Dermatoloji Uzmanindan Kasinti Uyarisi

Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Özlem Ekiz, uzun süren kasintilarin tedavi edilmedigi takdirde uykusuzluga ve depresyona yol açabilecegi uyarisinda bulundu.

Dermatoloji Uzmanindan Kasinti Uyarisi
Kasintinin altta yatan birçok hastaligin sebebi olabilecegini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Özlem Ekiz, deri muayenesinin tanida en önemli araçlardan birisi oldugunu kaydetti.

Doç. Dr. Özlem Ekiz, kasintiya neden olan dermatolojik hastaliklar ile ilgili açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Özlem Ekiz, kasintiya en çok sebep olan uyuz hastaliginin son dönemlerde artmaya devam ettigini ve tedavi edilmezse aylarca sürebilecegini ayni zamanda kisilerde psikolojik rahatsizliklara yol açabileceginin altini çizdi.

Pek çok hastaligin belirtisi olabilir

Insanlarin çogunun hayatlarinin bir döneminde mutlaka kasinti sikâyeti yasadiklarini ancak gerçek sikliginin bilinmedigini söyleyen Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Kasinti, deri hastaliklari disinda, kansizliktan parazite kadar pek çok hastaligin belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle uzun süren kasintilari ciddiye almak gerekir. Kimi zaman en az agri kadar hastayi rahatsiz eden; uykusuzluga ve depresyona yol açan, hatta çesitli psikiyatrik sorunlari olup tedavi edilmeyen kisilerde intihar düsüncelerine bile neden olabilmektedir. Kasinti için vücudun bir çesit uyarisi ya da derinin bir tepkisi demek mümkündür” dedi.



Strese bagli olabilir

Dermatologlarin, deri muayenesi ve genel muayene ile kasintinin nedenini belirlemeye çalistiklarini dile getiren Doç. Dr. Ekiz, “Tüm bu arastirmalarin sonuçlarina göre, gerekirse ilgili diger dallardan uzman hekimlerin de yardimina da basvurulur. Bazen de hiçbir neden olmadan stres ve sikintiya bagli kasintilar ortaya çikabilir” seklinde konustu.



Bol nemlendirici kullanmak gerekir

Doç. Dr. Özlem Ekiz, kasintiya sebep olan dermatolojik hastaliklar ile ilgili su bilgileri paylasti:

“Cilt kuruluguna bagli kasinti dermatoloji poliklinigine basvuran hastalarda en sik görülen nedenlerden biridir. Cilt yüzeyinde pullanma, çatlama ve kasintiya yol açancilt kurulugu, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Genellikle el, kol ve bacaklarda görülür. Hava sartlari, asiri sicak su veya sabunlu suyla yikanmak, yetersiz sivi alimi ve bazi ilaçlar cildin kurumasina yol açabilir. Ayrica yas ilerleyince cildimiz de yaslanir ve buna bagli olarak cilt kurulugu ortaya çikar. Ardindan da senil pruritus dedigimiz yaslilik kasintisi ortaya çikar. 40 yasini asmis kisilerin yarisinda görülen cilt kurulugunu önlemek için sivi aliminin artirilmasi, kisin cildi soguktan korumak, sabun degil, syndet tarzi cildi kurutmayan temizleyici ürünler tercih etmek ve en önemlisi bol bol nemlendirici ürünler kullanmak gereklidir.”

Gebelikte kasinti sik olarak görülebilir

Doç. Dr. Özlem Ekiz, gebelerde de kasintinin sik karsilasilan bir durum oldugunu ifade ederek, “Gebelerde PUPP denilen gebeligin ürtkeryal erüpsiyonu, yine kasinti ile seyreden gebelik prurigosu, genellikle 3. trimesterde ortaya çikan gebelik kolestazi da kasinti ile seyretmektedir. Herpes gestasyones denen kasinti ve içi su dolu kabarciklar ile seyreden nadir durumda da gebelerde kasinti ortaya çikabilmektedir. Daha birçok dermatolojik hastalikta da kasinti ek semptom olarak ortaya çikabilmektedir” ifadelerini kullandi.

Bazi ilaçlar kasinti neden oluyor

Bazi ilaç alerjilerinin de deride herhangi bir döküntü olmaksizin kasintiya sebep olabilecegini söyleyen Doç. Dr. Özlem Ekiz, sunlari söyledi:

“Bunlarin kasinti olusturma mekanizmasi tam olarak bilinmemektedir. Kolestazi indükleyerek, histamin salinimina yol açarak, deride kuruluga sebep olarak veya opiatlar yoluyla kasintiya sebep oldugu düsünülmektedir. Bazi dogum kontrol haplari, bazi kalp ilaçlari, lityum gibi birtakim psikiyatri ilaçlari, bizim sivilcede kullandigimiz isotretinoin içerikli ilaçlarimiz döküntüye sebep olmadan kasintiya sebep olabilmektedir.”

Uyuz sonrasi psikolojik olarak kasinti devam ediyor

Birçok emosyonel stres ve depresif durumlarda da yaygin veya lokalize olarak kasintinin ortaya çikabildigine dikkat çeken Doç. Dr. Özlem Ekiz; “Bazen delüzyonel parazitoz da deri bulgusu olmadan sanki vücudunda parazitler geziniyormus gibi bir hisse yol açarak vücutta kasinti hissini tetiklemektedir. Özellikle uyuz geçirmis hastalarin tedavi sonrasi iyilesseler bile bir süre kasintilari devam edebilmektedir. Ayrica alkol yoksunluklarinda ve bazi sizofreni hastalarinda da kasinti ortaya çikabilmektedir” diye konustu.

Doç. Dr. Özlem Ekiz, kasintinin ekzojen (dis kaynakli) faktörlerini söyle siraladi:

“Yünlü giysiler, nemlendirici özelligi olmayan sabunlar, dezenfektanlar, asiri sicak ve asiri soguk ortam, kuru ortamdan nemli ortama hizli bir sekilde geçis, ev tozu akarlari, küfler, hayvan tüyleri, bazen çok baharatli yiyecekler ve alkollü içecekler kasintiyi artiran baslica nedenlerdir. Hastanin kendisinden kaynakli faktörler ise emosyonel stres, depresyon/anksiyete, terleme, obsesif kompülsif bozukluk, delüzyonal parazitoz, bazi viral/stafilokoksik infeksiyonlar ve deri kurulugudur.

Sonuç olarak kasintinin bir çok sebeple olabildigi ve kimi diger hastaliklarin habercisi olabilecegi unutulmamalidir. Kasinti sikayetleri ciddiye alinmali ve en kisa sürede bir uzmana bas vurulmalidir.”
Kaynak: İHA