Kahvenin Zararları Nelerdir? Aşırı Kahve Tüketmenin Zararları Nelerdir?

Kahve günlük hayatta sık sık tüketilen bir içecektir. Ancak fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki Kahvenin Zararları Nelerdir? Aşırı Kahve Tüketmenin Zararları Nelerdir? İşte kahvenin zararları...

Kahvenin Zararları Nelerdir? Aşırı Kahve Tüketmenin Zararları Nelerdir?
Kahve, her yaştan insanın severek tükettiği bir içecektir. Özellikle gün içerisinde birden fazla bile kahve tüketilebilir. Kahve dükkanlarının da popüler hale gelmesiyle kahve daha da sık tüketilen bir içecek haline gelmiştir. Ancak aşırı kahve tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çünkü yüksek mkyarda kafein tüketmek zararlıdır. Peki Kahvenin Zararları Nelerdir? Aşırı Kahve Tüketmenin Zararları Nelerdir?

Kahvenin Zararları Nelerdir?

Kahve her ne kadar sağlıklı ve yararlı bir besin olsa da bazı hastalıkları bulunan veya ilaç kullanan kişiler için tüketimi, sağlıklı bireyler için ise aşırı tüketimi bazı olumsuzluklara yol açabilir. Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir. Tansiyon hastalarında ise kahve tüketimi, kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Tüm besinlerde olduğu gibi kahvenin tüketiminde de ölçülü olunmalıdır. Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir. Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir. Bu bireylerin kahve tüketimi konusunda hekimine danışması, tükettiği zamanlarda ise bir fincan ile sınırlandırarak yemeklerden 45 dakika önce ve sonrasındaki sürece denk gelmemesine dikkat etmesi önerilmektedir. Bunlara ek olarak kahvenin sade veya yalnızca süt eklenerek tüketilmesi önerilir. Kremalı, şekerli, şuruplu ve hazır süt tozları içeren kahvelerde yağ ve şeker içeriği çok yüksek olduğundan kahvenin bu şekilde tüketimi faydadan çok zarara neden olacaktır. Aynı zamanda diüretik olan kahve, idrar çıkışını arttırır. Bu etkisinden dolayı yeterli su tüketmeyen kişilerde sıvı kaybına (dehidratasyon), böbrek ve kalp hastalıkları olanlarda ise elektrolit dengesizliklerine yol açabilir.

Eğer siz de sağlığınıza önem veriyor ve beslenmenize dikkat ediyorsanız, beslenme planınıza kahve ekleyerek sağlığınızı güçlendirebilir, hastalıklardan korunabilirsiniz. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günlük 1-2 fincan filtre kahve veya Türk kahvesi tüketebilirsiniz.