Yaptiklari Su Alti Dalisinda Oldukça Nadir Görülen Bir Manzara Ile Karsilastilar

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde her mevsim 24 santigrat derecede sabit sicakligi olan Konari Gölü’nün arastirilmasi için akademik çalisma girisimleri basladi.

Yaptiklari Su Alti Dalisinda Oldukça Nadir Görülen Bir Manzara Ile Karsilastilar
Safranbolu Konari Gölü’ne Karabük Üniversitesi Rektör Danismani Cemil Belder ve doga sporcusu Cemal Özbek tarafindan tüplü dalis gerçeklestirildi.

Dogal güzelligi ve jeolojik yapisi ile ilgi odagi haline gelen Konari Gölü’ne su alti dalisi gerçeklestiren Belder ve Özbek, su sicakliginin her mevsim 24 santigrat derecede sabit oldugunu belirledi. Karabük Üniversitesi akademisyenleri tarafindan da gölün yapisi ve beslendigi kaynaklarin arastirilmasina yönelik girisimlerde bulunuldu.

KBÜ Rektör Danismani Cemil Belder, IHA muhabirine yaptigi konusmada Safranbolu Konari Gölü’ne yaptiklari dalista ülkenin nadir görülen bir su kaynagiyla karsilastiklarini söyledi.



Benzerlerinin Sivas’in Gürün ve Eskisehir’in Çifteler ilçesinde bulundugunu ifade eden Belder, "Çevremizde bulunan dogal su kaynaklari ortalama 8-10 santigrat derece olmasina ragmen Konari gölünde su sicakligi sabit 24 santigrat derecedir. Ayrica göl sulari ile beslenen bahçelerin, çevredeki diger alanlara göre daha fazla mahsul vermesi oldukça dikkat çekicidir. Karabük Üniversitesi olarak gölün bilimsel ve turistik önemini göz önünde bulundurdugumuz için arastirilmasi hususunda girisimlerde bulunduk" dedi.

Belder, Insaat Mühendisligi Bölümü Bölüm Baskani Prof. Dr. Tülay Ekemen Keskin’in ilerleyen dönemlerde üniversite projesi çerçevesinde akademik anlamda çalisma yürütmeyi planladigini belirterek, "Hocamizin ifade ettigi kadariyla bu projede amaç Konari Gölü’nün sicaklik, pH, elektriksel iletkenlik degerlerinin, major element ve agir metal içeriginin saptanmasinin yaninda Konari Göllerini besleyen sularin, ana akiferinin hangi kayaç grubu oldugunu hangi yükseltilerden, hangi daglardan beslendigini ve göl sularinin yeraltinda dolanim süresini yani Konari Göl suyunun yasinin saptanmasidir. Bu amaca su kimyasi ve izotop analizleri çalismalari ile ulasilmayi planlamaktadirlar. Bu çalismalar sonucunda neden Konari Gölü’nün sabit sicaklikta oldugu ve jeotermometreler yardimiyla rezervuar sicakliginin daha sicak olup olmadigi da anlasilabilecektir" diye konustu.

Kaynak: İHA