Ücretsiz veriliyor: 20 soruyu doğru cevaplayan herkes alabiliyor

İnsansız Hava Araçları (İHA) olarak da adlandırılan drone'ların hayatımızda kapladığı yer her geçen gün biraz daha büyüyor. Türkiye'de amatör ve ticari drone kullanımı özellikle gençler tarafından oldukça rağbet görüyor. Gençlerin bu alana yönelmesi için çeşitli girişimlerde bulunan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) internet sitesi üzerinden yapılan 20 soruluk online bir sınav ile ücretsiz İHA pilot sertifikası imkanı sunuyor.

Ücretsiz veriliyor: 20 soruyu doğru cevaplayan herkes alabiliyorSivil Havacılık Genel Müdürlüğü kontrolsüz drone kullanımının yaratacağı risklerin önüne geçebilmek ve gençleri bu yönde eğitmek için yeni bir düzenleme yaptı.

Türkiye’de çeşitli özel kurumlar ve üniversiteler tarafından İHA kullanımına yönelik eğitimler veriliyordu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hazırladığı 20 soruluk ücretsiz online sınav ile amatör pilot sertifikası imkanıyla bu süreci hızlandırdı.

SHGM sertifika konusunda herhangi bir ücret talebinde bulunmuyor. https://iha.shgm.gov.tr adresinde yer alan 20 soruluk online sınavı başarılı bir şekilde tamamlamak yeterli oluyor.

Amatör drone operatörlüğü sertifikası her yerde drone kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor. Amatör kullanım belgesi sadece yeşil alan olarak tabir edilen açık araziler ve yerleşim olmayan yerlerde uçuş yapabilme izni veriyor.

Drone kullanım sertifikası almanız için TCK 53.madde kapsamında herhangi bir suça bulaşmamış olmanız gerekiyor.

Amatör drone sertifikası alan kişiler sadece SHGM'nin sitesinde belirtilen yeşil alanlarda uçuş yapabiliyor.

Drone kullanım sertifikaları farklı sınıflarda verililiyor ve İHA'ların ağırlığına göre değişiyor ve bunların her biri ayrı bir başvuru gerektiriyor.

İHA-0 500 gram - 4 kg arası
İHA-1 500 gram 25 kg arası
İHA-2 25- 50kg arası
İHA-3 ise 150 kg üstü

Uçuş sertifikasına sahip olmadan yapılan uçuşlar tespit edildiğinde 10.000 lira ile 30.000 lira aralığında idari para cezası ve incelemek üzere drone'lara el koyma gibi yaptırımlar uygulanıyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden (https://iha.shgm.gov.tr) yapılan 20 soruluk online sınavda, aşağıdaki sorulara doğru cevap veren adaylara, amatör kullanım belgesi veriliyor.'Evet - hayır' şeklinde 2 seçenekli soruların yer aldığı sınavı tamamlayan kişilerin e-posta adreslerine, İHA Sportif / Amatör Pilot Sertifikası gönderiliyor. İşte cevaplanması gereken o sorular:

İŞTE 20 SORULUK O TEST

1 - Uçuş sırasında insansız hava aracımın çarpması nedeniyle canlı-cansız varlıklara gelebilecek zararlardan yasal olarak sorumluyum

2 - İnsansız hava aracımı bir binanın arkasına göndererek ekranımdan nerede olduğunu takip etsem de emniyet sorunu olmaz

3- İnsansız hava aracımı yerden en fazla 120 metreye kadar yüksekliğe çıkarabilirim

4- Uçuş esnasında, diğer hava araçları (uçak, helikopter, balon vb.) ile insansız hava aracım arasında uygun şekilde mesafeyi korumak ve çarpışmayı önlemek insansız hava aracı kullanıcısı olarak benim yasal sorumluluğumdur.

5- Uçuşa başlamadan önce ve uçuş sırasında insansız hava aracımın batarya doluluğunu/seviyesini kontrol etmem gerekir

6- Özel hayatın gizliliğini kamera kaydı ile ihlal etmesem de insan ve yapılara 50 metreden daha yakın mesafede uçuş yapmamam gerekir

7- Kaydetmediğim sürece insanları özel yaşamlarında (örneğin konutlarında) görüntülememin yasal sorumluluğu yoktur

8 - Kendi ürettiğim insansız hava aracını, üretimi yaptığım aynı gün içerisinde İnsansız hava aracı kayıt sistemine kaydetmem gerekir

9 - Pervanelerde ya da insansız hava aracımın diğer kısımlarında gözle görülür bozukluk (deformasyon vb) varsa kullanım kılavuzu okumadan kendi tecrübem ile tamir işlemi yapabilirim

10- Üretici firmanın talimatları veya kullanım kılavuzunda belirtilen şartlar dışında insansız hava aracımın gövdesine , motorlarına, pervanelerine veya insansız hava aracının uçuşunu doğrudan etkileyen diğer kısımlara modifikasyon yapmamam gerekir

11 - İnsansız hava aracımı yerden yönlendirmemi sağlayan kontrol bağının kesilmesi ciddi bir emniyet sorunu olduğundan çok uzun binalar, TV vericileri, yüksek gerilim enerji hatları, yoğun metal ve manyetik alanların olduğu bölgelerde uçuş yapmamalıyım

12 - İnsansız hava aracımı insan ve yapılara çarptığımda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne durumu 48 saat içinde bildirmek zorunda değilim

13- İnsansız hava aracı kullanıcısı olarak yasal sorumluluklarım Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan İnsanısz Hava Aracı Sistemleri Talimatında (SHT-İHA) belirtilmemiştir.

14 - Meskun mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgelerde yerden yüksekliğe bağlı olmaksızın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden izin almadan uçuş yapmamam gerekir.

15- İnsansız hava aracımın kullanıcı rehberinde belirtilen azami kalkış ağırlığı, batarya ve kamera dahil olmak üzere insansız hava aracının toplam ağırlığını ifade etmekte olup emniyetli uçuş için aö< konuau ağırlığın hiçbir suretle aşılmaması gerekir.

16 -18 yaşından küçük olan insansız hava aracı kullanıcılarının hukuki ve cezai sorumlulukları bulunmadığı için kanuni mümessilleri herhangi bir taahhütname imzalamaz.

17- İnsansız hava aracımı 120 metreden daha yükseğe çıkarmadığım sürece havaalanı ve heliportlara (helikopter pisti) 9 km mesafeden daha yakın bir sahada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden izin almadan uçuş yapabilirim.

18- İnsansız hava aracımı kendimden en fazla 500 metre uzaklığa gönderebilirim

19- İnsanız hava aracımı yağışlı ve 2 km'den daha az görüşe açık havalarda kullanabilirim

20 - İnsansız hava aracımı 120 metreden daha yükseğe çıkarmasam da gündüz (gün doğumu ve gün batımı arasında) saatlerinde uçuş yapmalıyım