Edirne'ye 'Makedon Kulesi' Yeniden Kazandirilacak

EDIRNE – Edirne’de ortaçag döneminde insa edildigi tahmin edilen Osmanli, Roma ve Bizans dönemlerinden bugüne kadar gelebilen "Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu Projesi" Kültür ve Turizm Bakanligi kapsaminda restore edilecek.

Edirne'ye 'Makedon Kulesi' Yeniden Kazandirilacak
Geçmiste birçok medeniyete sahitlik yapmis Makedon Kulesi’nin müze olarak kullanilmasi için çalismalar basladi.

Kültür ve Turizm Bakanliginca restore edilecek Kule çalismalarinin bitmesinin ardindan birçok tarihçi tarafindan Edirne turizminin hareketlendirecegi belirtiliyor. Kule’nin müze olarak restore edilecegi ve içerisinde geçmisi hakkinda birçok tarihi bilgi, canlandirma ve medeniyetlerin izlerini barindiracagi ögrenildi.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Baskani Prof. Dr. Engin Beksaç, Makedonya Kulesi’nin Edirne’de en önemli turistik yerlerden biri haline gelebilecegini ifade ederek, “Makedon Kulesi en büyük tarihi kültür miraslarimizin basinda geliyor. Kulede sonradan yapilan tamiratlar nedeniyle bazi bozulmalar olmustur. 20’inci yüzyil baslarinda çekilen fotograflarda bize kule üzerinde bir kitabe oldugunu gösteriyor. Bugün kitabe yerinde degil. Bu kitabe su anda Edirne Müzesi’nde sergileniyor. Bizanslilar arasinda genel olarak kabul edilen görüs kulenin 10’uncu yüzyilda içlerinde yapildigina dair bir bilgimiz var” dedi.



“Makedonya Kulesi’ni görmek için gelen turistler var”

Burada ilginç olarak kulenin sadece askeri amaçla kullanimi disinda bir gözetleme kulesi olarak da yapilma ihtimali oldugunu belirten Begsaç, “Duvarlardaki kalintilara baktigimiz zaman da biz kulenin farkli amaçlarla yapildigini görüyoruz. Kule roma devrinden degil. Kule ortaçag sürecinde yapilmis. Yapim tekniginden de bu çok net olarak görülebiliyor. Edirne’nin çok zengin bir Bizans mirasi vardi. Bunlarin büyük bir kismi yok olup gitti. Edirne merkez içinde Bizans döneminden kalan kalintilar oldukça sinirlidir. Bu nedenle Makedonya Kulesi çok önemli bir tarihi miras olarak karsimiza çikiyor. Turizmin potansiyeli açisindan da çok önemli bir yer. Edirne’ye gelen önemli turist kafilelerinin özellikle ziyaret ettigi yerlerden biri burasidir. Buradaki kazi çalismalari yapilmadan öncede Makedonya Kulesini görmek için özellikle gelen gruplarin oldugunu biliyoruz. Bu yapitlar Edirne’nin gerçek turizmine hizmet edecektir. Bugün Edirne’de yabanci turizmin pek fazla olmadigini görüyoruz. Gelen turistlerin çogunlugu ise yerli turistlerimizdir. Turizme açilmak isteniyorsa Edirne Makedonya Kulesi olsun, çevresindeki alan ve diger roma duvarlari olsun, bunlarin korunmasiyla birlikte kentte çok önemli bir turizm girdisi saglanabilecektir. Kulenin gerçekten büyük bir önemi var. Esasinda restorasyon çalismalarina geç bile kalindi" ifadelerini kullandi.

Makedon kulesi etrafinda yapilan kazilarda çesitli seramik yapiminda kullanilan milattan sonra 2’nci yüzyila ait firinlar ve bunun yaninda tahil ambarlari olarak kullanildigi sanilan kerpiç yapilar ve kemik parçalari bulunmustu.
Kaynak: İHA