyaya açilan kapisi konumundaki Istanbul Havalimani’nda Ege mutfaginin yöresel lezzetlerinin dünyaya tanitilmasi amaciyla ‘Ege Haftasi’ etkinligi düzenlendi.

Bu kapsamda birbirinden lezzetli yöresel yemekler, yerli ve yabanci yolcularin begenisine sunuldu. Dis Hatlar Giden Yolcu Terminali’ndeki Tadinda Anadolu’da düzenlenen etkinlikte ’Ege ve Mübadele Mutfagi’na yönelik çalismalariyla bilinen Sef Dilek Yetkiner tarafindan birbirinden farkli lezzetler hazirlandi.

Ege’nin yöresel lezzetleri yer aldi

Sef Dilek Yetkiner tarafindan hazirlanan menüde Türkiye’de sadece Urla ve Karaburun Yarimadasi’nda yetisen hurma zeytin, ev yapimi lor peynir, bulgurla hazirlanan çig sarma, gemici ekmegi olarak da adlandirilan Girit peksimeti, Urla’nin cografi isaretli ürünü sakiz enginar, imece usulü yapilan kulakli manti, Ege dügünlerinin olmazsa olmazi dügün keskegi, gelin mevlitlerinde ikram edilen limonlu gelin serbeti gibi birbirinden özgün lezzetler yer aliyor.

“Anadolu hakikaten bir medeniyetler havzasi”

Ege Haftasi’nin açilis törenine katilan Istanbul Havalimani Mülki Idare Amiri Mehmet Ilker Haktankaçmaz burada yaptigi açiklamada, "Anadolu hakikaten bir medeniyetler havzasi. Burada mutfak kültüründen örf ve adetlerimize kadar bir zenginlik söz konusu. Kültürel zenginligimiz, hosgörümüz buradan geliyor. Tadinda Anadolu’ya da özellikle ülkemizin tanitimina, havalimanimiza kattigi deger açisindan tesekkür ediyorum" diye konustu.



“Bu ürünleri tarladan soframiza kadar getirirken bütün hikayelerini anlatiyoruz”

BTA Icra Kurulu Baskani Sadettin Cesur ise 8 ülkede 17 havalimaninda faaliyet yürüttüklerini ifade ederek, "Tadinda Anadolu, bizim sosyal sorumluluk projemiz. Bu sosyal sorumluluk projemizde zaman zaman tema haftalari; bölgenin mutfagiyla veya sehrin mutfagiyla bu ürünleri tarladan soframiza kadar getirirken bütün hikayelerini anlatiyoruz. Dilek sefim dördüncü kusak torunu. Bir Giritli aslinda ve tabii ki oradan göçmüs bir ailenin torunu. Anneannesinin yemek reçetelerine sahip çikip onu günümüze kadar tasiyan çok kiymetli bir meslektasim. O yüzden bugün burada bir aslinda bir nevi agirlikli mübadele yemegi yiyecegiz. Onlarin hikayelerini dinleyecegiz. Onlarin anilarini bir nebze yasatacagiz" ifadelerine yer verdi.

“Her yemegin bir hikayesi var”

Sef Dilek Yetkiner de her yemegin arkasinda ayri bir hikayesi oldugunu dile getirerek, "Ege mutfagiyla, Girit göçünden etkilenen mutfagi tekrardan deger katarak tadimlarini yaptirmak için buradayiz. Her yemegimizin bir hikayesi var. Mübadele sirasinda göç edenlerin birçogu en kiymetli varliklari olarak mutfak kültürlerine sahip çikmislar. Anadolu’nun birçok yerine yayilmislar. Ben kendim Ege Bölgesi’nde Urla’da dogup büyüdüm. O yüzden de o bölgedeki göç edenlerin mutfagina sahip çikiyorum. Anneannemden ögrendigim reçeteleri yapiyorum. Sonrasinda biraz da uyarlamalar yapiyoruz. Ama önceligimiz reçetelerin ilk bastaki orijinal tariflerini, dogru pisirme yöntemleriyle, dogru sunumlarla aslinda hafizamdaki lezzetleri tekrardan gün isigina çikartan bir sefim" dedi.

Ege Haftasi etkinligine mutfak sanatlari arastirmacisi ve Sef Ömür Akkor ve Istanbul Havalimani’nda yiyecek içecek hizmeti veren TUM’un Genel Müdürü Hüseyin Dönmez’in yani sira çok sayida davetli de katildi.

Ege Haftasi, 11-14 Ekim’de Istanbul Havalimani’nda, ardindan 18-19 Ekim’de Izmir Adnan Menderes ve 25-26 Ekim tarihlerinde ise Ankara Esenboga Havalimani’nda bulunan Tadinda Anadolu restoranlarinda gerçeklesecek.
Kaynak: İHA