Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev'den Özel Sorusturma Ekibi Olusturmasi Talimati

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, ülkedeki protestolar nedeniyle özel sorusturma ekibi olusturmasi talimati verdi.

Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev'den Özel Sorusturma Ekibi Olusturmasi Talimati
Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, ülkedeki protestolarla ilgili bir dizi acil talimat verdi. Cumhurbaskani Tokayev, hükümete olaylarin nedenlerinin tespit edilmesi, sorumlularin cezai ve idari kovusturmaya tabi tutulmasi için Bassavcilik, Içisleri Bakanligi, Milli Güvenlik Kurulu ve diger yetkililerden olusan özel bir sorusturma ekibi olusturmasini emretti. Silahli Kuvvetler, Milli Güvenlik Komitesi, Içisleri Bakanligi, Milli Muhafizlar ve diger güvenlik organlarina, muharebeye hazirlik ve teçhizati artiracak ve askeri personelin moralini yükseltecek önlemler alma talimati veren Tokayev, bölge yönetimlerine, ölen polis memurlarinin ailelerine ve Silahli Kuvvetler mensuplarina yeterli maddi destek saglanmasini istedi. Tokayev, ayrica ülkede istikrar saglandiktan sonra Almati ve diger bölgelerdeki siddet olaylarindan kaynaklanan hasarin hesaplanmasi, idari binalarin, sosyal tesislerin ve konutlarin restore edilmesi için çalismalara baslanmasi, Almati’daki ve suç faaliyetlerinden etkilenen diger bölgelerdeki küçük ve orta ölçekli isletmelere destek verilmesi talimati verdi. Merkez Bankasi’ndan da ikinci kademe bankalarin ve diger finans kurumlarinin istikrarli ve kesintisiz çalismalarini saglamasini isteyen Tokayev, diplomatik misyonlarin yani sira yabanci yabanci sirketlerin güvenliginin saglanmasi yönünde talimat verdi. Tokayev, Disisleri Bakanligi’na da ikili ve çok tarafli is birliginin tüm güncel konularinda yabanci devletler, uluslararasi kuruluslar ve diger ortaklarla sürekli iletisimi sürdürmesini emretti.

Kazakistan’da siddet olaylarina dönüsen protestolar

Kazakistan’da 2 Ocak’ta Mangistau bölgesindeki Zhanaozen ve Aktau’da sivilastirilmis petrol gazina (LPG) zam yapilmasina karsi halk sokaklara döküldü. Protestolar iki gün sonra Almati ve ülke genelindeki diger sehirlere yayilarak siddetini arttirdi. Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasinda çatismalar yasanirken, polis araçlari atese verildi.

Devlet kurumlarini basan protestoculara güvenlik güçleri biber gazi ve sersemletici bombayla müdahalede bulundu.

Can kaybi yasanan olaylar nedeniyle ülke genelinde dün olaganüstü hal (OHAL) ilan edildi. Cumhurbaskani Tokayev ülkedeki olaylarin arkasinda "teröristler" oldugunu ifade ederek siddetin bastirilmasi için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kirgizistan ve Tacikistan’in üye oldugu Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütünden (KGAÖ) yardim istedi. Örgüt, Kazakistan’daki durumu istikrara kavusturmak için ülkeye baris gücü göndermeyi kabul etti. Rusya ve Ermenistan’dan askeri birlikler bugün Kazakistan’a sevk edildi.
Kaynak: İHA